- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δεν έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από τη λήξη της έκθεσης του ‘ New Religion’ στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς κι ο πιο πολυσυζητημένος διεθνής καλλιτέχνης επιστρέφει στην Ελλάδα (αυτή τη φορά στη γκαλερί Gagosian) ή καλύτερα εντάσσει τη χώρα μας στις 8 «στάσεις» της νέας παγκόσμιας του έκθεσης (οι υπόλοιπες είναι στις γκαλερί Gagosian στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Λος Άντζελες, τη Ρώμη, τη Γενεύη και το Χονγκ Κονγκ με ταυτόχρονα εγκαίνια στις 12 Ιανουαρίου).
Όλα ξεκίνησαν το 1986 όταν ο βραβευμένος με Turner Prize το 1995 καλλιτέχνης ζωγράφισε το πρώτο spot (κουκίδα) πάνω σε μια σανίδα. Από εκείνη τη στιγμή οι κουκίδες σε όλες τις πιθανές αποχρώσεις άρχισαν να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στο εικαστικό του σύμπαν. Το 1996 δημιουργήθηκε και το μικρότερο spot painting που περιέχει μισή κουκίδα κι οι διαστάσεις του είναι 2,4 χ 1, 2 εκ.
Στη παγκόσμια έκθεση συμπεριλαμβάνονται πάνω από 300 πίνακες ανάμεσά τους και το έργο μνημειακών διαστάσεων με τις τέσσερις κουκίδες που η κάθε μια έχει διάμετρο 152, 4 εκ. αλλά κι ένα από τα πιο πρόσφατα έργα το οποίο ολοκληρώθηκε το 2011 και περιέχει 25.781 κουκίδες που η κάθε μια έχει διάμετρο 1 χιλιοστό και κανένα χρώμα δεν επαναλαμβάνεται.
Πάντως, οι χιλιάδες κουκίδες που ο Hirst ζωγράφισε τα τελευταία 25 χρόνια υπακούουν απόλυτα στο ιδανικό του καλλιτέχνη όπως το έχει περιγράψει ο ίδιος- «Τα χρώματα ήταν πάντοτε η μεγάλη μου αδυναμία, τα αγαπώ υπερβολικά…. Τα χρησιμοποιώ δηλαδή αυτούσια. Έτσι προέκυψαν και τα έργα Spot Paintings- από την ανάγκη μου να δημιουργήσω μια δομή που θα εμπεριέχει μόνο χρώματα και τίποτα άλλο. Ξαφνικά συνειδητοποίησα τι ήθελα. Να αιχμαλωτίζω τη χαρά που μου προσφέρει το χρώμα.»
Info: Εγκαίνια 12/1, 19:00-21:00 έως 10/3. Μέρλιν 3, 210 3640215
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια έκθεση που μετατρέπει τη λογοτεχνική παρακαταθήκη της Νίκης Μαραγκού σε αφετηρία νέας εικαστικής δημιουργίας
Τι θα δούμε στα μεγάλα μουσεία, τα ιδρύματα, τις γκαλερί και τους χώρους τέχνης της πόλης
Μια διαδρομή που αλλάζει τα «φίλτρα» της καθημερινότητάς μας
Σώμα, ταυτότητα και τέχνη: Η Jenny Saville στη 61η Μπιενάλε
Δείτε τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης του 2026 σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσα από τη σειρά Video Art News.
Η ιστορία του πιο διάσημου παρεξηγημένου πίνακα μοντέρνας τέχνης
Ο Νίκος Ποδιάς και η Αφροδίτη Λίτη παρουσιάζουν νέες ενότητες έργων σε διάλογο με την ιστορία, τη θάλασσα και τη μνήμη
Ποιος ήταν ο ζωγράφος που σφράγισε το κίνημα της ποπ αρτ και επαναπροσδιόρισε την τέχνη του 20ού αιώνα
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουνίου
Αν βρεθείτε φέτος το καλοκαίρι στη Ρώμη, μια έκθεση «must»
Περιλαμβάνει 38 κεραμικά, χάλκινα και μαρμάρινα έργα που δεν εξάγονται από τα Μουσεία της Ιταλίας
Μια ξεχωριστή έκθεση στην αίθουσα «Σπύρος Λούης» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου
Η σιωπηλή δύναμη του χρώματος και το χρώμα ως τόπος μνήμης και στοχασμού
Τα έργα μαρτυρούν την αντοχή και την απήχηση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα
Επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες συνομιλούν με ένα μνημείο του 17ου αιώνα
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.