Μαρία Κάλλας: Μόνιμη έκθεση προσωπικών αντικειμένων στο θέατρο Ολύμπια
Μια έκθεση με ελεύθερη είσοδο για όλους, που έχει στόχο να μας γνωρίσει ακόμα περισσότερο τη σπουδαία καλλιτέχνιδα
Φωτογραφίες, επιστολές και προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας σε μια μόνιμη έκθεση στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας.
Πρωτότυπες φωτογραφίες και επιστολές της Μαρίας Κάλλας, προσωπικά αντικείμενα, τηλεγραφήματα, τεκμήρια και αναμνηστικά, όλη η ζωή της μεγάλης ντίβας της όπερας ζωντανεύει στη μόνιμη έκθεση «Μαρία Κάλλας», στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας. Μια έκθεση με ελεύθερη είσοδο για όλους, που έχει στόχο να μας γνωρίσει ακόμα περισσότερο τη σπουδαία αυτή καλλιτέχνιδα, η οποία με τη φωνή και τη ζωή της σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι σήμερα.
Η συλλογή και η έκθεση
Η συλλογή συγκροτήθηκε μετά από αγορές που έκανε ο Δήμος Αθηναίων το 2000 στο Παρίσι κατά τη διάρκεια μεγάλης δημοπρασίας αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού. Με το πέρασμα του χρόνου η συλλογή αυτή εμπλουτίστηκε από δωρεές και χρησιδάνεια.
Τα αντικείμενα της συλλογής διακρίνονται στις εξής κατηγορίες ως προς το είδος τους: πρωτότυπες φωτογραφίες, πρωτότυπες επιστολές προς την Μαρία Κάλλας ή της ιδίας, αυθεντικές αφίσες παραστάσεων, αντίγραφα προγραμμάτων παραστάσεων, αποκόμματα συνεντεύξεων και δημοσιεύσεων σε εφημερίδες και περιοδικά εποχής, τηλεγραφήματα, προσωπικά αντικείμενα (ρούχα, αξεσουάρ, περούκα), πίνακες ζωγραφικής και έργα γλυπτικής, αναμνηστικά αντικείμενα εμπνευσμένα από την καλλιτέχνιδα, σημειωματάρια σκηνικών, παρτιτούρες, δίσκοι και cds, βιβλία, περιοδικά κ.ά.
Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τη δύναμη, τη μοναδικότητα και τη λάμψη της Μαρίας Κάλλας και να δημιουργήσει μια διαχρονική σύνδεση μεταξύ της καλλιτέχνιδας και του θεάτρου, που αποτελούν δύο αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας του λυρικού θεάτρου και του Ολύμπια, Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου Μαρία Κάλλας, το οποίο διαχειρίζεται ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).
Info
Συντελεστές: Εκτέλεση Έργου: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Γενική εποπτεία: Μαρία Φλώρου, Συντονισμός και Διαχείριση συλλογής: Δέσποινα Ανδριοπούλου, Μουσειολογική μελέτη: Ανδρομάχη Γκαζή, Ερατώ Κουτσουδάκη, Αρχιτεκτονική μελέτη: Ερατώ Κουτσουδάκη, Κείμενα: Ανδρομάχη Γκαζή, Γραφιστικός σχεδιασμός: Άλκηστις Τσίκου, Προθήκες/Κατασκευές: Λιγνού Α. & ΣΙΑ Ε.Ε.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 21/5. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη με Παρασκευή 10.00-18.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00-14.00. Τον Αύγουστο το θέατρο θα παραμείνει κλειστό και από τον Σεπτέμβριο η έκθεση θα λειτουργήσει με νέο ωράριο.
Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, Ακαδημίας 59 (μετρό Πανεπιστήμιο), 2103642540, www.opanda.gr / Το θέατρο είναι προσβάσιμο με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ στο ισόγειο λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ηθοποιός υποδύεται την Κέλλυ στην ομώνυμη παράσταση στο θέατρο 104
Tότε βραβεύτηκαν μόνο εκπομπές οι οποίες παράγονταν και προβάλλονταν τοπικά στην περιοχή του Λος Άντζελες
Το σινεμά, ο Καποδίστριας και ο μύθος της ιστορικής αλήθειας
Ο Προμηθέας δρα ενώ ο Υπεράνθρωπος γίνεται
Η κρίση της Αμερικής της δεκαετίας του 1920 με μια σύγχρονη ματιά
Ένα πολυσυλλεκτικό και ανοιχτό φεστιβάλ, όπως ακριβώς το ραδιόφωνο της Στέγης
Με το νέο του άλμπουμ Britpop, γίνεται ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα No1 άλμπουμ στην ιστορία
Από την ελληνική μυθολογία έως το «Hair» του 1967
Ο γνωστός εικαστικός μας μίλησε για τη ζωή του, με αφορμή τη νέα ατομική έκθεσή του «Οροπέδια»
Θλίψη στον κόσμο των γραμμάτων για την απώλεια της σπουδαίας μεταφράστριας
Ο σκηνοθέτης του Avatar μετακομίζει επικαλούμενος την πόλωση της Αμερικής του Τραμπ
Φαβορί μέχρι ώρας ο Akylas, με το «Ferto» να ξεπερνάει τις 1.000.000 προβολές
Όταν ένα χωριό διακοσίων κατοίκων γίνεται πολιτιστικός προορισμός
Ξεκινά η επανατοποθέτηση των «Δεσμωτών» στο Φάληρο, σε ειδικό κέλυφος, με χρηματοδότηση Ταμείου Ανάκαμψης
Τι δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες
Από τους μύθους του Χατζιδάκι στη «συνομιλία» Μπετόβεν και Προκόφιεφ
Από την Κιάρα Σουγκανίδου στον Απόστολο Χαντζαρά και την Άννα Παπαμαρκάκη- Evans
Συμμετείχε στα σπουδαιότερα άλμπουμ των Γερμανών
Από το Παγκράτι στο παγκόσμιο σινεμά και τη διεθνή αναγνώριση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.