Κοσμος

Oμάδα Βρετανών βουλευτών ζητά να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Μερίδα Βρετανών βουλευτών υποστήριξε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα όπως αναφέρει και ο Guardian.

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ζήτησε μερίδα Βρετανών βουλευτών. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ακτιβιστική δράση στο Βρετανικό Μουσείο με αφορμή τη συμπλήρωση 13 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο Guardian, μάλιστα, ανέφερε πως το Βρετανικό Μουσείο έχει στην κατοχή του περισσότερα από 100.000 ανεκτίμητα ελληνικά αντικείμενα, αν και εκτίθεται μόλις το 6% της συλλογής και σημειώνει ότι περίπου τα μισά από τα διακοσμητικά έργα τέχνης που κάποτε κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα εκτίθενται στο Λονδίνο.

Το βρετανικό Μέσο αναφέρεται και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για καλλιτεχνική, πολιτιστική και αισθητική ανάγκη να ενωθούν «εμβληματικά μνημεία, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ταυτότητα ενός έθνους». Υπογραμμίζει, ακόμη, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκανε τα "κλεμμένα" γλυπτά βασικό σημείο συζήτησης στις πρώτες συνομιλίες του στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Νοέμβριο».

Ο κατάλληλος χώρος και το επιχείρημα των Βρετανών

Ο Guardian συνεχίζει τονίζονταςι πως η μέχρι πριν λίγα χρόνια επιχειρηματολογία του Βρετανικού Μουσείου ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε ο κατάλληλος χώρος να φιλοξενήσει τα Γλυπτά δεν ισχύει πλέον μετά την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης. Επισημαίνει, δε, πως άλλαξε η ρητορική από μέρους του Βρετανικού Μουσείου που πλέον ισχυρίζεται ότι «υπάρχει θετικό πλεονέκτημα και δημόσιο όφελος να χωρίζονται τα γλυπτά μεταξύ δύο σπουδαίων μουσείων, που το καθένα λέει μια συμπληρωματική αλλά διαφορετική ιστορία».

Μάλιστα, το ρεπορτάζ σημειώνει και την άποψη της πλειονότητας των Βρετανών πως τάσσονται υπέρ της επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. «Το τελευταίο απομεινάρι μιας δικαιολογίας για τη μη επιστροφή των γλυπτών εξατμίστηκε πριν από 13 χρόνια».

Ταυτόχρονα, η βρετανική εφημερίδα αναδημοσιεύσει τις απόψεις έξι Βρετανών βουλευτών που μίλησαν στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα», δήλωσε η Σάμι Τσακραμπάρτι μέλος του Εργατικού Κόμματος.

«Πιστεύω ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να κάνει το σωστό και να τα επιστρέψει στο νόμιμο σπίτι τους στην Ελλάδα» σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Ντέιβ Ντούγκαν.

Τέλος, από την πλευρά του σε δηλώσεις του ο Λόρδος Ταμπς από το Εργατικό κόμμα τόνισε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια ειδική περίπτωση. «Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί η επιστροφή των μαρμάρων θα ήταν εξαιρετική και δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για αιτήματα για την επιστροφή εκατοντάδων έργων τέχνης σε όλο τον κόσμο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ