- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Η Εθνική Βιβλιοθήκη διερευνά την ελληνική μετανάστευση του χθες και του σήμερα
Στο πλαίσιο του «Λόγος 5»
Ο κύκλος εκδηλώσεων «Λόγος 5» ολοκληρώνεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018, από 19:30 έως 21:30 (Πύργος Βιβλίων) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Το μέλλον του παρελθόντος της ελληνικής μετανάστευσης και διασποράς». Στο πλαίσιο του συλλογικού διεπιστημονικού και διαπανεπιστημιακού ερευνητικού προγράμματος ImmiGrec που μελετά την ελληνική μετανάστευση στον Καναδά και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ιστορικοί της ελληνικής μετανάστευσης καθώς και εμπειρογνώμονες στο πεδίο των αρχείων και των μεταναστευτικών μουσείων σε άλλες χώρες (Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Ολλανδία, Πολωνία) συναντώνται και συνομιλούν σε δύο στρογγυλά τραπέζια, με τα εξής θέματα: 1) «Οι προκλήσεις για την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης και της διασποράς του 21ου αιώνα». 2) «Εκθέτοντας, γράφοντας και οπτικοποιώντας τις ιστορίες των μεταναστών στην ψηφιακή εποχή».
Με αυτήν την εκδήλωση η Εθνική Βιβλιοθήκη συμμετέχει στην προσπάθεια διαφύλαξης και διάσωσης των μαρτυριών της μεταπολεμικής γενιάς μεταναστών που σταδιακά εκλείπει, ενώ παράλληλα διερευνά την καινούργια μετανάστευση του 21ου αιώνα.Τα στρογγυλά τραπέζια συντονίζει ο Τάσος Αναστασιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΓκίλ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Λόγου επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.
Αναλυτικά το πρόγραμμα
1. Στρογγυλό τραπέζι: «Οι προκλήσεις για την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης και της διασποράς του 21ου αιώνα».
Συμμετέχουν: Γιώργος Αναγνώστου, Καθηγητής, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (ΗΠΑ).
Λίνα Βεντούρα, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αλέξανδρος Κιτροέφ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Κολλέγιο Χάβερφορντ (ΗΠΑ). Αναστασία Χρήστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μίντλεσεξ (Ηνωμένο Βασίλειο).
2. Στρογγυλό τραπέζι: «Εκθέτοντας, γράφοντας και οπτικοποιώντας τις ιστορίες των μεταναστών στην ψηφιακή εποχή».
Συμμετέχουν: Αλεξάνδρα Τσέρι, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Δημόσιων Προγραμμάτων, Καναδικό Μουσείο Μετανάστευσης της Προβλήτας 21, Χάλιφαξ (Καναδάς). Κριστίν Ράσινα, Διευθύντρια, Κέντρο Αρχειοθέτησης Απόδημου Πληθυσμού, Χάγη. Ιζαμπέλ Ρενάρντ, Επικεφαλής Συλλογών και Εκθέσεων, Εθνικό Μουσείο Μετανάστευσης, Παρίσι. Γιώργος Τσέλος, Επικεφαλής Αρχείων, Τμήμα Υπηρεσιών, Μουσείο Μετανάστευσης του Έλις Άιλαντ, Νέα Υόρκη. Σεμπάστιαν Τιρακόφσκι, Αναπληρωτής Διευθυντής, Πολωνικό Μουσείο Μετανάστευσης της Γκντίνια (Πολωνία).
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στο Guide της Athens Voice
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σεβασμός, αξιοπρέπεια και φροντίδα για την ψυχική υγεία.
Αναμένεται να «πιάσει» πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια
Με τις δύο νέες διακρίσεις, το έργο έχει πλέον αποσπάσει συνολικά τέσσερα διεθνή βραβεία
Η κόντρα που κράτησε χρόνια
Το «Bass Persuades» έκανε ντεμπούτο στο Νο1 του Billboard, αλλά τη δεύτερη εβδομάδα κατρακύλησε στο Νο157
Η Κρίσταλ Χάρις καλεί την ηθοποιό να «ξανασκεφτεί» τη συμμετοχή της
Η Δέσποινα Μεϊμάρογλου και η Ήρα Μπουγιουκτασιάν παρουσιάζουν έργα που φωτίζουν τον κοσμοπολιτισμό και τις ιστορικές ρήξεις
Το παιχνίδι κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2020 και έπειτα από συνεχείς αναβολές εξελίχθηκε σε τεράστια εμπορική επιτυχία
Μια διαδραστική, αλλοπρόσαλλη κωμωδία όπου το κοινό αποφασίζει ποιος είναι ο δολοφόνος
Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν
Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους τον περασμένο μήνα και θα είναι διαθέσιμη στο Disney+ από σήμερα
Φωτογράφοι από όλο τον κόσμο καλούνται να δώσουν τη δική τους ματιά σε έναν τόπο που αλλάζει μαζί με τις εποχές
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Η ηθοποιός μίλησε για τη θεατρική μεταφορά του έργου της νομπελίστριας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς
Από τις παράξενες ηρωίδες μέχρι το φύλο των συγγραφέων, μια συζήτηση για τις ταμπέλες που συνοδεύουν τα βιβλία
«Ύδατα: Μελωδίες από τις πηγές των ατμών»: Μια ιαματική μουσική παράσταση
Η νέα ταινία αποτελεί μία από τις πρώτες μεγάλες κινήσεις της Paramount μετά τη συγχώνευση με τη Skydance
Δύο χέρια, τέσσερις μπαγκέτες, ασταμάτητο γκρουβ
Οι μεγάλοι συγγραφείς είδαν στην ηλικία ως κάτι εντελώς διαφορετικό από κοινωνικό ελάττωμα. Διέκριναν σε αυτή μια από τις βαθύτερες εμπειρίες της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που ξεκινούν οι περισσότερες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.