Πολιτισμος

Δίσκοι, Ταινίες, Σειρές, Εκθέσεις και Βιβλία για τα Χριστούγεννα

Ακόμη κι αν πρόκειται για διακοπές μικρού μήκους...

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δίσκοι, Ταινίες, Σειρές, Εκθέσεις και Βιβλία για τα Χριστούγεννα
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Χριστούγεννα 2023: Ο Γιώργος Φλωράκης προτείνει δίσκους, ταινίες, σειρές, εκθέσεις και βιβλία για την περίοδο των γιορτών.

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει. Άρα ξεκινάω από το Ertflix: Έτσι όπως δεν πρόλαβες να παρακολουθήσεις την «Έρημη Χώρα», επειδή ετοίμαζες εκπομπές ή έγραφες κείμενα, επιτέλους ήρθε η στιγμή. Επίσης, αφού πρόλαβες να δεις «Βερνόν Σουμπουτέξ» στο Cinobo, καλό θα ήταν να ψάξεις και την «Πτώση του Οίκου των Άσερ» στο Netflix. Είναι Edgar Allan Poe, είναι και Mike Flanagan, οπότε θα αξίζει σίγουρα. Επίσης ξαναδές τον «Klaus» (πνεύμα Χριστουγέννων, μα όχι αγοραίο) και το «Slumberland» κουκουλωμένος/η στο χριστουγεννιάτικο κρεβάτι. Υπάρχει και ο κινηματογράφος: Τα «Πεσμένα Φύλλα» του Καουρισμάκι και η «Τελευταία Παμπ» του Κεν Λόουτς δεν χάνονται με τίποτα! Επιπλέον, Γιώργος Χατζημιχάλης στο Μουσείο Μπενάκη, ένας καλλιτέχνης που δεν είναι μόνο ζωγράφος. Κοιτάζω ξανά και ξανά τη νουβέλα του «Ο Ζωγράφος Α.Κ.» (Εκδόσεις ΕΜΣΤ), που αποτελείται από ζωγραφικά έργα, φωτογραφίες, μια εγκατάσταση και ένα video. Χαρτογραφώ και αναχαρτογραφώ αυτό το μη-κείμενο με τον τρόπο που απαιτούσε για παράδειγμα «Η Πόλη» του Frans Masereel (Εκδόσεις Άγρα). Επίσης, ένας μαγικός κόσμος όπου η καθημερινότητα μετατρέπεται σε υψηλή τέχνη μας περιμένει στην Εθνική Πινακοθήκη, πέρα από την «Αστυγραφία» και στην έκθεση της Ρένας Παπασπύρου «Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης* Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη».

Καλά σας τα έγραψα ως εδώ, όμως ας πάμε λίγο στον πιο δικό μας κόσμο που είναι ο κόσμος της μουσικής και της λογοτεχνίας. Από τις εξαιρετικές Εκδόσεις Πόλις θα διαβάσω το «Bournville» του Jonathan Coe, ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα που μεταφράστηκαν αυτή τη χρονιά. Με οδηγό τις συζητήσεις στη λέσχη ανάγνωσης του Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ της Νέας Σμύρνης, θα διαβάσω ό,τι δεν έχω διαβάσει από Μουρακάμι, ακούγοντας ταυτόχρονα και τη μουσική που προτείνει ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας. Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Επίσης, μια που μιλάμε για Ιαπωνία, σκοπεύω να επιστρέψω στην Γιόκο Ογκάουα ξαναδιαβάζοντας την «Αστυνομία της Μνήμης» (Εκδόσεις Πατάκη) αλλά και τα παλαιότερα βιβλία της στην Άγρα (ειδικά τον «Παράμεσο»). Με τη Μαρίνα, θα διαβάσουμε μαζί τα δύο βιβλία του παλιού συναδέλφου στο Τρίτο Πρόγραμμα, Μηνά Βιντιάδη, «Μια Μέρα με τον Μότσαρτ» και «Μια Μέρα Με τον Μπετόβεν» (Ελληνοεκδοτική) καθώς και το βιβλίο της άλλης συναδέλφου (από το Δεύτερο Πρόγραμμα), της Λίτσας Τότσκα, «Ο Ουρανός Μιλά Ελληνικά, Οι Αστερισμοί στην Ελληνική Μυθολογία» περιμένοντας το καλοκαίρι για να μπορέσουμε να δούμε τους αστερισμούς στον ουρανό της Νάξου ή της Αίγινας. Τέλος, να πάρω το 3ο τεύχος του εξαιρετικού περιοδικού «Βλάβη» αλλά και το καινούργιο βιβλίο της Claire Keegan, «Πολύ Αργά Πια» (Μεταίχμιο).

Το πρόγραμμα ακροάσεων περιλαμβάνει για τις γιορτές Νάνα Μούσχουρη: το «Radio Days», που προέκυψε από την εξαιρετική δουλειά του διευθυντή των μουσικών σταθμών της ΕΡΤ Φώτη Απέργη, όσο και από το απίθανο και για πολλά χρόνια σκάψιμο στο Αρχείο της ΕΡΤ, του Σιδερή Πρίντεζη. Επίσης, με την ευκαιρία, να ακούσω την εξαιρετική συνεργασία της Μούσχουρη με τον Quincy Jones στο «Nana Mouskouri In New York». Πρόσφατα έφτασε στα χέρια μου ένα πολύ ιδιαίτερο album, το «A Different Kind» του August Gilde. Πρόκειται για τον δίσκο που κυκλοφόρησε σε 10 μόλις αντίτυπα από τον Gilde, ένα υπέροχο περσινό folk album σε παραγωγή του John Wood, o οποίος υπό την καθοδήγηση του Joe Boyd ηχογραφούσε τους δίσκους -μεταξύ άλλων- και του Nick Drake. Τέλος, περιμένω με ανυπομονησία τη συλλογή της Veego «To νέο Νέο Κύμα», μια συλλογή, εμπνευσμένη αλλά, και αφιερωμένη, στους μικρούς και μεγαλύτερους ήρωες που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό και τις οικογένειες τους. Εδώ έχουμε τα πιο φρέσκα και ενδιαφέροντα ονόματα της νέας Νέας Ελληνικής Σκηνής. Επίσης, κάτω στο πάτωμα περιμένουν καμιά 60αριά βινύλια που έχω αγοράσει και δεν έχω προλάβει ν’ ακούσω.

Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς
Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς

Υ.Γ.: Φυσικά, δεν βλέπω πιθανότητες να επαρκεί ο χρόνος… Το μόνο στο οποίο ελπίζω, είναι το θαύμα των Χριστουγέννων. Καλές γιορτές!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ