Διάγγελμα Μητσοτάκη για Πάσχα & «οδικό χάρτη» άρσης του lockdown
Κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να προχωρά σε διάγγελμα για Πάσχα & lockdown
Σήμερα, Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, συνεδριάζει η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποφανθεί για τις τελικές εισηγήσεις που θα κάνει στην κυβέρνηση, ενώ το σενάριο για άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για «Πάσχα στο χωριό» απομακρύνεται, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νέο διάγγελμα.
Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Απομακρύνεται το σενάριο της εξόδου
Το βαρύ ιικό φορτίο που καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική, βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, που συνεδριάζει στις 10 το πρωί, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις και να κάνει τις εισηγήσεις της για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Δημήτρης Παρασκευής, δεν αναμένεται να γίνει σύσταση για να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
Για τα επόμενα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα και το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι «η Επιτροπή είναι θετική στο άνοιγμα των Δημοτικών και των Γυμνασίων, με τον τρόπο που άνοιξαν και τα Λύκεια», καθώς -όπως είπε- «λειτούργησε πολύ καλά τόσο ως προς τη συμμετοχή όσο και τη δήλωση των αποτελεσμάτων».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι το μέτρο των self tests λειτούργησε αποσυμφορητικά για το λιανεμπόριο και δεν υπήρξε επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου και τα χαρακτήρισε ως «βαλβίδα ασφαλείας» για το στρες και το άγχος που υπάρχουν στην κοινωνία.
Παυλάκης: Πιθανό 4ο κύμα της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι
Η μη τήρηση των μέτρων και τα κορωνοπάρτι συμβάλλουν στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Γιώργο Παυλάκη.
«Υπάρχει ακόμα υλικό για τον κορωνοϊό, αν το αφήσουμε ελεύθερο θα κάνει μεγάλη ζημιά.», τόνισε και προσέθεσε πως «αν αφήσουμε το επιδημιολογικό κύμα να σέρνεται θα φύγει πιο αργά, που σημαίνει ότι θα βλέπουμε κρούσματα μετά το Πάσχα, θα συνεχίσουν. Αυτό δεν είναι κατάλληλη συνταγή για το καλοκαίρι.»
Ο κ. Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι, επειδή υπάρχουν κι άλλα στελέχη του κορωνοϊού, έτοιμα να δείξουν τα δόντια τους, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε και ένα 4ο κύμα. «Αυτό το 4ο κύμα, αν είναι ο ιός καινούριος, μπορεί να συμβεί και το καλοκαίρι. Στην Ινδία, με το νέο στέλεχος, προβλέπεται να γίνει σφαγή», εκτίμησε λέγοντας πως «ο ιός προσαρμόστηκε στον πληθυσμό και θερίζει». Επεσήμανε, επίσης, ότι είναι θέμα χρόνου να βρει ο ιός, από τη στιγμή που του δίνουμε το χώρο, τρόπο να χτυπήσει.
Για το Πάσχα και το αν θα έπρεπε να γίνει κάποιο άνοιγμα, ο καθηγητής είπε ότι «με το Πάσχα πάει να γίνει κάτι σωστό στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να πάει ο ιός σε κάθε εκκλησία. Θα γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν ανοίξουν τα ταξίδια.»
Ανοιχτές εκκλησίες
Οι Εκκλησίες θα ανοίξουν προκειμένου να υποδεχτούν τους πιστούς τις ημέρες του Πάσχα. Ο τρόπος που αυτό θα γίνει «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια της συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη Βουλή.
Να σημειωθεί ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, όπως ανακοίνωσε, αποφάσισε τη χρονική μετάθεση των Ακολουθιών στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.. Αποφάσισε, επίσης, προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, μετά τις εισηγήσεις των επιστημόνων.
Η εστίαση
«Η εστίαση θα ανοίξει με σχέδιο, οργανωμένα στους εξωτερικούς χώρους. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής», τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ξεκαθαρίζοντας ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της μετά από συζήτηση με τους ειδικούς και με βάση τις εισηγήσεις τους, εξετάζοντας, όπως οφείλει, όλες τις παραμέτρους, «όχι για να χαϊδεύει αυτιά, αλλά με γνώμονα την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας και την ασφαλή έξοδο απ΄ αυτήν.»
Μητσοτάκης: Ορόσημο το άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μαΐου
«H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλον τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Κατά την τοποθέτησή του σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία - Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις», ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος».
Και πρόσθεσε: «Mε, προφανώς, ημερομηνία-ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον Τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην εκδήλωση για τα 110 χρόνια από την ίδρυση του ΕΒΕΘ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα εδώ και 13 χρόνια
Σε τροχιά κλιμάκωσης οι κινητοποιήσεις
Κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών για οικονομία, μετανάστευση, γεωπολιτική και Ευρώπη
Έργα για την αποκατάσταση και ανάδειξή της
Διαφωνία για εκπροσώπηση και πρόσωπα με ποινικές εκκρεμότητες βάζει φωτιά στον διάλογο
Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogrou είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Θα γίνουν δύο συναντήσεις με τους αγρότες»
Ήπια ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για μάρτυρες, τηλεοπτική κάλυψη και ρόλους προσώπων
Οι φιλοδοξίες της και η συμμαχία του «προοδευτικού κόΖμου»
«Καλοπροαίρετα έκανε μια παρέμβαση την οποία θεώρησα άστοχη»
«Tο εμβόλιο είναι δοκιμασμένο 70 χρόνια»
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους
Η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Στο επίκεντρο το Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής
Συγκρίνει το ΕΣΥ με το σύστημα υγείας των ΗΠΑ
Στο επίκεντρο Mercosur, εισαγωγές και αυξημένα κόστη παραγωγής
Εικοσιτετράωρη λειτουργία θερμαινόμενης αίθουσας και τηλεφωνικής γραμμής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.