- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τα τερατάκια του Parisko ζουν στις Κυκλάδες
Είναι το πιο ζωντανό πρότζεκτ Κυκλάδων που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Ο καλλιτέχνης Πάρης Κούτσικος δίνει μορφή και φωνή στα σιωπηλά βράχια δημιουργώντας εντυπωσιακά beach creatures δίπλα στη θάλασσα
Ας μας συστηθούν
«Οι άνθρωποι ήταν από πάντα σιχαμεροί, διεφθαρμένοι και χαμερπείς κι αν δεν υπήρχαν ο Δευκαλίων και η Πύρρα να πετούν πέτρες πίσω τους μετά τον κατακλυσμό για να ξαναγεννηθεί το είδος, τώρα δεν θα υπήρχε κανείς μας. Λίγοι γνωρίζουν πως κάποιες απ’ αυτές τις πέτρες αρνήθηκαν να μεταμορφωθούν σε ανθρώπους. Σκληρά πλάσματα! Θαλασσινά. Σφήνωσαν στα βράχια και παρέμειναν κοντά στο νερό, χιλιάδες χρόνια τώρα, ακούνητα και χαμαιλεοντικά, μετέωρα μεταξύ ζωής και ύλης, ασφαλή μέσα στην άχρονη ησυχία τους. Γι’ αυτό, αν νιώσεις κάτι να σαλεύει ξοπίσω σου σε κάποια παραλία, αρκεί να αφουγκραστείς: Είναι τα beach creatures του Paris Koutsikos, που ξυπνούν με τις πρώτες ηλιαχτίδες του Μάη, αγαπούν τα κορίτσια με μπικίνι και, ή σου κλείνουν το μάτι περιπαιχτικά, ή κάνουν πως κοιτούν αλλού. Μας παρακολουθούν μυστικά, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με φρίκη, πάντα όμως με τη δέουσα σοβαρότητα χάρη στη μακαριότητα που τους χαρίστηκε. Επιδεικτικά απαθή κι αδιάφορα, τους αρέσει να μας χαζεύουν αφ’ υψηλού, διασκεδάζοντας να μας βλέπουν να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη».
Πότε ξεκίνησε αυτό το πρότζεκτ, Πάρη, και τι ακριβώς είναι;
Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014 στα Κύθηρα, στην παραλία Κομπονάδα. Πολύς ήλιος, ζέστη, όλοι αραχτοί, λιώναμε. Ανέκαθεν δεν μ’ άρεσε το σκέτο πολύωρο κάψιμο κάτω απ’ τον ήλιο. Όμως δεν μ’ έπαιρνε να φύγω. Η παρέα ήταν για να λιώνει κι άλλο, δεν είχα μεταφορικό μέσο, έπρεπε κάτι να κάνω. Άρχισα να παρατηρώ τα βράχια γύρω μου και τελείως ξαφνικά είδα ένα να με παρατηρεί επίσης! Για την ακρίβεια, δεν με κοιτούσε αλλά ήταν σα να μου λέει «ε, πστ! Από δω!». Ε, μετέφερα δυο πέτρες, τις τοποθέτησα εκεί που υποθετικά θα ήταν τα μάτια του και, να το!
Μετά κόλλησα. Όπου και να πήγαινα τσέκαρα να δω αν κάποιος βράχος μού μιλάει και τι έχει να μου πει. Κουβαλάω πάντα μαύρους μαρκαδόρους μαζί μου για να σχεδιάζω τα μάτια αλλά έχει τύχει να τα σχεδιάσω και με καρβουνιασμένα ξύλα που βρήκα στην παραλία. Σαν πρότζεκτ δεν ξέρω ακριβώς τι είναι, το κάνω γιατί βαριέμαι απλά να κάθομαι στην παραλία και να ψήνομαι. Μετά, ένας φίλος το συνέδεσε με το μύθο του Δευκαλίωνα και της Πύρρας και μου φάνηκε να ταιριάζει πολύ! Είπα, «για δες ρε συ, έχει και αναφορές στην αρχαιότητα!»

Με τι κριτήριο διαλέγεις τους βράχους και τις πέτρες;
Πρέπει, με κάποιο τρόπο, να έχει χαρακτηριστικά προσώπου και απλώς να λείπουν τα μάτια. Μετά τοποθετώ και δόντια! Και φρύδια άμα λάχει! Ή κανά ρουθούνι!
Με τι κριτήριο διαλέγεις τα νησιά;
Με κανένα. Όπου βρεθώ. Τα πιο πολλά όμως έχουν γίνει στην Τζια γιατί τα τελευταία καλοκαίρια κόλλησα εκεί.

Γιατί μόνο νησιά;
Έτυχε. Σκέφτομαι να το μεταφέρω και σε άλλα περιβάλλοντα. Είναι on going project. Δεν έχει τελειώσει! Αυτά είναι τα παράλια πλάσματα. Τα επόμενα μπορεί να είναι τα βουνίσια. Όπου υπάρχουν βράχια και πέτρες, υπάρχει ελπίδα.
Θυμήσου ένα σχόλιο που σου έκαναν γι’ αυτή τη δουλειά και σου έκανε εντύπωση
«Δεν το πιστεύω!...» Τουρίστας στη Σύρο που με έβλεπε μια ώρα να παιδεύομαι για να βρω τον κατάλληλο βράχο, τη θέση των ματιών, να μαζεύω πέτρες για τα δόντια, δεν είχε καταλάβει τι κάνω. Όταν το είδε, εκφράστηκε έτσι.

Μένει το έργο καιρό πάνω στην πέτρα ή το καταστρέφουν;
Μερικά έχουν αντέξει κουτσά στραβά μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Τα περισσότερα ωστόσο τα τρώει ο χειμώνας. Μια φορά είχα δει κάτι πιτσιρίκια να καταστρέφουν ένα που είχα φτιάξει. Μια άλλη, όμως, κάποια άλλα εμπνεύστηκαν και φτιάξανε και δικά τους!
Τι ακριβώς θα δούμε στην έκθεση που ετοιμάζεις;
Φωτογραφίες των έργων σε διάφορες διαστάσεις. Από 25x25cm έως 70x100cm.




Ιnfo: H έκθεση «Beach Creatures» με τις φωτογραφίες των έργων του Πάρη Κούτσικου γίνεται στο μπαρ - εστιατόριο ΦΟΥΑΡ (Μητροπόλεως 72 & Χριστοπούλου 6, Καπνικαρέα) στο Μοναστηράκι. Τρ. - Κυρ. 19.00 - 03.00. Διάρκεια έως Κυριακή 8/10. www.parisko.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Η παράσταση, που έγινε στο Roberts Park του Σάλταιρ, αποτέλεσε φόρο τιμής στην πόλη όπου γεννήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.