Πολιτισμος

Επιλογές 344

Αθήνα «υδατοδιαλυτή» με ρευστές φιγούρες, δρόμους και κτίρια.

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 344
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΠΑΒΛΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ
ΠΑΒΛΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ

ΠΑΒΛΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ

Αθήνα «υδατοδιαλυτή» με ρευστές φιγούρες, δρόμους και κτίρια. Ένα προσωπικό ημερολόγιο διαδρομών στην πόλη, με στάσεις στην Κλαυθμώνος, την Πατησίων και το Κολωνάκι και πρωταγωνιστές ζευγάρια, μοναχικές... μη μου άπτου κυρίες και αδέσποτους σκύλους. Τα «Μικρά Αθηναϊκά» του Πάβλου Χαμπίδη είναι η φυσική συνέχεια του σχεδιασμού της συλλεκτικής ατζέντας της Louis Vuitton “Carnet de voyage: Athens’’.

Gallery Genesis, 3-28/5 , Χάρητος 35, 211 7100.566


image

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΑΖΙΩΤΗΣ

“O Lord !”, μέσα στο Πάσχα ένας πιτσιρικάς καλλιτέχνης να παρουσιάζει Αγίους και τον Χριστό ντυμένους με ναυτικές στολές και περιτριγυρισμένους από κόμικ φιγούρες. Στους καμβάδες και τα χαρτόνια του Γιώργου Μαραζιώτη κλείνουν ραντεβού η Βυζαντινή αγιογραφία, η Αναγεννησιακή ζωγραφική και μια σκοτεινή, κόμικ γραφή.

Έως 10/5, Beton 7 Gallery, Πύδνας 7, Βοτανικός


image

THE ERASERS

Συνεχίζουν ακάθεκτοι την έρευνά τους για ένα νέο οπτικοακουστικό αλφάβητο επανακινηματογραφώντας  το “Repulsion” του Πολάνσκι. Πατώντας πάνω στη διάσπαση της αφήγησης και στις πολλαπλές οπτικές γωνίες, δημιουργούν 6 διαφορετικές μορφές του “Repulsion”, με 6 οπερατέρ που βιντεοσκοπούν 6 performers σε 6 δωμάτια.

3-5/5, Ελculture, Μιλτιάδου 18, 210 6430.683


image

ΑΥΡΙΟ

Χορός μέσα στο χώρο. Κίνηση που διαπερνά και μεταβάλλει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πράξεις, από τη σύσταση του κόσμου μέχρι το βαθύτερο μέλλον. Φιγούρες που κινούνται ελεύθερα μέσα από έργα ζωγραφικής και σκίτσου των  Βασιλικής Μπλούκου, Αλεξίας Λουγιάκη και Μανόλη Ζουλάκη.

28/4 - 31/5, Μagaze, Αιόλου 33, 210 3243.740


image

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΤΣΙΠΑΝΟΣ

Στα έργα του βρισκόμαστε «50 εκατομμύρια χρόνια προ Χριστού». Ο κόσμος είναι αλλόκοτος, σχιζοφρενικός και γεμάτος συμβολισμούς, σε μια σειρά από σχέδια με φανταστικά περιβάλλοντα τα οποία ενδόμυχα έχουν προεκτάσεις στην ανθρώπινη φύση. Η τελική έκβαση της εικόνας είναι δική μας.

3-28/5, Γκαλερί 7, Ζαλοκώστα 7, 210 3612.050

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

ΤΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΣΤΟ TAF

image

Μέχρι την επόμενη σύντομη «άφιξη» στο γρήγορο πρόγραμμα προλαβαίνεις να δεις τα εξής δύο: την έκθεση «Δάμαρ του Βλέμματος» ως τις 6/5 (μέρος ενός ευρύτερου project μεταξύ τέχνης, φιλοσοφίας και ψυχανάλυσης) με εξαιρετικά έργα, όπως το βίντεο “Songplay” της Ulla von Brandenburg που είδαμε στην προηγούμενη Biennale της Βενετίας, την εντυπωσιακή εγκατάσταση της Esther Stocker «Απειθαρχία στην εξουσία της ευθείας» και σημαντικά έργα του Christian Schröder και της Valie Export.

Επίσης στις 2 & 3/5 έχετε μια τελευταία ευκαιρία να δείτε imageτο «Βαλς αρ. 6», βασισμένο στο ομότιτλο έργο του Nelson Rodrigues με πρωταγωνίστρια τη Σόνια, μια νεαρή κοπέλα που δολοφονείται στα 15 της.

● Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο ζήτημα «Οικογενειακές σχέσεις ή η καταδίκη της ευτυχίας» με εργαλείο ανάλυσης τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο και αποσπάσματα σκηνοθετών όπως: Αλμοδοβάρ, Μπέργκμαν, Παζολίνι κ.ά. Τις διαλέξεις θα δίνει ο Πλάτωνας Ριβέλλης από 3/5 στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση. 210 3680.071 -052

● Την Athens Museums Week από 2 ως 8/5 σε μουσεία της πόλης στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Athens Every Week – ιδανική ευκαιρία να τα γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από ελκυστικά πακέτα. Αυτό του Ιδρύματος Θεοχαράκη περιλαμβάνει την έκθεση «Απαγορευμένη Πόλη» του Jiang Guofang, τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 6-12 ετών, ένα έξτρα Stitch ’n’Bitch event (συνάντηση για πλέξιμο, κουβέντα και ιστορία της τέχνης) στις 7/5 και εκπτώσεις έως και 70% σε επιλεγμένα είδη (αφίσες, μεταξοτυπίες, puzzles κ.ά.) στο Art Shop. Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 210 3611.206

● Την έκθεση ζωγραφικής σε έναν από τους πιο ωραίους χώρους του Πειραιά. Πραγματοποιείται από την Ένωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στον όμορφο Πολυχώρο Απόλλων από τις 2 Μαΐου (στις 20.00) μέχρι το τέλος του μήνα. Συμμετέχει και η ζωγράφος Μυρτώ Βρανά. Ερμουπόλεως & Πηλίου 1, 210 4539.395

image

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Η αρχή της ελληνογερμανικής «φιλίας» έγινε με κρασιά του Ρήνου και μπίρες του Μονάχου και φούντωσε με τις οικιακές συσκευές, τα φάρμακα και τα αυτοκίνητα. Μη χάσετε την έκθεση με τα νεωτεριστικά διαφημιστικά πόστερ της περιόδου 1870-1970 στο Ινστιτούτο Goethe.

Από 4/5, Ομήρου 14-16

image

H ΛΩΞΑΝΤΡΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο όλη η Θεσσαλονίκη μιλούσε για τη Φωτεινή Μπαξεβάνη και την ερμηνεία της στη «Λωξάντρα», ενώ οι παρατάσεις έπεφταν βροχή.

Σειρά μας. 4-15/5 η παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε., σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, πάνω στο θρυλικό κείμενο της Μαρίας Ιορδανίδου σταθμεύει στο Θέατρον στον Ελληνικό Κόσμο (Πειραιώς 254, Ταύρος). € 15-25, 212 2540.316

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ