1821 Digital Gallery

Αυτοψία Αμυρά στην Πεντέλη: Λήψη μέτρων αν πρόκειται για λύκο

Αυτοψία Αμυρά στην Πεντέλη: Μέτρα αν πρόκειται για λύκο
Λύκος - ΑΡΧΕΙΟ © PIXABAY
«Να βρεθεί μια ισορροπία ώστε να μην κινδυνεύει κανείς»
  • A-
  • A+
0
Αυτοψία του υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, στην Πεντέλη: Έκανε λόγο για λήψη μέτρων μετά το περιστατικό της επίθεσης άγριου ζώου σε δύο σκύλους

Στην περιοχή Ραπεντώσα της Πεντέλης βρέθηκε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, μετά το περιστατικό θανάτωσης δύο σκύλων.

Ο κ. Αμυράς, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών της γενικής διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, Παναγιώτη Δρούγα, έκανε αυτοψία στο σημείο του συμβάντος και ενημερώθηκε για τη διερεύνηση του περιστατικού από το δασαρχείο Πεντέλης και το δασονομείο Αγίου Στεφάνου.

Κατά την επίσκεψη αποφασίστηκε να εξεταστούν λεπτομερώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, με έρευνα που ίσως απαιτήσει την εκταφή των δύο σκύλων και την παραλαβή δειγμάτων γενετικού υλικού, παρουσία κτηνιάτρου του Δημοσίου.

Στόχος είναι, με τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», που διαθέτει επιστημονική εμπειρία σχετικώς με τα άγρια θηλαστικά, να διαπιστωθεί αν η επίθεση στα σκυλιά, τα οποία βρίσκονταν σε περιφραγμένο χώρο, έγινε από λύκο ή κάποιο άλλο ζώο και αναλόγως να δοθούν περαιτέρω οδηγίες σε εμπλεκόμενους φορείς και κατοίκους.

Σχετικα
Ξυλοδαρμός στη Ραφήνα: Αυτός είναι ο 42χρονος που πέθανε (εικόνα, βίντεο)
Ξυλοδαρμός στη Ραφήνα: Αυτός είναι ο 42χρονος που πέθανε (εικόνα, βίντεο)

«Αν πρόκειται για λύκο, θα προχωρήσουμε σε μέτρα, όπως η σήμανση στην περιοχή και η ενημέρωση των κατοίκων για την παρουσία τέτοιου είδους θηλαστικού, ώστε να αποφύγουμε τη σύγκρουση ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και άγριων ζώων. Παρ' όλα αυτά, ας περιμένουμε να δούμε τι θα πουν οι επιστήμονες. Θα δράσουμε βάσει στοιχείων με τη βοήθεια του δασαρχείου και του δασονομείου. Πάντως, το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε, ότι η εμφάνιση άγριων ζώων σε τέτοιες περιοχές με δάση και βουνά δεν είναι η εξαίρεση, είναι κάτι φυσιολογικό. Άρα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ισορροπία, ώστε να μην κινδυνεύει κανείς, ούτε η άγρια πανίδα, ούτε οι άνθρωποι και τα κατοικίδιά τους», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο προϊστάμενος του δασαρχείου Πεντέλης, Αθανάσιος Ρέππας, ο προϊστάμενος του δασονομείου Αγίου Στεφάνου, Κώστας Μούγιος, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Διονύσου, Μανόλης Κόκκαλης καθώς και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας της δημοτικής ενότητας Διονύσου και της τοπικής φιλοζωικής οργάνωσης.

Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την ενημέρωση του κοινού, εντάσσεται και η άμεση έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου με χρήσιμες οδηγίες για την προστασία των πολιτών και των κατοικίδιων ζώων τους, σε συνεργασία με την «Καλλιστώ». 

Σχετικα
Ραφήνα: Ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου - Τι συνέβη πριν πέσει νεκρός ο 42χρονος
Ραφήνα: Ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου - Τι συνέβη πριν πέσει νεκρός ο 42χρονος

Επιθετικό είδος λύκου κατακρεούργησε δύο σκυλιά στον Διόνυσο | 30/01/2022 | ΕΡΤ

Διόνυσος: Το ιστορικό της επίθεση λύκου – Τι καταγγέλλουν κάτοικοι

Την προηγούμενη εβδομάδα το άγριο ζώο κυκλοφορούσε στη Λεωφόρο Διονύσου, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, όπου εντόπισε τα σκυλιά και επιτέθηκε εναντίον τους.

Το πρώτο σκυλί βρέθηκε την Πέμπτη, σε μία λίμνη αίματος, και το δεύτερο την Παρασκευή.

«Μέσα στον αστικό ιστό, αυτό που είδαν τα μάτια μας [...]. Είναι μεγαλόσωμος λύκος με πολύ μεγάλο άλμα, φωνάξαμε το δασονομείο, είπαν ότι πρόκειται για μεγαλόσωμο και εξαιρετικά επικίνδυνο λύκο με άλμα 3 μέτρα. Εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί θα πηδάει μέσα στους κήπους να αρπάζει τα οικόσιτα σκυλιά... και τα παιδιά», είπε η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου της περιοχής στον Alpha.

«Το θέαμα που αντίκρυσα ήταν... πρώτη φορά είδα κάτι τέτοιο, δεν το έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου», είπε ένας κάτοικος της περιοχής, ενώ μία γυναίκα υποστήριξε ότι, όχι μόνο είδε τον λύκο στην αυλή της, αλλά ανέβηκε και στη σκεπή της βεράντας στην κουζίνα της.

Το κλιμάκιο των δασονόμων που έφτασε στο σημείο φέρεται να επιβεβαίωσε στους κατοίκους την παρουσία λύκων, βάσει των ιχνών που εντοπίστηκαν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5