Εικαστικα

12ο Athens Digital Arts Festival

Έρχεται το φεστιβάλ που απαντάει στο τι είναι ποπ στην ψηφιακή εποχή

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128763-290759.jpg

Από τις 19 ως τις 22/5 η ψηφιακή καινοτομία κάνει πάρτι στο 12ο Athens Digital Arts Festival, που είναι αφιερωμένο στην Digital Pop. 450 καλλιτέχνες από 80 χώρες θα είναι εδώ για να μας δείξουν θαύματα!

Εκθέσεις ψηφιακής τέχνης, έργα web art, προβολές video art και animation, οπτικοακουστικές περφόρμανς, μουσικές συναυλίες και συμμετοχικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά θα μας στείλουν κατευθείαν στο μέλλον μέσα από το συνδυασμό τέχνης και ψηφιακών καινοτομιών (δες για παράδειγμα την ιδιαίτερη οπτικοακουστική εμπειρία του έργου «Sensible», του Bram Snijder/Deframe, πώς συνδυάζει άψογα την τέχνη, την καινοτομία και την τεχνολογία επιθυμώντας να απογειώσει τις αισθήσεις του κοινού). Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Director & Corporate Management του φεστιβάλ, μας βάζει στην πρίζα.

Η φετινή θεματική του ADAF

«Τα τελευταία χρόνια επικρατεί μια “κουλτούρα υπερβολής”, όπου από τη μία πλευρά η υπερπληθώρα της πληροφορίας έχει προκαλέσει ένα κύμα παθητικής κατανάλωσης κι από την άλλη έχει δώσει χώρο σε προηγουμένως αθέατες τάσεις και απόψεις να αναδειχθούν. Στις μέρες μας, μπορεί πολλά να προσδιορίζονται μέσα από likes, shares, tweets, views ή followers, φανερώνοντας κατά κάποιον τρόπο τη δύναμη του πλήθους να διαμορφώνει τάσεις και νοοτροπίες. Αυτό θα το αναδείξουμε μέσα από τη φετινή θεματική μας digital pop. Ο ψηφιακός πολιτισμός είναι παντού. Έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης, τη συμπεριφορά και τις συνήθειές μας. Σκέψου ότι η διαδικτυακή αργκό, καθώς και το να μοιράζεσαι, να ποστάρεις, να ανεβάζεις και να σχολιάζεις, αποτελούν όλα ένα μέρος της έκφρασης και καθημερινής επικοινωνίας σου. Οπότε, ετοιμαστείτε να δείτε μια μεγάλη συλλογή από τα καλύτερα GIFs, memes, selfies, viral videos που κυκλοφορούν εκεί έξω».

Η φιλοσοφία του ΑDAF

«Για 12 συνεχή χρόνια η αρχή της φιλοσοφίας μας δεν είναι άλλη από τη δημιουργική συνεργασία και επικοινωνία με τους εγχώριους αλλά και διεθνείς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες. Προσφέρουμε και στηρίζουμε τους καλλιτέχνες σε όλη τη διάρκεια παραγωγής των έργων τους, σε συνεργασία με κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες, εταιρείες ηλεκτρολογικού, χρησιμοποιώντας ό,τι καινοτόμο και πρωτοποριακό υπάρχει σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Το φεστιβάλ καταλήγει να θυμίζει ένα μικρό εργοτάξιο όπου η υπομονή είναι η βασικότερη αρετή, και αυτό είναι ένα από τα μυστικά της διοργάνωσης.

Το κοινό εισπράττει όλη αυτή την προσπάθεια μέσα από μια δυνατή οπτικοακουστική εμπειρία, αρκεί να ταξιδέψει μέχρι… το κέντρο της Αθήνας! Εκεί θα απολαύσει ένα απόλυτα εντυπωσιακό πρόγραμμα που αποτελείται από εκθέσεις ψηφιακής τέχνης, έργα web art, προβολές video art και animation, οπτικοακουστικές περφόρμανς, αλλά και μεγάλα διεθνή φεστιβάλ που φιλοξενούμε, μουσικές συναυλίες και συμμετοχικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά. Σε 4 ημέρες αναδεικνύεται με έναν πολύ όμορφο τρόπο η σύγχρονη έκφανση της ψηφιακής ποπ κουλτούρας. Πρόκειται για ένα θέαμα που συναντάς μόνο σε φεστιβάλ και μουσεία μητροπολιτικών πόλεων και πρωτευουσών ιδιαίτερα αναπτυγμένων κρατών. Σκοπός μας είναι το πρόγραμμα να κερδίσει και τον πιο απαιτητικό θεατή.

Το αντίκτυπο του ADAF στο εξωτερικό

«Η διοργάνωση του Φεστιβάλ στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε με περισσότερο πείσμα και πάθος. Η κοινότητα της ψηφιακής τέχνης μας αποκαλεί αντάρτες αλλά και πειρατές, αφού πάντα προσφέρουμε άρτια φεστιβάλ βάζοντας το πήχη όλο και πιο ψηλά και μάλιστα σε τέτοιες άσχημες συνθήκες. Μόνο το γεγονός πως το φεστιβάλ αριθμεί τους 114.700 επισκέπτες, φτάνει για να πείσει πως κάτι πολύ σοβαρό γίνεται εδώ! Τρανταχτό παράδειγμα για τη θέση μας στο εξωτερικό είναι οι διεθνείς συνεργασίες μας με φορείς και οργανισμούς, καθώς και η εδραίωσή μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα διοργανώσουμε το πρώτο διεθνές φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών».

Οι ξένοι επισκέπτες

«Κάθε χρόνο προσελκύουμε όλο και περισσότερους τουρίστες. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτή της επιτυχίας βασίζεται και στη πολυετή συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας και τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία μέλη της, που κάνουν ειδικές τιμές και πακέτα στους επισκέπτες που έρχονται για την διοργάνωση».

Πού θα γίνει

«Για ακόμη μια χρονιά επιλέγουμε το ιστορικό κέντρο για να φιλοξενήσει τις δράσεις μας και συγκεκριμένα το κτιριακό συγκρότημα πύλη Ερμού. Για πολλά χρόνια μάς βασάνιζε η παρατημένη όψη του κτιρίου αυτού, αλλά και γενικότερα των εγκαταλειμμένων βιομηχανικών κτιρίων της γειτονιάς. Θα είναι λοιπόν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για τους κατοίκους της Αθήνας και μια επιπλέον ευκαιρία για εμάς να μεταμορφώσουμε άλλο ένα ακίνητο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Οι οργανωμένες παρεμβάσεις στο κτίριο θα αφήσουν μια όμορφη παρακαταθήκη στο κέντρο της Αθήνας πέρα από τις αναμνήσεις μιας εντυπωσιακής έκθεσης. Πιο συγκεκριμένα η αντιδημαρχία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, η Karcher Greece με τα εξειδικευμένα μηχανήματα καθαρισμού, η Vivechrom με τα χρώματά της και η Booka με τα χημικά προϊόντα Antigraffiti ανταποκρίθηκαν στο πλαίσιο της καμπάνιας μας και προσέφεραν εξειδικευμένο εξοπλισμό συνεισφέροντας στο έργο μας».

Η τιμή εισόδου

«Αποφασίσαμε φέτος μια ακόμα μεγάλη υπέρβαση και στο θέμα της τιμής του εισιτήριου. Ακόμα και με την ελάχιστη στήριξη από φορείς και ιδιώτες αυτή τη χρονιά δίνουμε τη δυνατότητα στο επιβατικό κοινό του ΟΑΣΑ να αγοράσει ένα ημερήσιο εισιτήριο στην είσοδο του φεστιβάλ στη μισή τιμή (από 8 ευρώ στα 4) με την επίδειξη του εισιτηρίου ή της κάρτας του που αφορά όλο το δίκτυο των Συγκοινωνιών Αθηνών (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ)».

Τι δεν πρέπει να χάσουμε

«Να πάρεις το backpack sleeping bag σου και να το φέρεις για 4 ημέρες στο Κτιριακό Συγκρότημα Πύλη Ερμού 117-121. Θα είναι σαν ένα ταξίδι. Έχει και βουνό και θάλασσα. Εάν θες έχει βιομηχανικό κτίριο, αλλά εάν το επιθυμείς έχει και τρελό αίθριο (την όαση, όπως χαρακτηριστικά ονομάζουμε το κέντρο ακριβώς των κτιριακών εγκαταστάσεων). Εφ’ όσον προσγειωθείς εκεί θα μπορείς να πάρεις ειδικό Ξυστό (του Βέλγου καλλιτέχνη Dries Depoorter) με το οποίο μπορείς να ξύσεις και να κερδίσεις στη στιγμή πραγματικούς φίλους στο Instagram, αυξάνοντας αστραπιαία τους φίλους σου. Θα μπορείς να δεις το “ADAF Οne Open Studio” στο φουαγιέ της διοργάνωσης. Ένα έργο που δημιουργείται ζωντανά μέσα στο φεστιβάλ με πηγή έμπνευσης το «Ένα». Ένα πραγματικά συμμετοχικό έργο αφού ως κοινό θα μπορείς να επικοινωνείς τις ιδέες σου στον καλλιτέχνη που θα βρίσκεται στο Open Studio, βλέποντας (τόσο σε φυσική, όσο και σε ψηφιακή παρουσία) την εξέλιξη του έργου κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Επίσης αν είσαι στο εξωτερικό ή εκτός Αθηνών θα μπορείς να μπαίνεις στο Facebook ή να στέλνεις το αρχείο με τη σκέψη σου στο oneopenstudio@adaf.gr εξελίσσοντας το έργο κι από εκεί. Ξεκίνα τις ιδέες από τώρα που διαβάζεις το κείμενο.

Εάν είσαι γονιός επιβάλλεται φέτος να επισκεφτείς το φεστιβάλ με το παιδί σου (4 έως 15 ετών). Η ενότητα ADAF kids θα υποδέχεται πρωινές ώρες μικρούς και μεγάλους προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια σειρά από διαδραστικές εγκαταστάσεις, προβολές και εργαστήρια. Οι μικροί φίλοι θα μπορούν να παίξουν ζωντανά μουσική σε λέιζερ άρπες, να ζωγραφίσουν επιφάνειες κουνώντας στον αέρα πολύχρωμα σπαθιά, να φτιάξουν το πρώτο τους animation και να ζωγραφίσουν στο σκοτάδι με το φως.

Επίσης μπορείς να παρακολουθήσεις ένα βίντεο από κάποιον που έχει δει την Ελλάδα μόνο από φωτογραφίες των άλλων. Η 360 μοίρες εγκατάσταση “A place I’ve never been” του Ελβετού Adrian Flury θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι βλέπεις την καλύτερη καμπάνια για την προβολή της χώρας μας συνδυάζοντας καρέ και συνθέτοντας ένα κολάζ με εικόνες χιλιάδων επισκεπτών που την επισκέφτηκαν. Όταν συνειδητοποιείς πόση δουλειά έχει κάνει ο Ελβετός Adrian Flury για την Ελλάδα, πραγματικά συγκλονίζεσαι. Όταν το έδειξα σε φίλο πρώτη φορά μού είπε: «Ναι, αυτή είναι η πιο viral καμπάνια για την Ελλάδα», οπότε μόνο respect.

Ευχάριστη έκπληξη για μας φέτος είναι η στρατηγική συνεργασία με την Πρωτοβουλία Σύγχρονης Τέχνης της Polyeco (PCAI). Κεντρικός Στόχος της Πρωτοβουλίας αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον μέσω της σύγχρονης τέχνης. Μέσα σε ένα γενικότερα άγονο τοπίο εντός της Ελλάδας η συνεργασία αυτή είναι μια όαση».

image


INFO: 19-22/5, Κτιριακό Συγκρότημα Πύλη, Ερμού 117-121

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ