- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη
Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου τιμά τη σπουδαία ελληνίδα θεατρική συγγραφέα
Μια έκθεση-εγκατάσταση με τίτλο «Δωμάτια μνήμης» (3/6-19/7), ένα συμπόσιο με τη συμμετοχή ανθρώπων του θεάτρου (11/6), η παράσταση «Εργοτάξιο» σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη (17-19/6) και η παράσταση «Η πόλη» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου (10-12/6) απαρτίζουν το αφιέρωμα στη σπουδαία ελληνίδα θεατρική συγγραφέα.
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσxος μιλάει για την παράσταση «Η πόλη»
Όταν αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ μού πρότεινε να σκηνοθετήσω την “Πόλη” – αφήνοντάς μου όμως και το περιθώριο να επέλεγα, αν ήθελα, ένα άλλο έργο της. Καθώς διάβασα όλη τη δουλειά της αντιλήφθηκα πως “Η Πόλη” είναι επιεικώς... αριστούργημα.
» Είναι το πρώτο έργο της και όμως είναι εμφανέστατη η ωριμότητα της γραφής της, η πυκνότητα του λόγου της. Στο έργο συναντάμε ένα ζευγάρι κάπου στην ηλικία των 30 που ζει σε μια πόλη η οποία δεν κατονομάζεται. Όταν η γυναίκα επιστρέφει από μία βόλτα σπίτι της προσπαθεί να πείσει τον σύντροφό της να δεχτούν για επίσκεψη κάποιον γείτονά τους – τον φωτογράφο που δουλεύει στο ισόγειο της πολυκατοικίας. Δεν θα θελήσω να εξηγήσω εδώ τους λόγους που ο σύντροφός της δεν θέλει την επίσκεψη γιατί είναι προτιμότερο να αφήσω το έργο να αποκαλύπτει σταδιακά τα μυστικά του, ανοίγοντας μια σειρά από κρυφές πόρτες. Η επίσκεψη του φωτογράφου, όπως είναι φυσικό, θα ανατρέψει τη ζωή των τριών.
» Είναι ένα έργο ανατροπών, ένα παιχνίδι ψυχολογικών αιφνιδιασμών που δημιουργεί ερωτηματικά παρά δίνει οριστικές απαντήσεις – ανοιχτό τέλος. Οι ήρωες του έργου είναι χαρακτήρες με υπόσταση κι ας λειτουργούν ως σύμβολα. Το έργο κεντράρει στη βαθιά ριζωμένη μέσα μας βία. Γιατί είναι ένα έργο που γράφτηκε το ’65 με τα γεγονότα του πολέμου και του εμφυλίου ακόμα νωπά στη μνήμη των ανθρώπων. Καταλαβαίνεις πως η ειρηνική συνθήκη είναι κάτι επιφανειακό και πως από κάτω κοχλάζει ακόμη η ταραχή.
»Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα· θα δοκιμάσουμε όμως και κάτι επιπλέον, το οποίο θέλω να δω πώς θα λειτουργήσει. Τη σύζευξη θεατρικής και κινηματογραφικής γραφής. Θέλω να δω αν η εικόνα θα ενισχύσει την απόδοση της ποιητικότητας του κειμένου, χωρίς να κλειδώνει τα νοήματα του έργου...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα έργα μαρτυρούν την αντοχή και την απήχηση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα
Επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες συνομιλούν με ένα μνημείο του 17ου αιώνα
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πώς αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή της στο κοινό και τι θα δούμε στην έκθεση που οργανώνεται σε έξι ενότητες με τίτλο Marginalia
Ένα ονειρικό εικαστικό τοπίο γεμάτο χρώμα, μνήμη και κίνηση.
Με τίτλο «όλα πρέπει να αλλάξουν. Ριζοσπαστική Νοημοσύνη. Σαλονίκη 9», σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διαρκεί έως τις 5 Ιουλίου 2026
Το πρότζεκτ «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» εγκαινιάζεται στις 27 Μαΐου
Μια ιστορική συλλογή σπουδαίων έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1910-1930) για τρίτη φορά στην Ελλάδα
Η «ανθρώπινη σκοτεινιά» ως πρώτη ύλη της τέχνης της Janis Rafa
Μέσα από το έργο του Ανδρέα Αγγελιδάκη, το Ελληνικό Περίπτερο μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο
100 χρόνια από τον θάνατο του Κλοντ Μονέ: Eκθέσεις και αφιερώματα σε ολόκληρο τον κόσμο
Η έκθεση «Τοπία της μνήμης - Αυτά που κράτησα» εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Η δημοπρασία πραγματοποιείται στις 27 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Η τολμηρή περφόρμερ και εικαστικός σε μια προσωπική έκθεση με νέα και παλαιότερα έργα οκτώ στενών καλλιτεχνικών συνεργατών και φίλων της
«Σημείο Κάλλας»: Σπάνιο αρχειακό υλικό και βιντεοεγκαταστάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.