- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Καλό ξεκίνημα για την ελληνική ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, η οποία τιμήθηκε δις στα παράλληλα βραβεία του φετινού 70ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας: Κέρδισε το βραβείο των κριτικών FEDEORA και το νεανικό βραβείο Arca, ενώ υπάρχουν ελπίδες η ταινία, που άρεσε σε μεγάλο τμήμα της κριτικής αλλά και σε μέλη της επιτροπής, να αποσπάσει και άλλο βραβείο, στην αποψινή λήξη του φεστιβάλ, οπότε θα αναγγελθούν τα επίσημα βραβεία της Μόστρας.
Το βραβείο FEDEORA καλύτερης ταινίας από Ευρώπη και χώρες της Μεσογείου του διαγωνιστικού τμήματος του 70ου φεστιβάλ της Βενετίας, που κέρδισε η ταινία του Αβρανά, απονέμει ομάδα κριτικών-μελών της Ομοσπονδίας Κριτικών για ταινίες από Ευρώπη και Μεσόγειο. Το δεύτερο βραβείο που κέρδισε η ελληνική ταινία, το Arca CinemaGiovanni, απονέμεται από 70 νέους από Ιταλία, Γαλλία και Τυνησία, ηλικίας από 18 μέχρι 26 χρόνων.
Εξάλλου, το βραβείο FEDEORA καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Μέρες των Δημιουργών» απονεμήθηκε στην ισραηλινή ταινία «Βηθλεέμ» του Γιούβαλ Άντλερ, που καταπιάνεται με αντικειμενικότητα και ειλικρίνεια γύρω από τις σχέσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Άραβες, μέσα από την ιστορία ενός νεαρού που μπλέκεται σε μια ομάδα εξτρεμιστών μουσουλμάνων.
Στον Βούλγαρο Μίλκο Λαζάροφ, σκηνοθέτη της ταινίας «Αποξένωση», που προβλήθηκε στο ίδιο τμήμα, απονεμήθηκε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Τέλος, στην ταινία «Ταξικός εχθρός» του Ροκ Μπίτσεκ (Σλοβενία) απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ταινίας του Τμήματος «Εβδομάδα της Κριτικής».
Το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) για την καλύτερη ταινία του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος της Μόστρας απονεμήθηκε στην καναδική ταινία «Ο Τομ στη φάρμα» του Ξαβιέ Ντολάν, ενώ, το βραβείο καλύτερης ταινίας στα άλλα τμήματα της Μόστρας (Ορίζοντες και Εβδομάδα της Κριτικής) δόθηκε στη σουηδική ταινία «The Reunion» της Ανα Οντέλ.
Ακόμη, το βραβείο Europa Cinemas Label, που δίνεται από Ευρωπαίους διανομείς για την προώθηση καλλιτεχνικής αξίας ταινιών σε ευρωπαϊκές αίθουσες, απονεμήθηκε στη γαλλική ταινία «La belle vie» του Ζαν Ντενιζό, ενώ ειδική μνεία έγινε στη βουλγάρικη ταινία «Αποξένωση» του Μίλκο Λαζάροφ.
Δ.Κ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πίσω από τον επιθεωρητή Κλουζό κρυβόταν ένας άνθρωπος που ένιωθε παγιδευμένος στον πιο διάσημο ρόλο της ζωής του
Η συγκινητική ανάρτηση του Wolverine στο Instagram
Κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο από τις Εκδόσεις Πατάκη
Ένα έργο βασισμένο σε αληθινές μαρτυρίες της εποχής
Αναλυτικά οι νικητές σε όλες τις κατηγορίες
6 επαναλήψεις και 4 νέες παραγωγές για τη νέα σεζόν στα Θέατρα Άνεσις, Νέος Ακάδημος, Δημήτρης Χορν
Ένας θίασος πρωταγωνιστών συναντά ένα εμβληματικό θεατρικό έργο
Εμβληματικά έργα, σπουδαίοι σκηνοθέτες, νέες παραγωγές αλλά και επαναλήψεις από προηγούμενες σεζόν
Από κλασικά αριστουργήματα και σύγχρονες διασκευές μέχρι αιχμηρή κωμωδία και τολμηρά νεοελληνικά έργα
Χωράνε στην τσάντα, μέχρι και στην τσέπη, και διαβάζονται ωραία, το καθένα με το δικό του τρόπο
Η Καμεράτα αναμετράται για δεύτερη σεζόν με την οπερέτα του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, σε μετάφραση, σκηνική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Γιώργου Πέτρου
Φέτος, θα τον δούμε σε έναν δύσκολο και συγκινητικό μονόλογο στο Θέατρο Μαβίλη
Ο θεατρικός συγγραφέας μιλά για τις κρίσιμες αντιφάσεις και παθογένειες της σκηνικής τέχνης
Η βία, η ενοχή και τα όρια της ανθρώπινης φύσης
Από τον «Σασμό» και το «Να μ’ αγαπάς» στο στέκι της Πλάκας
Από τη «Λαχτάρα για κεράσια» στην «Κουσουρολάνδη»
Ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα παραστάσεων σε 6 κεντρικές σκηνές της Αθήνας
Από τα ταξίδια αυτογνωσίας και τις φιλίες που αψηφούν τα στερεότυπα µέχρι τις προσωπικές τραγωδίες και τις κωµικές παρεξηγήσεις
Με αφορμή την επέτειο των 30 ετών λειτουργίας του θεάτρου, ο ιδρυτής του θυμάται στιγμές του παρελθόντος, μοιράζεται τις σκέψεις του για τον προγραμματισμό και μας μυεί στις εορταστικές δράσεις της χρονιάς
Από τον Τολστόι και τον Ουγκό μέχρι το ψυχολογικό θρίλερ του Χένρι Τζέιμς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.