- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διεθνές εκπαιδευτικό βραβείο στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Για το εκπαιδευτικό / κοινωνικό πρόγραμμα Co-OPERAtive
Το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora στην Εθνική Λυρική Σκηνή για το εκπαιδευτικό / κοινωνικό πρόγραμμα Co-OPERAtive.
Μια μεγάλη διεθνής επιτυχία για την Εθνική Λυρική Σκηνή και μια σημαντική αναγνώριση του εκπαιδευτικού και κοινωνικού της έργου, το οποίο πραγματοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα Co-OPERAtive: An intercultural and collaborative opera hub for young people των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ κατέκτησε το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora 2019.
Μετά την πρόκριση στη δεύτερη φάση της ψηφοφορίας του κοινού τον Φεβρουάριο του 2019, το Co-OPERAtive: An intercultural and collaborative opera hub for young people πέρασε στην τελική φάση του διαγωνισμού, διεκδικώντας το τελικό βραβείο ανάμεσα σε προγράμματα οργανισμών όπως το παρισινό Théâtre de la Ville, το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας και η Όπερα της Λιλ.
Στην τελετή βράβευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019 στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου Teatro La Fenice στη Βενετία, εκπρόσωποι της ΕΛΣ παρέλαβαν το βραβείο από τον Πρόεδρο των Κριτικών Επιτροπών των Βραβείων Fedora και Διευθυντή του οργανισμού Opera Europa κ. Nicholas Payne.
Το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Fedora Platform θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά φέτος με στόχο να στηρίξει δράσεις νέων και ελπιδοφόρων καλλιτεχνικών ομάδων που στοχεύουν στη διεύρυνση του κοινού της Όπερας και του Μπαλέτου. Το βραβείο αντιστοιχεί στο ποσό των 50.000 ευρώ, το οποίο και θα καλύψει μέρος του συνολικού προϋπολογισμού για την υλοποίηση του προγράμματος.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα Co-OPERAtive αποτελεί ένα φυτώριο όπερας για μια μεικτή ομάδα 60 νέων Αθηναίων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ηλικίας 15-17 ετών από όλη την Αττική. Το πρόγραμμα αντλεί έμπνευση από την όπερα, η οποία αποτελεί κοινή γλώσσα για τη δημιουργία του πρώτου διαπολιτισμικού φυτωρίου όπερας νέων στην Ευρώπη. Το Co-OPERAtive έχει στόχο να διευρύνει την απήχηση της όπερας και να την κάνει πιο γνωστή στο νεανικό κοινό, αναδεικνύοντας παράλληλα την πολιτισμική ποικιλομορφία και την κοινωνική συνοχή. Προτάσσοντας τη συνεργατική φύση της όπερας, το πρόγραμμα Co-OPERAtive τοποθετεί τη συνεργασία στην καρδιά του σχεδιασμού και της υλοποίησής του, χτίζοντας ισχυρές συμμαχίες με τρεις οργανώσεις-εταίρους, την ΑΡΣΙΣ, την The HOME Project και το Melissa Network.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020 στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη διαδικασία συμμετοχής θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο του 2019 στην ιστοσελίδα της ΕΛΣ (www.nationalopera.gr).
Το πρόγραμμα Co-OPERAtive αναδεικνύει τρία από τα βασικά πεδία της τέχνης της όπερας: τη μουσική, το θέατρο και τον χορό. Η κατεύθυνση της μουσικής περιλαμβάνει εργαστήρια σύνθεσης ενόργανης μουσικής, φωνητικής και αυτοσχεδιασμού, η κατεύθυνση του θεάτρου εργαστήρια δημιουργικής γραφής, υποκριτικής και σκηνοθεσίας, ενώ η κατεύθυνση του χορού χωρίζεται σε μαθήματα μπαλέτου, σύγχρονου χορού και χορογραφίας. Παράλληλα με την καλλιτεχνική ομάδα, το προσωπικό της ΕΛΣ θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στους τομείς του φωτισμού, της διαχείρισης σκηνής, της ηχοληψίας κλπ.
Καλλιτεχνική ομάδα
- Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης
- Μουσική εποπτεία / Αρχιμουσικός: Άντης Σκορδής
- Υπεύθυνες Εργαστηρίων Μουσικής: Εύη Νάκου, Ανν-Κριστίν Σωφρονίου
- Υπεύθυνοι Εργαστηρίων Θεάτρου: Παναγιώτης Εξαρχέας, Ελένη Μολέσκη
- Επιμέλεια κίνησης: Edgen Lame
- Υπεύθυνοι Εργαστηρίων Χορού: Edgen Lame, Κατερίνα Γεβετζή
- Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Σπανού
Fedora Platform
Η Fedora Platform είναι ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός που συστάθηκε για να στηρίξει μέσω των δράσεών της την ανανέωση στην όπερα και το μπαλέτο. Το δίκτυο των υποστηρικτών της αποτελείται από ανθρώπους και εταιρείες στην Ευρώπη που επιθυμούν μέσω του φιλανθρωπικού τους έργου να στηρίξουν το είδος της Όπερας και να διευρύνουν το κοινό της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Opera Europa
Ο Οργανισμός Opera Europa είναι το μεγαλύτερο δίκτυο λυρικών θεάτρων και επαγγελματιών της Όπερας και του Μπαλέτου στην Ευρώπη με έδρα τις Βρυξέλλες. Σήμερα αριθμεί περίπου 200 οργανισμούς μέλη από 43 διαφορετικές χώρες σε όλη την Ευρώπη. Η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι ενεργό μέλος του Opera Europa και συμμετέχει στο σύνολο των δραστηριοτήτων που διοργανώνει ο Οργανισμός σε ετήσια βάση.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια συζήτηση για τους πρόσφυγες και το πώς το σινεμά μπορεί να σε κάνει να δεις αλλιώς τον «ξένο»
Συνεργάστηκε με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα σε 13 ταινίες
Σημαντικοί καλλιτέχνες συμμετέχουν στη μουσική βραδιά για την ενίσχυση των σχολείων της Ίμβρου
Η εβδόμη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Γιάλε-Γιάλε» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο
Η επιμελήτρια Κατερίνα Νικολάου μάς μιλάει για την ευθραυστότητα και την ευαλωτότητα μέσα στην τέχνη
Η νουβέλα του Φραντς Βέρφελ συμπυκνώνει την πραγματικότητα της ζωής στην Αυστρία της δεκαετίας του 1920
Πρεμιέρα στις 28 Αυγούστου στους κινηματογράφους
Δεν υπάρχει πιο δραματική πλοκή από το ίδιο το ανθρώπινο είδος. Γεννιέται ατελές, ζει ανάμεσα σε άλλους ατελείς, γερνά και πεθαίνει. Η Στράουτ δεν προσπαθεί να το εξηγήσει ούτε να το παρηγορήσει. Το καταγράφει.
Την φωτογραφία τράβηξε η Αμερικανίδα φωτογράφος Κάρολ Γκούζι
Έξι ομαδικά πρότζεκτ που μελετούν σύγχρονες θεματικές μέσω της τέχνης
Θεατρικές πρεμιέρες και έργα που παίζονται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Ένα συμφωνικό αφιέρωμα στον ρομαντισμό, με σολίστ τον διακεκριμένο τσελίστα Κίαν Σόλτανι
Νέα διοικητική αρχιτεκτονική - Επιμελητής ο Thiago de Paula Souza για το 2027
Χρυσός Αλέξανδρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Παρότι η γραφή του Μπραντ Άντερσεν διαθέτει τη συνέπεια και την ειλικρίνεια που απαιτεί η διαχείριση ενός τόσο λεπτού ζητήματος, οριακά αποφεύγει τη μετατροπή του σε μελό
Μια γυναίκα πειραματίζεται συνεχώς –όχι απαραίτητα από δική της βούληση– και πασχίζει να βρει νόημα στη σκληρή ζωή της
Η βιογραφία για τον Μάικλ Τζάκσον εστιάζει κυρίως στα πρώτα χρόνια της ζωής του και ρίχνει τίτλους τέλους στο 1988
Η ζωή του μοιάζει με σενάριο. Έχτισε μια πορεία χωρίς shortcuts, γεμάτη δουλειά και ρίσκο. Σήμερα, με ρόλους που «δαγκώνουν», δηλώνει παρών.
Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες της παράστασης
Ο Άγγλος ηθοποιός «δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή» στην ΑΙ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.