Εικαστικα

Η πρώτη ελληνική διαδικτυακή γκαλερί

Εκθέτει αποκλειστικά φωτογραφίες και ο ιδρυτής της μίλησε στο site της Α.V.

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28984-65733.jpg

Τέλεια ξενάγηση. Δεν χρειάζεται να σηκωθείς από την καρέκλα σου, αφού με το ποντίκι σου μπορείς να περιηγηθείς στους χώρους της χαζεύοντας και ζουμάροντας στις φωτογραφίες, σαν να «περπατάς» στους διαδρόμους μιας κανονικής γκαλερί. Ο ιδρυτής της πρώτης ελληνικής διαδικτυακής γκαλερί , Ariadne Photo Gallery, Κωστής Αντωνιάδης μας ξενάγησε στην… ιδέα του.

«Με απασχολούσε καιρό. Η σχέση μου με τη φωτογραφία εξάλλου είναι επαγγελματική. Είμαι καθηγητής φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθηνών, ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου Αθηνών, διετέλεσα διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, επιμελήθηκα πολυάριθμες εκθέσεις και την έκδοση φωτογραφικών λευκωμάτων, φωτογραφίζω εγώ ο ίδιος… Ο τρόπος που χειρίζονται οι άνθρωποι του ίντερνετ τη φωτογραφία είναι χαοτικός. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που ονόμασα την γκαλερί “Αριάδνη”.

n

Στον ιντερνετικό λαβύρινθο θέλει να υπενθυμίσει πως η φωτογραφία είναι αντικείμενο τέχνης - τη βάζουμε σε κάδρο, ίσως έτσι αποκτήσει το χαμένο της περιεχόμενο. Γι’ αυτό κάθε έκθεση έχει έναν επιμελητή. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει την έκθεση “Βραβεία Κυθήρων” και τώρα στα πλαίσια του Athens Photo Festival την έκθεση «Είσαι ο καθρέπτης μου». Η “Αριάδνη” δεν έρχεται ν’ αποκαταστήσει μια αληθινή γκαλερί αλλά προσφέρει ευκαιρίες για μια πρώτη γνωριμία με το έργο φωτογράφων. Όχι, δεν πουλάμε φωτογραφίες. Προσφέρουμε το περιβάλλον, ώστε αν κάποιος ενδιαφερθεί να αγοράσει, να πάει κατευθείαν στο σάιτ του φωτογράφου και να συνεννοηθεί μαζί του. Μπορείς να ισχυριστείς πως επειδή μεσολαβεί η οθόνη του υπολογιστή κάποιος δεν μπορεί να δει με ευκρίνεια τις λεπτομέρειες μιας φωτογραφίας. Όμως, πιστεύω πως το μάτι είναι πιο εξοικειωμένο γιατί όλοι πια βγάζουν ψηφιακές φωτογραφίες. Θα συνεχίσουμε, θέλουμε να κάνουμε συνέργιες και με μουσεία, διαγωνισμούς, να συνεργαστούμε με έλληνες και ξένους επιμελητές και να δείχνουμε δουλειές που πιστεύουμε. Γι’ αυτό και αρνούμαστε πολλές προτάσεις που στερούνται σοβαρότητας».

image

image

Στην έκθεση «Είσαι ο καθρέπτης μου» έξι γυναίκες φωτογράφοι δείχνουν τη δουλειά τους: Olya Ivanova, Rania Matar, Rachelle Mozman, Margo Ovcharenko, Nadia Sablin, Anna Skladmann. Όπως εξηγεί ο Κωστής Αντωνιάδης: «Παιδιά, νεαρές γυναίκες και έφηβοι, ποζάρουν στο φωτογραφικό φακό, κοιτάζουν τη φωτογράφο που στέκεται μπροστά τους και διαμέσου αυτών, εμάς. Θα περίμενε κανείς η εξοικείωσή τους με τη φωτογραφία να έχει εξαφανίσει κάθε ίχνος “πόζας” την κρίσιμη στιγμή της φωτογράφησης. Αυτό όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει. Στα χέρια αυτών των δημιουργών η μαγική δύναμη του καθρέπτη εμφανίζεται και πάλι ακμαία. Πώς φαίνομαι; Πως μοιάζω; Είμαι έτσι όπως θα ήθελα να είμαι; Θα με δουν οι άλλοι έτσι όπως βλέπω εγώ τον εαυτό μου; Αμέτρητες ερωτήσεις, που κουβαλάμε μέσα μας από την πρώτη συνάντηση με την εικόνα του εαυτού μας, την πρώτη φορά που είδαμε το είδωλό μας μέσα σε ένα καθρέπτη. Είμαστε εμείς σε μια συγκεχυμένη, ανολοκλήρωτη εικόνα που από τότε ζητάμε να συνθέσουμε μέσα από τα είδωλα που μας επιστρέφουν οι καθρέπτες, οι φωτογραφίες μας, κάθε βλέμμα που στρέφεται πάνω μας, κάθε πρόσωπο ή αντικείμενο που επιθυμούμε ή φοβόμαστε».

Περιηγηθείτε στην Ariadne Photo Gallery

Διάρκεια έκθεσης: Ως 30/11. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκθεση: Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής
Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.