Εικαστικα

Αλέξανδρος Ι. Στάνας: Η Art Athina είναι μία γιορτή της τέχνης

Η ιστορία του θεσμού και όλα όσα θα δούμε φέτος

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13059-38367.jpg

Συνέντευξη: Ο Αλέξανδρος Ι. Στάνας μιλάει στην ATHENS VOICE για την Art Athina

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία του θεσμού ;

Η ART-ATHINA είναι μία ετήσια Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης που ιδρύθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης το 1993, με σκοπό την παρουσίαση στο κοινό έργων τέχνης από τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή, αναγνωρισμένων αλλά και νέων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Είναι μια από τις παλαιότερες φουάρ σύγχρονης τέχνης της Ευρώπης στην οποία συμμετέχουν γκαλερί και φορείς που σχετίζονται με τα εικαστικά, αναγνωρίζοντάς την ως μία ιδανική πλατφόρμα εμπορικής και καλλιτεχνικής προβολής. Ο θεσμός ξεκίνησε ως μία τοπικού ενδιαφέροντος διοργάνωση, αλλά σήμερα είναι η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική εκδήλωση της Ελλάδας και έχει ενταχθεί στο διεθνή χάρτη αντίστοιχων εκδηλώσεων του εξωτερικού προσελκύοντας και διεθνείς επισκέπτες (διευθυντές μουσείων, επιμελητές, συλλέκτες, προσωπικότητες της τέχνης, καλλιτέχνες κ.α.). Από φέτος η ART-ATHINA εντάσσεται στο φιλόδοξο επικοινωνιακό πρόγραμμα ATHENS EVERY WEEK του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, αποτελώντας την κεντρική εκδήλωση της 1ης ATHENS ART WEEK (9-15/5/2011).

Τι θα περιλαμβάνει η φετινή Art- Athina; Θα υπάρξει κάποια αλλαγή;

Συμμετέχουν δεκάδες γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μία πληθώρα μουσείων, φορέων και εκδόσεων ενώ, όπως πάντα, θα συμπεριλαμβάνει παράλληλες δράσεις -εκθέσεις, ομιλίες, δράσεις κτλ.- μέσα στον εκθεσιακό χώρο, που θα παρουσιάζουν και θα σχολιάζουν τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Η φετινή δυσχερής οικονομική συγκυρία κατά μία έννοια μας ωφέλησε οδηγώντας μας σε πολύ δημιουργικές συνεργασίες. Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις αρχές Απριλίου.

Είστε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή ελληνικών και ξένων γκαλερί;

Με δεδομένη την ύφεση και την κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για τον συνολικό αριθμό των συμμετοχών που είναι ακριβώς στα ίδια επίπεδα με πέρσι! Από την Ελλάδα έχουμε και καινούριες συμμετοχές, με νέες γκαλερί, αλλά και παλαιότερες που επανέρχονται στη φουάρ μετά από απουσία ετών. Από το εξωτερικό ανανεώσαμε τη λίστα και καταφέραμε να έχουμε νέες συμμετοχές όπως π.χ. από τη Γαλλία και την Ιαπωνία! Αρκετές γκαλερί εκπονούν ειδικά project παρουσίασης για τη φετινή ART-ATHINA, ενώ η λίστα των σημαντικών διεθνών καλλιτεχνών θα είναι πολύ ηχηρή!

Η Art- Athina βοηθάει τον διάλογο ανάμεσα στην εγχώρια και την διεθνή σύγχρονη τέχνη ή είναι περισσότερο μια εμπορική έκθεση;

Η έκθεση είναι το ιδανικό meeting place για φιλότεχνους, τεχνοκριτικούς, και καλλιτέχνες, αλλά και για το ευρύ κοινό που βλέπει από κοντά εκατοντάδες έργα τέχνης συγκεντρωμένα σε ένα χώρο. Φυσικά, τα περισσότερα έργα τέχνης είναι προς πώληση και μάλιστα σε ένα μεγάλο εύρος τιμών που ξεκινά από τα 300 ΕΥΡΩ. Η ανάδειξη των νέων καλλιτεχνικών τάσεων σε διεθνές επίπεδο είναι επίσης ένας από τους σημαντικούς στόχους μας, προκειμένου αφενός να ενημερώσει το ελληνικό κοινό και αφετέρου να ενεργοποιήσει διαύλους επικοινωνίας με το διεθνές περιβάλλον.

Σε τι πιστεύετε ότι διαφέρει (υπερτερεί ή υστερεί) από τις άλλες φουάρ του εξωτερικού;

Η ART-ATHINA, εκ των πραγμάτων, δε μπορεί να είναι μία φουαρ με παγκόσμια επιρροή στην διεθνή αγορά της τέχνης όπως το FRIEZE ART FAIR ή ηART BASEL. Δε φιλοδοξεί άλλωστε να είναι κάτι τέτοιο. Η μοναδικότητά της έγκειται στο ότι είναι μία μέσου μεγέθους διεθνής διοργάνωση, πολύ φιλική στον επισκέπτη όπου μπορεί κανείς να έλθει σε άμεση επαφή με τους συμμετέχοντες και «να ανακαλύψει εικαστικά διαμάντια από νέους καλλιτέχνες, αλλά εξαιρετικές ευκαιρίες σε έργα αναγνωρισμένων δημιουργών» - όπως δήλωσαν ξένοι συλλέκτες . Αποτελεί την εναλλακτική πρόταση στις γιγάντιες και κουραστικές μεγάλες διοργανώσεις.

Υπάρχει κάποιο γεγονός στη διοργάνωση όλα αυτά τα χρόνια που ξεχωρίζει για σας;

Η μεταφορά της έκθεσης από το 2009 στο Κλειστό Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo) στο Φαληρικό Δέλτα, έδωσε νέα πνοή στο θεσμό. Ο χώρος προσφέρει πληθώρα εκθεσιακών δυνατοτήτων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, άνετο δωρεάν parking και εύκολη πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ποιο είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε να αντιμετωπίσετε στη δουλειάς σας;

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η εξασφάλιση χορηγικών πόρων για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του θεσμού. Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον δημιουργεί προβλήματα στη χρηματοδότηση, αλλά μας κάνει πιο εφευρετικούς συσπειρώνοντας δημιουργικές δυνάμεις από τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Τι λέτε σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι η τέχνη είναι πολυτέλεια σε καιρούς κρίσης ώστε να τους πείσετε να επισκεφθούν την Art- Athina;

Η ART-ATHINA είναι μία μεγάλη γιορτή της τέχνης που προσφέρει πληθώρα ερεθισμάτων, ειδικά στην εποχή που ζούμε. Δεν είναι λίγοι οι εικαστικοί που κάνουν ειδικά έργα σχολιάζοντας την καθημερινότητα. Η τέχνη σε εποχές κρίσης δίνει διέξοδο. Αυτό αποδεικνύει και η αθρόα αύξηση των επισκεπτών από πέρσι.

Πάντα η σύγχρονη τέχνη είχε σχετικά περιορισμένο αγοραστικό κοινό στην Ελλάδα. Αυτό πιστεύετε ότι επιδεινώθηκε με την κρίση;

Η σύγχρονη τέχνη εμφανίζεται να έχει σχετικά περιορισμένο αγοραστικό κοινό στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλο και περισσότεροι έρχονται σε επαφή με την εικαστική παραγωγή του σήμερα και αποκτούν το αλφάβητο για να τη «διαβάσουν» και στη συνέχεια να την κάνουν δική τους. Η κρίση απομακρύνει από την αγορά τους συλλέκτες-κερδοσκόπους και φέρνει πιο κοντά τους «πραγματικούς φιλότεχνους» αγοραστές προσφέροντας πιο ισορροπημένες τιμές και ενδεχομένως καλύτερη ποιότητα έργων.

Οι επισκέπτες της Art- Athina είναι περισσότερο συλλέκτες και «ειδικοί» ή ένα ευρύτερο κοινό που συνήθως δεν «συχνάζει» σε γκαλερί;

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν από την ειδική Έρευνα Κοινού που εκπονήσαμε το 2010, το 60% από τους 16.000 επισκέπτες ήρθε για πρώτη φορά στην ART-ATHINA. Από αυτούς μόνο το 28,5 % σχετίζεται επαγγελματικά με τα εικαστικά. Αν και στο σύνολο των επισκεπτών το 63.5% δήλωσε πως επισκέπτεται συχνά γκαλερί, είναι προφανές ότι η ART-ATHINA αποτελεί πόλο έλξης ενός ευρύτερου κοινού που τη θεωρεί μία εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψει τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ