Εικαστικα

Άσε την τέχνη να χαϊδέψει το κορμί σου στη νέα έκθεση του ΚΣΤΘ

20 + καλλιτέχνες δίνουν μορφή σε «Αμφίσημα σώματα - διαχρονικές ερμηνείες» στη Θεσσαλονίκη

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kentriki_maria_lianou_2010_desire_substitute_silicone._plastic_02.jpg
Mαρία Λιανού, Aναπληρωτές Eπιθυμιών, 2007-2010, Εγκατάσταση, μικτά μέσα

Μια έξοχη έκθεση για το ανθρώπινο σώμα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Το κορμί είναι ένα έργο τέχνης. Το πιο οικείο και ταυτόχρονα περίπλοκο στοιχείο της φύσης, που ακροβατεί επικίνδυνα ανάμεσα σε δύο κόσμους παίζοντας ένα γοητευτικό και επικίνδυνο παιχνίδι με τη λατρεία και τη φθορά. Απόλυτη έδρα για την ταυτότητα και τη δομή κάθε πολιτισμού, οι απεικονίσεις του από την προϊστορία έως και σήμερα πειραματίζονται με τις ερμηνείες και τα αινίγματά του.

3_evangelia_basdeki.jpg
Eυαγγελία Μπασδέκη, Ενότητα 2 φωτογραφιών-τεκμηρίωση της περφόρμανς “Charlie”

Μέσα από ένα πολύχρωμο εικαστικό καλειδοσκόπιο, είκοσι και πλέον σύγχρονοι δημιουργοί από την Κύπρο και την Ελλάδα αφουγκράζονται το σώμα στη νέα έκθεση του Κέντρου  Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, «Αμφίσημα σώματα - διαχρονικές ερμηνείες». Η έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη στο NeMe Κέντρο Τεχνών στη Λεμεσό, εμπλουτίζεται τώρα με έργα της συλλογής του ΚΜΣΤ και θα πλαισιωθεί από πρόγραμμα παράλληλων δράσεων και ξεναγήσεων.

2_michalis_papamichael.jpg
Μιχάλης Παπαμιχαήλ, Untitled, 2011, Φωτογραφική εμφάνιση σε χειροποίητο χαρτί

Η επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης Αρετή Λεοπούλου αναφέρει στο σχετικό κείμενό της: «Με αφορμή τα προϊστορικά κυπριακά ειδώλια και, ειδικότερα, την αξιοσημείωτη ασάφεια ως προς την ένδειξη φύλου σε αυτά, καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα, ως «άλλοι» αρχαιολόγοι, καλούνται να  προσεγγίσουν ερμηνευτικά ένα μείζον θέμα που σήμερα απασχολεί και τη σύγχρονη μετα-πολιτισμική θεωρία: το φύλο, το σώμα ως φορέα του, την αοριστία (ή και την άρνηση) ένδειξης ή αφομοίωσης φύλου, όπως αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται εδώ και αιώνες. Οι καλλιτέχνες καλούνται να δομήσουν ή να αποδομήσουν στερεότυπα, να προτάξουν τη δική τους γόνιμη διαχείριση κάθε αμφιλεγόμενης και ανένταχτης ταυτότητας».

1_panicos_tembriotis.jpg
Πανίκος Τεμπριώτης, Άτιτλο, 2010, Μικτά μέσα

Η έκθεση του ΚΜΣΤ καταδύεται στο σώμα το κέντρο και την καρδιά του κόσμου μας. Δεν μένει παρά να αφεθούμε στην αίσθησή της.

«Αμφίσημα σώματα - διαχρονικές ερμηνείες» 
27 Ιανουαρίου – 24 Μαρτίου 2018
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1 – Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Γιάννης Αβραμίδης, Ελίνα Ιωάννου, Λίζη Καλλιγά, Κυριάκος Καμπαδάκης, Νίκη Καναγκίνη, Αννέτα Καπόν, Άκης Καράνος, Μαρία Λιανού, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Γιάννης Μπαρδάκος, Ευαγγελία Μπασδέκη, Νατάσα Παπαδοπούλου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ, Χαράλαμπος Σεργίου, Βάσω Χατζουλή Σεργίου, Πανίκος Τεμπριώτης, Κωστής Φωκάς, Glitch Artists Collective (onlineweb project), Αλέξανδρος Πλωμαρίτης (performance έναρξης 27/01/2018), Έκτωρ Μαυρίδης - Anat Pick – Κωστής Δρυγιανάκης (performance λήξης 24/03/2018)

Eπιμέλεια:
Αρετή Λεοπούλου, Ιστορικός τέχνης- Επιμελήτρια ΚΣΤΘ-ΚΜΣΤ

Συμπαραγωγή:
NeMe Κέντρο Τεχνών, Λεμεσός (20 Μαίου-3 Ιουνίου, 2017, Μέρος Α’ έκθεσης)
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μέρος Β’ έκθεσης)
Συντονισμός στην Κύπρο: NeMe
Συντονισμός στην Ελλάδα: ΚΣΤΘ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ