Εικαστικα

Ένας «ελληνικός» λαχανόκηπος στην έρημο Γκόμπι

Διά χειρός δύο Ελλήνων καλλιτεχνών

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26663-61085.jpg

Η Μάρω Αβράμπου, εικαστικός/light designer και ο γλύπτης Δημήτρης Ξενάκης μιλούν για το έργο τους στην έρημο Γκόμπι, στη Μογγολία. 

Η Μάρω Αβράμπου, εικαστικός/light designer, γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά ζει εδώ και 25 χρόνια στο Παρίσι. Ο Δημήτρης Ξενάκης γεννήθηκε στο Παρίσι, σπούδασε στη Σορβόνη και ασχολείται με τις εγκαταστάσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τη γλυπτική και τη φωτογραφία. Συνεργάζονται από το 2005 κατασκευάζοντας αστικά και φυσικά τοπία - δρόμους, πλατείες, κήπους, πάρκα, δάση - σε όλο τον πλανήτη, από το Ναγκασάκι και τη Σιγκαπούρη μέχρι το Σαο Πάολο. H τελευταία τους δουλειά είναι ένας …λαχανόκηπος στην έρημο Γκόμπι, στη Μογγολία. Τους ρωτήσαμε πως βρέθηκαν εκεί.

«Όταν μας κάλεσαν να συμμετάσχουμε στη Μπιενάλε Land Art Mongolia 360°στην Έρημο του Γκόμπι, το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε ήταν η έλλειψη νερού και σαν συνέπεια η έλλειψη καλλιέργειας.

Λαχανόκηπος - Ο λαχανόκηπος φτιάχτηκε από 700 πράσινες σακούλες σκουπιδιών. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια αντίθεση ανάμεσα στο άγριο και άνυδρο τοπίο της ερήμου και τη γεωμετρία ενός κήπου. Αυτή η αντίθεση υπογραμμίζει επίσης την σύγκρουση ανάμεσα στο νομαδικό πολιτισμό της Μογγολίας και τον ορθολογιστικό δυτικό πολιτισμό. Μπορεί η έρημος Γκόμπι να γίνει κάποτε γόνιμη και πηγή τροφής; Και ποιο θα είναι το τίμημα που θα πληρώσουν, γι αυτό, το τοπίο και το περιβάλλον; Από την άλλη πλευρά, η χρήση της πλαστικής σακούλας ειναι αναφορά, τόσο στην επεξεργασία των αποβλήτων όσο και στη βιομηχανοποίηση των τροφίμων.

Νερό - 6 μπλε υφασμάτινοι κύκλοι (3 μέτρα διάμετρο ο καθένας) - Η έλλειψη νερού και η έλλειψη μπλε χρώματος (εκτός από τον ουρανό). Μπλε κύκλοι: σύμβολο του νερού, αντανάκλαση του ουρανού, αντικατοπτρισμός στην έρημο. Μεταφέραμε ένα μικρό κομμάτι του μπλε από τον ουρανό στη γη.

n


Φωτό

"Kitchen garden "

Installation artwork in the Gobi. 700 folded plastic garbage bags. Installation removal performed as a harvest.

© Photographs and installation artwork by Maro Avrabou and Dimitri Xenakis 2012.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ