Εικαστικα

Κορωνοϊός: Ο Μίλο Μανάρα ζωγραφίζει τους «ήρωες» της Ιταλίας

Ποιοι είναι οι αόρατοι ήρωες των νέων σκίτσων του μεγάλου Ιταλού δημιουργού κόμικς;

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μίλο Μανάρα
Μίλο Μανάρα

Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού ο Ιταλός κομίστας Μίλο Μανάρα ζωγραφίζει νοσηλευτές, εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, courier, καθαρίστριες.

Η Ιταλία είναι από τις χώρες που έχει δοκιμαστεί περισσότερο από όλες τις άλλες από την πανδημία, με χιλιάδες κρούσματα και νεκρούς. Κάποιοι από εμάς δουλεύουμε από το σπίτι μας, πολλοί όμως εργαζόμενοι - σε όλο τον κόσμο - συνεχίζουν να σηκώνονται κάθε πρωί, να βγαίνουν έξω και να πηγαίνουν στη δουλειά τους.


Οι νοσηλευτές και οι γιατροί, οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και ντελίβερι, οι courier και καθαρίστριες, τα σώματα ασφαλείας, είναι οι ήρωες των νέων σκίτσων του μεγάλου Ιταλού δημιουργού κόμικς. Είναι οι «αόρατοι» ήρωες της Ιταλίας, είναι οι «αόρατοι» ήρωες της Ελλάδας και κάθε χώρας που δοκιμάζεται.

Ο Μίλο Μανάρα (Milo Manara, γεν. Λουσόν 12 Σεπτεμβρίου 1945), είναι Ιταλός δημιουργός κόμικς και ζωγράφος, παγκόσμια φημισμένος ιδιαίτερα για τον ερωτισμό των έργων του. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σκιτσογράφους των κόμικς.


Ο Μανάρα σπούδασε αρχιτεκτονική και ζωγραφική. Άρχισε να δουλεύει πάνω στα ερωτικά κόμικς το 1969. Γρήγορα ξεχώρισε για το ρεαλιστικό του σχέδιο και για τις αισθησιακές γυναίκες των ιστοριών του. Στα περισσότερα έργα του κάνει ο ίδιος και το σενάριο και το σχέδιο, έχει συνεργαστεί όμως και με άλλους συγγραφείς όπως ο Ούγκο Πρατ.

Στην Ελλάδα είναι αρκετά δημοφιλής και πολλά έργα του έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά από εταιρίες όπως η Βαβέλ, οι Εκδόσεις Λιβάνη, αλλά και το περιοδικό 9 της Ελευθεροτυπίας. Ενδεικτικά άλμπουμ: Το κουμπί της, Το άρωμα του αόρατου, Μοιραίο ραντεβού, Γκιουλιβεριάνα, Candid Camera, Ινδιάνικο καλοκαίρι, Όνειρο, ίσως.


Διαβάστε μια παλαιότερη συνέντευξη του Μίλο Μανάρα στην Αγγελική Μπιρμπίλη.
Δείτε το εξώφυλλο που έχει σχεδιάσει ο Μίλο Μανάρα για την ATHENS VOICE.
 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ