Πολιτικη & Οικονομια

Ψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας - Άνοιξαν οι δρόμοι

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο του ψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021
Κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο του ψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με 158 «ΝΑΙ» τo εργασιακό νομοσχέδιο έγινε δεκτό στη Βουλή επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.

Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η τριήμερη συζήτηση και ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου.

Όπως ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 22.00 απόψε το βράδυ της Τετάρτης (16/6), το εργασιακό νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.

Ειδικότερα, ψηφίστηκε με 158 «ΝΑΙ» και 142 «ΟΧΙ». Επί της αρχής καταψήφισε το νομοσχέδιο σύσσωμη η αντιπολίτευση. Όπως έγινε γνωστό, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, έδωσαν θετική ψήφο στις περισσότερες από τις 55 διατάξεις των διεθνών συμβάσεων και της ευρωπαϊκής οδηγίας αναφορικά με την υγεία και ασφάλεια και τη βία και σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.

«ΝΑΙ» είπε σε αρκετές από τις ρυθμίσεις αυτές και το ΜέΡΑ25. Μεταξύ «ΝΑΙ» και «ΠΑΡΩΝ» κινήθηκε σε αυτές η Ελληνική Λύση, ενώ κατηγορηματικό «ΟΧΙ» σε όλα είπε το ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει νωρίτερα ονομαστική ψηφοφορία για κάθε άρθρο του εργασιακού νομοσχεδίου, «για να καταδειχθεί η υποκρισία σας, εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία», όπως είπε απευθυνόμενος σε Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά. Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, ορισμένων άρθρων που αφορούν -όπως υποστήριξαν- τον πυρήνα του σχεδίου νόμου και επί του συνόλου κατέθεσαν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ.

Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με σκληρή πολιτική κόντρα ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Διαξιφισμοί Μητσοτάκη και με Φώφη Γεννηματά

«Κυρία Γεννηματά άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ, όλα μαύρα στην χώρα και στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά εσάς» είπε μεταξύ άλλων στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης έκανε ανακοίνωση και για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «βαφτίζετε Αναγέννηση τον Μεσαίωνα».

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας

Ομιλία στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο

Φ.Γεννηματά(Πρόεδρος ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ)(Προστασία της Εργασίας Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής)(16/06/2021)

To νέο συλλαλητήριο για το εργασιακό νομοσχέδιο στο κέντρο της Αθήνας - Δείτε εικόνες

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Εργατικές ομοσπονδίες, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, εργατικά σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων, συγκεντρώθηκαν στο Συνταγμα.

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο» και «να μην περάσει το εργατικό νομοσχέδιο» ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, αντιδρώντας στις αλλαγές που φέρνει. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν και το πρωί, με διαδηλώσεις από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

«Το σημερινό συλλαλητήριο στέλνει ένα τεράστιο μήνυμα στην κυβέρνηση και στους βουλευτές της συμπολίτευσης να μην ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο που καταστρέφει μια ολόκληρη γενιά και την στέλνει στο εξωτερικό και στην ανεργία. Η προσπάθεια του Εργατικού Κέντρου Αθήνας έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες , κορυφώνεται σήμερα και πιστεύουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο ακόμα κι αν ψηφιστεί πρέπει να παραμείνει στα χαρτιά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του εργατουπαλληλικού κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς.

Και πρόσθεσε ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να μην εφαρμοστεί στην πράξη αυτό το νομοσχέδιο όπως έκαναν και με άλλα νομοσχέδια . «Είναι εφικτό το έχουμε καταφέρει, αλλά σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και πολύ πιο πολύπλοκα στο μέλλον και ειδικά για τους νέους ανθρώπους και για τους εργαζόμενους» κατέληξε ο κ. Μυλωνάς.

Το ΕΚΑ σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι τα μέλη του διαδήλωσαν ενάντια:

  • «Στην κατάργηση του 8ώρου
  • Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
  • Στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους
  • Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
  • Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας
  • Στην ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
  • Στην ουσιαστική κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα».

Νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, απέναντι από τη Βουλή, διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (16/06) το ΠΑΜΕ, σε συνέχεια της πρωινής κινητοποίησης και της 24ωρης απεργίας.

Σωματεία και εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, φοιτητές και σπουδαστές, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες έδωσαν το παρόν, ζητώντας να μην περάσει το εργασιακό νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας γινόταν με μεγάλη δυσκολία, καθώς υπήρχαν κλειστοί δρόμοι από τις νέες πορείες.

Δείτε εικόνες από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ μπροστά στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο

Συγκέντρωση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά μπροστά απο τη Βουλή

poreies-ergatiko-nomosxedio.jpg

ergasiako-nomosxedio-poreia.jpg

ergasiako-nomosxedio-sigkentrosi.jpg

poreia-ergasiako-nomosxedio.jpg

Κωστής Χατζηδάκης: Το εργασιακό νομοσχέδιο είναι μεταρρύθμιση που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο

«Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Εκσυγχρονίζει το εργατικό δίκαιο της χώρας και ακολουθεί αυτά που συμβαίνουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης και το αποδεικνύουμε για ακόμα μια φορά, εσείς δεν ξέρω από πού εμπνέεστε. Πάντως όχι από τις ευρωπαϊκές χώρες».

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου. Ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε των αλλαγών που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή

«Και εσείς και εμείς θα κριθούμε στην πράξη» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι πάρα πολλές από τις διατάξεις του θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ή 1-2 μήνες μετά. Σε αυτές τις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η πληρωμένη άδεια 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η γονική άδεια με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς.
  • Η δυνατότητα των εργαζόμενων να συμφωνούν σε προσωπική βάση ρυθμίσεις για τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, “για το οποίο μας άνοιξε το δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ και η κα Αχτσιόγλου με την Οδηγία 1158/2019”.
  • Η αυξημένη αποζημίωση για τους εργατοτεχνίτες.
  • Το δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους.
  • Το προστατευτικό πλαίσιο για τη βία και σεξουαλική παρενόχληση για όλους τους εργαζόμενους.
  • Τα βελτιωμένα πρότυπα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
  • Η δυνατότητα για όσους εργαζόμενους θέλουν, να κάνουν περισσότερες υπερωρίες αυξάνοντας το εισόδημα τους.
  • Το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και τα μέτρα για τη υγεία και ασφάλεια για τους αυτοαπασχολούμενους στα delivery.

«Θα ξεκινήσει αμέσως η προετοιμασία για το Προεδρικό Διάταγμα που θα θέσει τις βάσεις για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή που θα κάνει αντικειμενικούς ελέγχους στην αγορά εργασίας. Κυρίως, θα προχωρήσει η βασική τομή αυτού του νομοσχεδίου που είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας η οποία αποτελεί εγγύηση για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, το 8ωρο, τις υπερωρίες, τη διευθέτηση. Δεν μπορέσατε να το αμφισβητήσετε, ακόμη και στο πλαίσιο του θράσους στο οποίο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις σας», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συνεργασία και τη στήριξη «από την αρχή έως το τέλος», την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και όσους άσκησαν κριτική σεβόμενοι τους κανόνες του πολιτικού και ανθρώπινου πολιτισμού «που δεν ήταν ο κανόνας».

«Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας είναι ένα σημαντικό βήμα στην πολιτική μου διαδρομή. Ακόμα περισσότερο, είναι για όλους μια μεταρρύθμιση που δίνει παραπάνω δύναμη στον εργαζόμενο και την οικονομία. Δίνει δύναμη στην Ελλάδα να μπει στον πυρήνα τον προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών» κατέληξε.

Ομιλία του Υπουργού Κ. Χατζηδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για το εργασιακό ν/σ | 16.06.2021

Το εργασιακό νομοσχέδιο, τα εμβόλια και ο Παύλος Πολάκης - Πώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε άνω κάτω τη συζήτηση

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε μια ακόμη δημόσια τοποθέτηση από τον Παύλο Πολάκη. Μιλώντας για το εργασιακό νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Πολάκης έκανε αναφορά στα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Τα όσα είπε, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τη ΝΔ να βάλει κατά Πολάκη, επισημαίνοντας ότι συντάχθηκε με τους αντιεμβολιαστές.

«Έχω κάνει όλα τα εμβόλια, τα κορίτσια έχουν κάνει όλα τα εμβόλια, όμως έκανα τα δοκιμασμένα εμβόλια» ανέφερε από το βήμα της Βουλής. Και πρόσθεσε: «Εδώ δεν θα ξεχάσουμε όλη την ιατρική που ξέρουμε, επειδή εσείς στηρίξατε το αφήγημα της αντιμετώπισης της πανδημίας στα εμβόλια, ενώ σας φωνάζουμε από πέρυσι για κάποια πράγματα και επειδή η εντεταλμένη επιτροπή των λοιμωξιολόγων, σας κρατάει φανάρι. Γιατί γνωριζόμαστε με όλους τους κυρίους συναδέλφους».

Ο Παύλος Πολάκης και τα όσα είπε για τα εμβόλια στη Βουλή προκάλεσαν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Ο Παύλος Πολάκης και τα όσα είπε για τα εμβόλια στη Βουλή προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Ρωτάω ιατρικά και να μου απαντήσουν ιατρικά και επιστημονικά πριν με καταδικάσει, όπως ζητάει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της, ο κ. Τσίπρας. Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι είναι το πρώτο εμβόλιο στην ιστορία της ιατρικής, το οποιοδήποτε από αυτά τα εμβόλια, το οποίο δίνεται μαζικά στον πληθυσμό, 8-9 μήνες μετά που εμφανίστηκε το πρόβλημα; Πότε ήταν το επόμενο συντομότερο εμβόλιο που δόθηκε; Είναι 3,5 ή 5 χρόνια το επόμενο; Γιατί έγινε αυτό; Υπήρξε ποτέ άλλοτε εμβόλιο στην ιστορία της ιατρικής, το οποίο να το κάνεις και να μην ξέρεις πόσο καιρό κρατάει η ανοσία; Το αντιγριππικό ξέρουμε ότι είναι για έναν χρόνο. Το αντιπνευμονιοκοκκικό είναι εφ' όρου ζωής, ένα άλλο είναι για 5 χρόνια. Του κορωνοϊού, πείτε μου, για πόσο είναι;».

Η χθεσινή ομιλία του Π. Πολάκη στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το εργασιακό

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ