Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Η κυβέρνηση έκανε τραγικά, στρατηγικά λάθη στο ενεργειακό

«Ανάγκη για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας © EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αλέξης Τσίπρας: Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για το ενεργειακό - Γιατί κατήγγειλε την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έκανε τραγικά στρατηγικά λάθη στο ενεργειακό και τόνισε την ανάγκη ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «ζοφερή κατάσταση» στο ενεργειακό. 

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον Ant1, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν έχει νόημα να περιγράφουμε τη ζοφερή κατάσταση, έχει νόημα να δούμε πως θα βγούμε από αυτή». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είπε πως μεταξύ των «παραδοχών» που πρέπει πρώτα να κάνουμε είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται ένα «μοντέλο παρωχημένο που εκτινάσσει το κόστος για τον καταναλωτή», την ώρα που η «αισχροκέρδεια» φτάνει το 1,5 δισ.

«Χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται να παρέμβει το κράτος ρυθμιστικά στις αγορές, να είναι δίπλα στον πολίτη που αδυνατεί αυτήν τη στιγμή να τα βγάλει πέρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε «τραγικά, στρατηγικά λάθη στο ενεργειακό. Αυτό δεν είναι η κρίση του πολέμου αυτό που βιώνουμε μέχρι σήμερα είναι η αισχροκέρδεια και η τάση στις διεθνείς αγορές να ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου» συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός στις αρχές Μαρτίου υποστήριζε ότι «δεν υπάρχουν υπερκέρδη» αλλά όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε οδηγία να φορολογηθούν τα υπερκέρδη «ξαφνικά τα ανακάλυψε».

Σημείωσε ότι ζητά εκλογές γιατί «η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι απολύτως ακατάλληλη για να αντιμετωπίσει μια συνθήκη κρίσης, τις ζητάμε για να προλάβουμε κάποια πράγματα, για να αλλάξει η πολιτική». «Όχι για να γυρίσουν τα λεφτόδεντρα, αλλά για να σταματήσουν τα κλεφτόδεντρα, η αφαίμαξη του μισθωτού και του συνταξιούχου, γιατί δεν γίνεται κάποιοι να κερδίζουν και η πλειοψηφία να χάνει». Έθεσε το ερώτημα τι θα γινόταν αν εκείνος ήταν πρωθυπουργός και πήγαινε σε μια Σύνοδο όπου Ισπανία και Πορτογαλία θα κέρδιζαν κάτι «που εμείς δεν μπορούσαμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε». «Πώς θα γυρνούσα πίσω; Με τα πόδια θα γύριζα από τις Βρυξέλλες», σχολίασε. 

Αλέξης Τσίπρας: Τι απαντά στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ

Ερωτηθείς για το ζήτημα των εκλογών και αν μπορεί να προκύψει κυβερνητικό σχήμα με την απλή αναλογική, ο κ. Τσίπρας είπε «ας δούμε την κρίση του ελληνικού λαού ποια θα είναι και μετά θα δούμε αν θα βγει ή δεν θα βγει». Είπε ότι οι πολιτικές δυνάμεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν και διαμορφώνουν ένα πλαίσιο συνεργασίας πάνω σε μια προγραμματική βάση. «Δεν λέω ότι αυτό μπορεί να γίνει γεφυρώνοντας χαοτικές διαφορές όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα ανάμεσα στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε. «Λέω όμως», σημείωσε, «ότι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου στη βάση ενός προγράμματος -που μπορεί να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, η άρνηση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια, το πλαφόν στις τιμές, η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων και των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, η αξιοποίηση του Ταμείο Ανάκαμψης με τρόπο που θα δημιουργήσει οφέλη για την πλειοψηφία- ένα τέτοιο μίνιμουμ πρόγραμμα, μπορεί να αποτελέσει πεδίο συνεννόηση των δυνάμεων που δεν ομνύουν στον νεοφιλελευθερισμό και την απρόσκοπτη λειτουργία των αγορών χωρίς καμία ρύθμιση». «Εγώ το πιστεύω αυτό, από κει και πέρα ο ελληνικός λαός θα κρίνει». Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να δούμε να συνεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι υπάρχουν χαοτικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Τόνισε ότι «η κρίση των πολιτών είναι αυτή που θα διαμορφώσει νέες συνθήκες το βράδυ των εκλογών της απλής αναλογικής», «οι εκλογές είναι αυτές που θα διαμορφώσουν συσχετισμούς δύναμης και όχι οι δημοσκοπήσεις».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι την επόμενη μέρα «υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών» και πως «αυτή η δυνατότητα μπορεί να γίνει πραγματικότητα προφανώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει αυτές τις εκλογές, ώστε το πρώτο κόμμα, να μπορεί να συνεργαστεί με το τρίτο, με το τέταρτο και να φτιάξουν κυβέρνηση συνεργασίας που θα πάει τον τόπο σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Αλέξης Τσίπρας: «Τρομακτική η μονοφωνία στα ΜΜΕ»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τρομακτική μονοφωνία» στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι το πόρισμα του ΕΣΡ για το 2020 λέει ότι τα ΜΜΕ δίνουν 60%, 70%, 80% χρόνο στην κυβέρνηση και 20%-30% στην αντιπολίτευση. Επιπλέον αναφέρθηκε σε «έκθεση-κόλαφο 7 διεθνών οργανώσεων του Τύπου για το πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπεριφέρεται στα Μέσα», προσθέτοντας ότι «αυτές οι ευρωπαϊκές καταγραφές κάνουν κακό στη χώρα». Μίλησε για «εμμονή στον έλεγχο της ενημέρωσης» και αναφέρθηκε στη «λίστα Πέτσα». «Ακούω τώρα ότι ο κ. Μητσοτάκης για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, αντί να ενισχύσει του συνταξιούχους και τους μισθωτούς θέλει να ενισχύσει εκ νέου τα ΜΜΕ. Αν προβεί και σε τρίτη 'λίστα Πέτσα' θα είναι πλέον η απόλυτη ένδειξη ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος της ενημέρωσης και αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ», υπογράμμισε.

Αλέξης Τσίπρας: Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και οι εσωτερικές διαδικασίες

Όσον αφορά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι η «ενός ανδρός αρχή» δεν μπορεί να ταιριάξει σ' ένα κόμμα «ζωντανό» και «δημοκρατικό», αλλά «οι όποιες διαφορές επιλύονται ή συντίθενται μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία όπως είναι το συνέδριο». «Το συνέδριο αυτό θα κληθεί να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις τόσο πολιτικές, την ανάγκη δηλαδή να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς που καλύπτει ένα ευρύ πολιτικό πεδίο από τα αριστερά της Αριστεράς ως το δημοκρατικό κέντρο», τόνισε, χαρακτηρίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ, «ηγεμονική δύναμη στην κεντροαριστερά» αλλά και στους νέους, τους οποίους, όπως είπε, τους αφορούν ζητήματα όπως ότι δεν υπάρχει «σοβαρή πολιτική για τη στέγη» ή ότι ο κατώτατος μισθός είναι «καθηλωμένος». 

«Αυτά τα μεγάλα θέματα πρέπει να απασχολήσουν τις προοδευτικές δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα εξέφρασε φόβους ότι η ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, θα μετατραπεί σύντομα σε «επισιτιστική κρίση» καθώς η χώρα δεν έχει αυτάρκεια σε μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και λιπάσματα.

«Θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει άμεσα προχωρήσει σε καλλιεργητικό επανασχεδιασμό, να συνδέσει επιδοτήσεις με την παραγωγή μαλακού σιταριού και καλαμποκιού, προκειμένου να μετατραπούν από βαμβάκι σε στάρι και σε καλαμπόκι για να αυξηθεί, όσο μπορεί η εγχώρια παραγωγή», σημείωσε, προειδοποιώντας ότι «θα βρεθούμε μπροστά σε σοβαρότατο πρόβλημα».

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ