- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βρετανικό Μουσείο: Πιθανή η κοινή αξιοποίηση των γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ζήτησε μια «συνεργασία για τον Παρθενώνα» με την Ελλάδα, που θα μπορούσε να δει τα επίμαχα Ελγίνεια Μάρμαρα να επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από περισσότερα από 200 χρόνια.
Η βρετανική εφημερίδα «Sunday Times» επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο κάνει λόγο για ενός είδους «σύμπραξη» με την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο Τζόναθαν Γουίλιαμς, υψηλόβαθμο στέλεχος του Βρετανικού Μουσείου, καλεί «τους Έλληνες συνεργάτες και φίλους για μια 'σύμπραξη του Παρθενώνα'» καθώς, όπως τονίζει, «πιστεύει έντονα ότι υπάρχει χώρος για μια εκ νέου δυναμική και θετική συζήτηση, η οποία θα βρει νέους τρόπους συνεργασίας».
Ωστόσο, η «σύμπραξη» δεν φαίνεται να ξεφεύγει από την προηγούμενη βρετανική πρόταση για «δανεισμό» κάτι που η Ελλάδα απορρίπτει. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βρετανικού Μουσείου επαναλαμβάνει, άλλωστε, τη λέξη «δανεισμό»: «Τα γλυπτά είναι ένα αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι του Μουσείου». «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα ήμασταν ενθουσιασμένοι είτε να δανείσουμε είτε να δανειστούμε. Είναι αυτό που κάνουμε», λέει.
Ο ίδιος απέρριψε τις ιδέες που έχουν διατυπωθεί περί πιστών αντιγράφων, λέγοντας «ο κόσμος επισκέπτεται το Βρετανικό Μουσείο για να δει το αυθεντικό, έτσι δεν είναι;».
Τα γλυπτά - 17 φιγούρες και μέρος μιας ζωφόρου που διακοσμούσε τον 2.500 ετών ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη- αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν ο Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έκτοτε αποτέλεσαν αντικείμενο μακροχρόνιας διαμάχης για το πού έπρεπε να εκτεθούν.
Ανάλογη πρόταση είχε διατυπώσει πάντως στις αρχές του καλοκαιριού και ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, κάνοντας λόγο για δυνατότητα συμφωνίας διαμοιρασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής έκανε λόγο για τοποθετήσεις ελιγμού ώστε να σταματήσει ο «θόρυβος» γύρω από το ζήτημα της επιστροφής.
«Το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του» τόνισε ο κ. Παντερμαλής.
Την ίδια ώρα, πάντως, το αναγνωστικό κοινό της διαδικτυακής έκδοσης των Times «ψηφίζει» επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στη διαδικτυακή δημοσκόπηση καταγράφεται ότι το 78% των αναγνωστών πιστεύουν ότι πρέπει να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Αθήνα, έναντι του 22% που είναι κατά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο ξεχωριστές διαδρομές ανακαλύπτουν τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά
Η υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων 2026 - Και οι νέες εκθέσεις που εγκαινιάζονται τον Δεκέμβριο
Δημιουργία πρότυπου αρχαιολογικού πάρκου στον οικιστικό ιστό του νησιού
Η διοργάνωση ανανεώνει το ραντεβού της για τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Κάλλος. Ομορφιά (στα έπη του Ομήρου). Λέγεται για το θεϊκό αλλά και το ανθρώπινο κάλλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε τα επίσημα εγκαίνια της 54ης Έκθεσης βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως - Αναλυτικά οι εκδηλώσεις
Από τις Ευτυχισμένες Μέρες του Μπέκετ στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, δείτε όλες τις φετινές παραστάσεις
Ζητούν την απομάκρυνσή του
Επίσημη πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού για την 99η διοργάνωση της Ακαδημίας
Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν η δήλωση βασίζεται σε εσωτερική πληροφόρηση ή αποτελεί προσωπική εκτίμηση
THE BAUSA, Yulia Niko b2b Ede, BRB, Pablo Nuevo και Evanjelia αναλαμβάνουν τα decks στο Θέατρο Άλσος
Από τα σημερινά επίσημα εγκαίνια μέχρι συζητήσεις για τη φαντασία, τα manga, τις βιβλιοθήκες και την ευρωπαϊκή λογοτεχνία – το πρόγραμμα από 7 έως 13 Σεπτεμβρίου
Περισσότερες από 50 ταινίες σε ένα εκλεκτικό πρόγραμμα προβολών
Ο Δήμος Πειραιά διαθέτει συγκοινωνία τις ημέρες των παραστάσεων - Το πλούσιο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου
Η υπουργός Πολιτισμού παρουσίασε τα νέα έργα φωτισμού και προστασίας στον αρχαιολογικό χώρο
Αποθέωση για τους αδελφούς Γκάλαχερ - Δείτε βίντεο
Rap, punk, reggae, graffiti, parkour και street dance συναντιούνται ξανά στα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.
Από το «Rocky Horror Picture Show» και το «The Room» μέχρι τον Ντέιβιντ Λιντς, τι είναι αυτό που μετατρέπει μια ταινία σε αντικείμενο λατρείας για γενιές θεατών
Όσα πρέπει να γνωρίζεται για τη φετινή διοργάνωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.