Πολιτικη & Οικονομια

Ήρθε η ώρα να «επανορθώσετε», κ. Τσιόδρα

Στην τελική φάση του πολέμου κατά της πανδημίας, οφείλει να μπει ξανά στη πρώτη γραμμή

giannis-meimaroglou.jpg
Γιάννης Μεϊμάρογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού του

Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου σχολιάζει τη συμβολή του Σωτήρη Τσιόδρα στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αρχή ήταν ιδανική, όσο ιδανική μπορεί να είναι η αρχή μιας πανδημίας. Κι αυτό χάρη σε έναν άνθρωπο που κατάφερε, αξιοποιώντας την επιστημονική του γνώση και εμπειρία αλλά και την ευαισθησία του, να μιλήσει ταυτόχρονα στη λογική και το συναίσθημά μας. Κάθε απόγευμα ακούγαμε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στη χώρα και τι πρέπει να κάνουμε. Και δεν τον ακούγαμε μόνο εμείς. Τον άκουγε και η κυβέρνηση που επικύρωνε στη συνέχεια τα λόγια του με «υγειονομικά πρωτόκολλα» όπως και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που στήριζαν την εφαρμογή των μέτρων, συνειδητοποιώντας ότι όταν απειλείται η ζωή και η υγεία των πολιτών δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο Σωτήρης Τσιόδρας κέρδισε δίκαια και, με κάποιες θλιβερές εξαιρέσεις, ομόφωνα τον τίτλο του στρατηλάτη στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού.

Η απόφαση του κ. καθηγητή να βγει από το κάδρο της ενημέρωσης αποδείχτηκε μοιραία για την εξέλιξη της μάχης κατά της πανδημίας. Δεν χάθηκε μόνο η ψύχραιμη και πειστική φωνή του αλλά και η ενιαία έκφραση της επιτροπής των ειδικών με αποτέλεσμα να θολώσει το τοπίο στην κοινή γνώμη. Η απόλυτη προτεραιότητα στην υγειονομική προστασία θυσιάστηκε στον βωμό της τηλεθέασης και της ακροαματικότητας, με την εμφάνιση τουλάχιστον δύο ειδικών σχεδόν σε κάθε ραδιοτηλεοπτική εκπομπή. Το καθ’ όλα σεβαστό δικαίωμα των επιστημόνων να έχουν διαφορετικές, ακόμα και αντικρουόμενες, απόψεις σε ένα πρωτόγνωρο ζήτημα, εξελίχτηκε σε πηγή δημιουργίας ερωτημάτων και αμφιβολιών σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη κοινωνία. Σύντομα, οι ειδικοί επεκτάθηκαν και γνωμοδοτούσαν σε ζητήματα λήψης ή άρσης μέτρων, ξεπερνώντας τις αρμοδιότητές τους, ενώ ορισμένοι δεν αντέδρασαν και σε κομματικές επιδιώξεις πολιτικής αξιοποίησης των απόψεών τους.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ουσιαστικά και από τη στάση κάποιων πολιτικών στελεχών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Δεν αποτελούν εξαιρέσεις οι υπουργοί που έσπευσαν να προβλέψουν την άρση υγειονομικών μέτρων, προκειμένου να γίνουν αρεστοί στους ψηφοφόρους που ήταν ήδη απηυδισμένοι από την πολύμηνη καραντίνα. Ταυτόχρονα, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν άντεξαν στην πίεση των δημοσκοπήσεων που δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικές γι’ αυτά. Ωστόσο, καμιά πολιτική πίεση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ανευθυνότητα ορισμένων πολιτικών αρχηγών. Κάποιος έφτασε να πλασάρει, από το βήμα της Βουλής, αλοιφή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δίστασε να αποκλείσει τη δυνατότητα άμεσης διαθεσιμότητας εμβολίων και μετά να μιλήσει για «ξεστοκάρισμα» ενός από αυτά. Η αντιπολίτευση έχει κάθε δικαίωμα αλλά και καθήκον να διαφωνεί με τις κυβερνητικές πολιτικές, δεν έχει όμως το δικαίωμα να σαμποτάρει την εκστρατεία προστασίας της δημόσιας υγείας και να παραπλανεί τους πολίτες.

Καθώς προχωράει η διαδικασία του εμβολιασμού, με στόχο το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, εμφανίζεται μια σειρά νέων ζητημάτων όπως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων και το ξεπέρασμα των φόβων των πολιτών που διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο. Η επιτροπή βιοηθικής που ασχολήθηκε με τα θέματα αυτά κατέληξε πρόσφατα στον οδικό χάρτη που θα οδηγεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με κύριο εργαλείο την καμπάνια ενημέρωσης και την πειθώ. Επικεφαλής της καμπάνιας αυτής δεν μπορεί να μπει παρά ο άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύτηκε ολόκληρη η Ελλάδα πριν από ενάμιση χρόνο. Είναι ο καταλληλότερος για να απομυθοποιήσει επιστημονικά και μεθοδικά τους φόβους και να πείσει τους διστακτικούς πολίτες να μπουν στη μάχη για να ξανακερδίσουν τη ζωή τους. Στην τελική φάση του πολέμου κατά της πανδημίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας οφείλει να μπει ξανά στη πρώτη γραμμή!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ