Ελλαδα

Ο Στάνλεϊ Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ν. Πηλίου

Όσα είπε ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον για την Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στάνλεϊ Τζόνσον
Στάνλεϊ Τζόνσον © Youtube

Στάνλεϊ Τζόνσον: Τι είπε ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, την αγάπη του για την Ελλάδα και το Πήλιο.

Επίτιμος δημότης Νοτίου Πηλίου ανακηρύχθηκε σήμερα (24/6) ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, Στάνλεϊ, και στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα και το ζήτημα της επιστροφής τους στην Ελλάδα. 

O 81χρονος πρώην Ευρωβουλευτής των Συντηρητικών, διπλωμάτης και συγγραφέας, είναι ιδιοκτήτης της βίλας «Irene» στο Χόρτο Πηλίου, όπου κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές και η δημοτική αρχή αποφάσισε να τον κηρύξει επίτιμο δημότη Ν. Πηλίου. 

«Έρχομαι σε αυτό το μέρος της Ελλάδας για πάνω από 20 χρόνια. Μπορώ να πω ειλικρινά ότι είναι πραγματικά το αγαπημένο μου μέρος σε ολόκληρο τον κόσμο: ο ήλιος, η θάλασσα, η αρχιτεκτονική, η ιστορία, η άγρια ζωή και πάνω από όλα, φυσικά, οι άνθρωποι. Η Ελλάδα είναι η χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης», είπε ο Στάνλεϊ Τζόνσον στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Πολιτικά μπορεί να βγήκε η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Βρετανία θα παραμείνει πάντα μέρος αυτής της μεγάλης ηπείρου. Ως μαθητής σπούδασα την αρχαία Ελλάδα και φυσικά έμαθα τότε για το Πήλιο ως το μέρος που δίδασκαν τον μεγάλο Αχιλλέα οι Κένταυροι. Όποτε πηγαίνω στο Βόλο σκέφτομαι τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες. Τώρα έχω την ευκαιρία να ζήσω εδώ και να έχω ένα σπίτι εδώ».

Στην ερώτηση αν ο γιος του θα επισκεφθεί τη χώρα μας δήλωσε: «Ναι, υπάρχει η πιθανότητα. Στην Ελλάδα μπορεί, ποιος ξέρει;».

Ακόμη, σχετικά με τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ο Στάνλεϊ Τζόνσον απάντησε: «Νομίζω ότι ήδη οι διοικήσεις των δύο Μουσείων συζητούν μεταξύ τους. Θα περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων».

Live: Τελετή εγκαινίων νέου Δημαρχείου Ν.Πηλίου

Oμάδα Βρετανών βουλευτών ζητά να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ζήτησε μερίδα Βρετανών βουλευτών. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ακτιβιστική δράση στο Βρετανικό Μουσείο με αφορμή τη συμπλήρωση 13 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο Guardian, μάλιστα, ανέφερε πως το Βρετανικό Μουσείο έχει στην κατοχή του περισσότερα από 100.000 ανεκτίμητα ελληνικά αντικείμενα, αν και εκτίθεται μόλις το 6% της συλλογής και σημειώνει ότι περίπου τα μισά από τα διακοσμητικά έργα τέχνης που κάποτε κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα εκτίθενται στο Λονδίνο.

Το βρετανικό Μέσο αναφέρεται και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για καλλιτεχνική, πολιτιστική και αισθητική ανάγκη να ενωθούν «εμβληματικά μνημεία, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ταυτότητα ενός έθνους». Υπογραμμίζει, ακόμη, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκανε τα "κλεμμένα" γλυπτά βασικό σημείο συζήτησης στις πρώτες συνομιλίες του στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Νοέμβριο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ