Πολιτικη & Οικονομια

24ωρη απεργία: Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης στις κινητοποιήσεις

Όλες οι δηλώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ / ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ / ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, εναντίον του εργασιακού νομοσχεδίου

Σε απεργιακούς ρυθμούς κινείται σήμερα η χώρα, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι, συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη πολιτικών κομμάτων συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κατά του εργασιακού νομοσχεδίου.
  

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στα μαζικά συλλαλητήρια που κάλεσαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ στην Αθήνα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κοραή και στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, πραγματοποιώντας στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Στις διαδηλώσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν ειρηνικά, συμμετείχαν και οι αρχηγοί των περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων. Παρόντες ήταν ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο επικεφαλής του ΜεΡα25, Γ. Βαρουφάκης.

Στην απεργιακή συγκέντρωση ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. O Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «αυτός ο κόσμος της εργασίας είναι που θα δώσει ρεπό διαρκείας πολύ σύντομα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Στον κύριο Μητσοτάκη και στους υπουργούς του» και συμπλήρωσε: «μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού Μεσαίωνα. Θα έρθει να επαναφέρει την χώρα σε τροχιά κοινωνικής συνοχής και τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας»

Στην Απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Φώφη Γεννηματά στη συγκέντρωση με βουλευτές και στελέχη του ΚΙΝΑΛ

Στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ παραβρέθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά μαζί με βουλευτες κα στελέχη του κομματος, καθώς το Κίνημα Αλλαγης, αντιδρά στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Σε δήλωση της η Φώφη Γεννηματά τόνισε, πως «το Κίνημα Αλλαγής, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, είμαστε απέναντι στην Κυβέρνηση της ΝΔ που με το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων, της εργοδοτικής ασυδοσίας και του αυταρχισμού. Εμείς ανοίγουμε ένα νέο δρόμο, το δρόμο της νέας αλλαγής με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο».

Φώφη Γεννηματά για εργασιακό νομοσχέδιο: «Είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»

Στην απεργιακή κινητοποίηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο γ,γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, σημείωσε πως ό,τι κι αν κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο στην συνείδηση των εργαζομένων.

«Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Κατά του νομοσχεδίου και της κυβέρνησης ο Γιάννης Βαρουφάκης

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης που βρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση κατά του εργασιακού νομοσχεδίου.

Ο κ. Βαρουφάκης, σε δήλωσή του σημείωσε: «Είμαστε εδώ ως ΜέΡΑ25 για να στηρίξουμε τα κινήματα, να ενισχύσουμε τους εργαζόμενους, στην προσπάθειά τους να θανατώσουν το νομοσχέδιο-ζόμπι του κ. Χατζηδάκη. Δεν είμαστε εδώ για να ζητήσουμε ανάθεση εντολής από τα κινήματα, από τους εργαζόμενους, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κυρίτσης. Η ανάθεση είναι ανάθεμα για τα κινήματα και για το λαό, όπως πολύ πικρά μάθαμε το 2015».

Απεργία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά και οι συρμοί στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός και Τραμ) παραμένουν ακινητοποιημένοι. Τα λεωφορεία θα κινούνται 09.00 - 21.00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ενώ στην απεργία συμμετέχουν και όλες οι δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις, οι ομοσπονδίες των γιατρών, των υγειονομικών, των δικαστικών υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών.

Το εργασιακό νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές

Εχθές το βράδυ, 9/6, ηφίστηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, επί της αρχής, το νομοσχέδιο «Για την Προστασία της Εργασίας-Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής “ Επιθεώρηση Εργασίας” - Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας-Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε η Ελληνική Λύση. 

Τα «αγκάθια» του εργασιακού νομοσχεδίου

Μεταξύ των σημείων αιχμής του νομοσχεδίου, όπου φαίνεται ότι θα επικεντρωθεί η κοινοβουλευτική «μάχη» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι το 8ωρο που θα μπορεί να γίνεται 10ωρο ανά ημέρα με ατομική σύμβαση και αναπλήρωση με ρεπό, άδεια η μείωση ωραρίου άλλη μέρα με ορίζοντα 6μήνου και η αύξηση των υπερωριών στις 150 ώρες ανά έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για μεθόδευση καταστρατήγησης των εργασιακών κεκτημένων, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι πλέον καταργείται το οκτάωρο και εισάγονται πλήρως αντεργατικές ρυθμίσεις. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πρόσφατα τις νομοθετικές παρεμβάσεις στα εργασιακά, ως «ταφόπλακα» για τον κόσμο της εργασίας. 

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι «η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται μόνο με αίτημα του εργαζομένου» και ότι δεν αλλάζει το 40ωρο/εβδομάδα αλλά η κατανομή του, ενώ σημειώνει ότι άλλο διευθέτηση ωραρίου και άλλο υπερωρίες.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για την «Προστασία της Εργασίας» σύγχρονο, ευρωπαϊκό νομοσχέδιο προσαρμογής της νομοθεσίας στις τεχνολογικές, οικονομικές εξελίξεις και κοινωνικές απαιτήσεις της εποχής μας, με βάση όσα συμβαίνουν στις πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ. «Ένα νομοσχέδιο που συνδυάζει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με την εξίσου σημαντική διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας παραγωγικής Ελλάδας με νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ένα νομοσχέδιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο!» έχει τονίσει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ