- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
30 κομμάτια πάγου «λιώνουν» στο Λονδίνο (εικόνες, video)
Από το φιορδ Νούουπ Καγκερλούα της Γροιλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο
Τριάντα μεγάλα κομμάτια πάγου απ' τα ανοιχτά της Γροιλανδίας έφερε στο Λονδίνο ο Όλαφουρ Έλιασον και τα τοποθέτησε σε δύο σημεία της πόλης, την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται στην Κατοβίτσε της Πολωνίας να συζητήσουν, στο πλαίσιο της φετινής Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, για τρόπους αντίδρασης στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο εικαστικός τοποθέτησε τα 24 κομμάτια μπροστά στην Tate Modern και τα άλλα έξι έξω από το «στρατηγείο» του Bloomberg στο Σίτι. Τα δεύτερα έλιωσαν γρήγορα, δεν άντεξαν πάνω από βδομάδα.
Ο Ισλανδο-δανός καλλιτέχνης είπε ότι η εγκατάσταση «Ice Watch» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κοπεγχάγη το 2014, και έναν χρόνο μετά στο Παρίσι, και ότι αποτελείται από τεμάχια πάγου που αποκόπηκαν από παγετώνα, και τα οποία λιώνουν με αργούς αρυθμούς «για να γίνουν σαφή τα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να τα νιώσουμε».
Με τη βοήθεια του Μίνικ Θόρλεϊφ Ρόζινγκ, καθηγητή γεωλογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δανίας, στην Κοπεγχάγη, τα κομμάτια πάγου «αλιεύτηκαν» στο φιορδ Νούουπ Καγκερλούα της Γροιλανδίας.
«Αν κατεβείτε και δείτε τα 24 μπροστά από την Τέιτ και τα έξι έξω από αυτό το κτίριο – η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο κτίριο του Bloomberg στη βρετανική πρωτεύουσα –, θα παρατηρήσετε ότι όλα είναι σαν άτομα, είναι σαν όντα. Και ότι σας μιλούν με ψιθύρους έτσι και κολλήσετε το αυτί σας πάνω τους, και θα μπορέσετε να ακούσετε τον ήχο των φυσαλίδων που σκάνε και θα δείτε ότι όλα διαφέρουν μεταξύ τους» είπε ο Ρόζινγκ.
«Και αυτό που μας λένε είναι για έναν κόσμο που είναι διαφορετικός απ' αυτόν που έχουμε σήμερα. Οι φυσαλίδες έχουν αέρα που είναι φρέσκος και καθαρός και έχει το μισό διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που σήμερα έχουμε στην ατμόσφαιρα. Μας φέρνει μήνυμα για την τρομακτική αλλαγή που συμβαίνει αυτήν ακριβώς τη στιγμή» πρόσθεσε.
«Μπορεί να αναρωτηθείτε “γιατί τα φέρνουν να λιώσουν στο Λονδίνο ενώ σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα λιώνουν στη Γροιλανδία; Και μάλιστα, στο Λονδίνο λιώνουν πιο γρήγορα, δεν είναι ανευθυνότητα αυτό;”
Τα ανησυχητικά όμως νέα είναι ότι κάθε δευτερόλεπτο η Γροιλανδία χάνει στον ωκεανό 10.000 κομμάτια πάγου σαν κι αυτά που βλέπετε εδώ, και το νερό στον Τάμεση θα ανέβει κάποια μέρα, και ανεβαίνει και στη Νέα Υόρκη και ανεβαίνει παντού» προειδοποίησε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
«Θαυμάζω κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να έχει»
Παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα της ιστορίας τους
Το Πάικο ως μαγικό βουνό στην αναδρομική έκθεση του εικαστικού στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.