Πολιτισμος

Οι πριγκίπισσες της Μεσογείου και οι ιστορίες τους

Ρrinceps = Πρίγκηψ. Στα λατινικά, ο «πρώτος σε μία κοινωνία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28631-64811.JPG

«Οι πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας». Ένα θαυμάσιο ταξίδι που θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Οι γυναίκες με ένα ιδιαίτερο κύρος και οι ιστορίες τους, έτσι όπως συνέβαλλαν στη δημιουργία ανοιχτών πολιτισμικών οριζόντων, από τον 10ο έως τον 5ο π.Χ. αιώνα. Και γενικότερα, η Γυναίκα στην ανάπτυξη του αρχαίου μεσογειακού πολιτισμού.

Πλάσματα με έντονη παρουσία, μαγευτική γοητεία. Γυναίκες με κύρος, αρχόντισσες ή πριγκίπισσες. Γυναίκες με γνώση, θεραπεύτριες, μάγισσες, ιέρειες. Γυναίκες με ξεχωριστή προσωπικότητα στον τόπο τους, άλλες που υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών και άλλες που ταξίδεψαν σε άλλες περιοχές, σύζυγοι ανδρών ξένων.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 24 σύνολα από ταφές γυναικών που υπήρξαν αληθινά, δεν ήταν μυθικές ή άλλες μορφές –γι’ αυτό και το ανθρώπινο στοιχείο είναι καθοριστικό, από την Ελλάδα (Αττική, Εύβοια, Μακεδονία, Κρήτη), την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία. Ο πλούτος και τα κτερίσματα των ταφών αυτών καθώς και τα ταφικά έθιμα, δίνουν την κοινωνική διάσταση του ρόλου και του κοινωνικού προφίλ αυτών των γυναικών στη μεταφορά ιδεών και πολιτισμικών στοιχείων.

image

Τα αντικείμενα της έκθεσης είναι χάλκινα αγγεία και σκεύη, φαγεντιανά και γυάλινα αγγεία, πήλινα, χάλκινα, από ελεφαντόδοντο ή σιδερένια. Αρύταινες (βαθιές κουτάλες για την άντληση του νερού), κοχλυάρια (μικρά κουταλάκια για την επάλειψη των καλλυντικών, ομοιώματα αμαξιδίων αλλά και κοσμήματα – πόρπες (μερικές ακόμα και ύψους 20 εκ.) από χαλκό, σίδηρο ή άργυρο με πολύτιμους λίθους, χρυσά ρόδια και πτηνά, καρδιοφύλακες, ζώνες, περικάρπια και περιβραχιόνια από χρυσό και άργυρο, ήλεκτρο, σκουλαρίκια, δακτυλίδια, σφηκωτήρες για τα μαλλιά από χρυσό, άργυρο, περιδέραια με φαγεντιανές ψήφους, χάντρες, σκαραβαίοι από διάφορα υλικά, χρυσές μάσκες, επιστήθια κοσμήματα, όλα με εξαιρετικές τεχνικές χρυσοχοΐας και αργυροχοΐας με περίτμηση, με κοκκίδωση, σκυφωτά, πλακέ, συρμάτινα - ένας ολόκληρος κόσμος τέχνης και πλούτου, δόξας, ιδεών και πίστεων από έναν γυναικείο κόσμο στην αυγή της ιστορίας.

Ακόμη, από ταφή στο Verruchio της Ιταλίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας και ο περίφημος ξύλινος θρόνος της νεκρής πριγκίπισσας. Στο σύνολό τους θα παρουσιαστούν πάνω από 500 αρχαία αντικείμενα.


Info:

  • Επιμέλεια έκθεσης: Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής ΜΚΤ και Δρ. Μιμίκα Γιαννοπούλου, Αρχαιολόγος ΜΚΤ
  • Διάρκεια: Δεκέμβριος 2012- Απρίλιος 2013

Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΔΜΕΕΠ).

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας.

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ