Εικαστικα

Ξεκίνησε το «λίφτινγκ» στη Νυχτερινή Περίπολο του Ρέμπραντ

Πώς οι επισκέπτες του Rijksmuseum μπορούν να παρακολουθούν τις εργασίες αποκατάστασης των συντηρητών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νυχτερινή Περίπολος (Ρέμπραντ)
Νυχτερινή Περίπολος (Ρέμπραντ)/©EPA/ROBIN UTRECHT

Άρχισε στο Άμστερνταμ η επιχείρηση «Νυχτερινή Περίπολος» για την αποκατάσταση του αριστουργήματος του Ρέμπραντ.

Ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας στο Rijksmuseum οι μεγαλύτερες -σε έκταση και διάρκεια- εργασίες αποκατάστασης στη «Νυχτερινή Περίπολο» του Ρέμπραντ. Οι επισκέπτες του μουσείου στο Άμστερνταμ θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πορεία των εργασίων πίσω από τους γυάλινους τοίχους, που δημιουργήθηκαν ειδικά για τον σκόπο αυτό. Ο πίνακας χρονολογείται από το 1642 και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του Ολλανδού ζωγράφου. Κάθε χρόνο προσελκύει περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες, σύμφωνα με τον Τάκο Ντίμπιτς, διευθυντή του Rijksmuseum. Το μνημειώδες έργο, ύψους 3,8 μέτρων, πλάτους 4,5 μέτρων και βάρους 337 κιλών, «ανήκει σε όλο τον κόσμο και θεωρούμε ότι το κοινό έχει το δικαίωμα να βλέπει όλες τις εργασίες στον πίνακα».

Με προϋπολογισμό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ η «Επιχείρηση: Νυχτερινή Περίπολος» είναι η μεγαλύτερη και πληρέστερη εργασία έρευνας και αποκατάστασης του αριστουργήματος του Ρέμπραντ στα χρονικά, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ολλανδικού μουσείου. Ο πίνακας έχει τοποθετηθεί σε ένα γυάλινο δωμάτιο, το οποίο προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση στον θεατή να παρακολουθήσει τις λεπτές κινήσεις των συντηρητών, καθώς θα προχωρούν τις εργασίες αποκατάστασης. Το συγκεκριμένο δωμάτιο δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση και σχεδιάστηκε από τον γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν-Μισέλ Βιλμότ, ο οποίος είχε αναλάβει τη διαρρύθμιση των αιθουσών κατά τις μακρές εργασίες ανακαίνισης του μουσείου που ολοκληρώθηκε το 2013.

The start of Operation Night Watch: time lapse

Η επίθεση του 1975 και ο... ξεβαμμένος σκύλος

Το 1642 ο Ολλανδός Ρέμπραντ φαν Ράιν (1606-1669) έλαβε μια παραγγελία από τον λοχαγό της πολιτοφυλακής του Άμστερνταμ Φρανς Μπάνικ Κοκ να ζωγραφίσει τους αξιωματικούς και τα μέλη της πολιτοφυλακής του. Το αποτέλεσμα ήταν η «Νυχτερινή Περίπολος».

Το αριστούργημα πέρασε πολλά στο πέρασμα των αιώνων. Έγιναν αρκετές μετακινήσεις και προσπάθειες αποκατάστασης, ενώ μπήκε και στο στόχαστρο των Ναζί. Οι τελευταίες μεγάλες εργασίες συντήρησης ήταν πριν από 40 χρόνια. Το 1975 ένα ψυχικά διαταραγμένος είχε προκαλέσει φθορές στο έργο, χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι.

Νυχτερινή Περίπολος (Ρέμπραντ)
Νυχτερινή Περίπολος (Ρέμπραντ)/©EPA/ROBIN UTRECHT

Σταδιακά, οι ειδικοί διαπίστωσαν την παρουσία μιας λευκής σκιάς σε ορισμένα σημεία του πίνακα, κυρίως γύρω από την περιοχή που «επλήγη» από τις μαχαιριές, με αποτέλεσμα να αποχρωματιστεί η απεικόνιση ενός μικρού σκύλου στο κάτω δεξί μέρος του πίνακα.

«Παρατηρήσαμε αυτά τα τελευταία χρόνια ότι μια λευκή σκιά εμφανιζόταν στο κάτω μέρος του πίνακα. Θέλουμε να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται και να αποκαταστήσουμε το έργο με τον καλύτερο τρόπο» είχε εξηγήσει ο Τάκο Ντίμπιτς, όταν ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο την «Επιχείρηση: Νυχτερινή Περίπολος».

Για τον λόγο αυτόν, οι ειδικοί εξετάζουν μέσα από φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας και ψηφιοποιημένες αναλύσεις του πίνακα όπως και κάθε στρώματος βερνικιών και χρωμάτων, πριν αποφασίσουν για τις καλύτερες τεχνικές αποκατάστασης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ