Ελλαδα

Επικεφαλής Βρετανικού Μουσείου: Πιθανή η κοινή αξιοποίηση των γλυπτών του Παρθενώνα

Τι δήλωσε επίσης ο Τζορτζ Όσμπορν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επικεφαλής Βρετανικού Μουσείου: Πιθανή συμφωνία για την κοινή αξιοποίηση των γλυπτών
Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο © EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Βρετανικό Μουσείο: Υπό συζήτηση κοινή αξιοποίηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου πιστεύει ότι είναι δυνατή μια συμφωνία για την κοινή χρήση των Μαρμάρων του Παρθενώνα με την Ελλάδα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Αναφερόμενο στη συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στο βρετανικό ραδιόφωνο LBC o επικεφαλής του μουσείου, Τζορτ Όσμπορν, λέει ότι κατά τη διάρκειά της ο ίδιος δήλωσε ότι πιστεύει ότι μία συμφωνία είναι πιθανή για να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δηλαδή κάποιο διάστημα να είναι στο Λονδίνο και κάποιο στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει ο κ. Όσμπορν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «στο Βρετανικό Μουσείο, αφηγούνται μια ιστορία για τον πολιτισμό σε σύγκριση με όλους τους άλλους πολιτισμούς, την Κίνα, την Ινδία, άλλα μέρη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα, αφηγούνται την ιστορία μόνο του ελληνικού πολιτισμού. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου να μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς ένα σωρό προϋποθέσεις, χωρίς ένα φόρτο κόκκινες γραμμές», ανέφερε και πρόσθεσε «πιστεύω ότι οι λογικοί άνθρωποι μπορούν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν οποιαδήποτε πλευρά πει ότι ότι δεν υπάρχει καμία συνεισφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Ο Όσμπορν σημείωσε ακόμα ότι «oι λογικοί άνθρωποι θα πρέπει να βρουν κάτι ώστε να μπορείτε να δείτε όλο το μεγαλείο τους στην Αθήνα, και να μπορείτε να τα δείτε δίπλα στα μεγαλεία άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο».

Μητσοτάκης για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στην Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «στο Κέντρο», μιλώντας για διαχρονικό αίτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, είπε πως πιστεύει ότι σήμερα εκφράζει την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της παγκόσμιας κοινότητας.

«Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους», ανέφερε σημειώνοντας πως πριν από λίγες μέρες πετύχαμε την επιστροφή του «θραύσματος Fagan», το οποίο τοποθετήθηκε στο σημείο όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν ένα αντίγραφο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας. «Και έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και κάτι τελευταίο το οποίο νομίζω ότι έχει τη σημασία του: αυτή η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Αυτός ήταν και ο λόγος στον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό ακριβώς το θαύμα της τέχνης στην ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πηγές: ΕΡΤ- Ρίτσα Καστάνη/ AFP

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ