Πολιτικη & Οικονομια

Το διάγγελμα Μητσοτάκη και το «Πάσχα στο χωριό» που απομακρύνεται

Πώς το άνοιγμα του Τουρισμού ρυθμίζει τον τρόπο άρσης του lockdown - Τι θα γίνει με την εστίαση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mitsotakis-diaggelma-metakinis-pasxa-xorio.jpg

Μέσα στα επόμενα 24ωρα το διάγγελμα Μητσοτάκη για Πάσχα και μετακίνηση που -όπως φαίνεται- δεν θα γίνει στο χωριό, καθώς και για το πώς θα γίνει άρση lockdown.

Με διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξηγήσει τους λόγους στους πολίτες που ελήφθη η απόφαση να μη γίνει και φέτος «Πάσχα στο χωριό», καθώς τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν να αρθουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Το διάγγελμα απο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα δοθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα. Δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για τη σταδιακή άρση του lockdown και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων μετά το Πάσχα. Σημειώνεται ότι «φουντώνει» η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ για την εστίαση και το πότε θα ανοίξει. Σχετικά με το λιανεμπόριο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και μετά το Πάσχα, ενώ αναμένεται να καταργηθεί το SMS στο 13032.

Η πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων (Γυμνάσια, Δημοτικά) είναι στις 10 Μαΐου 2021. Για την εστίαση το άνοιγμα τοποθετείται μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 20 Απριλίου 2021 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.789 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 1.799 στην Αττική.

Μητσοτάκης: Ορόσημο το άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μαΐου

«H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλον τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Κατά την τοποθέτησή του σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία - Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις», ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος».

Εστίαση: Την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα τοποθετείται το άνοιγμα
Εστίαση: Την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα τοποθετείται το άνοιγμα © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Και πρόσθεσε: «Mε, προφανώς, ημερομηνία-ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον Τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test».

Αττική: Αύξηση 171% του ιικού φορτίου στα λύματα - Τα στοιχεία που προβληματίζουν ενόψει Πάσχα

Τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα λύματα και το ιικό φορτίο είναι αποθαρρυντικά, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μόνο στην Αττική υπάρχει αύξηση 171% του ιικού φορτίου στα λύματα.

Συγκεκριμένα σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στο Ρέθυμνο (+120%), στην Περιφέρεια Αττικής (+171%) και στον Άγιο Νικόλαο (+360%), με το ιικό φορτίο των λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ρέθυμνο να επανέρχεται σε πρότερα υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, στην Περιφέρεια Αττικής:

  • Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21 καταγράφηκε στατιστικά σημαντική αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων (+171%).
  • Παρά τις ελαφρά πτωτικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε σημαντικά και παρουσιάζεται ιδιαίτερα υψηλό.

Για τη Θεσσαλονίκη και τις αναλύσεις που έγιναν στα λύματα, έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

  • Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, παρατηρήθηκε μικρή μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων (-21%), σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/04/2021.

Μόσιαλος: Δεν μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο του Πάσχα

Με νέα του δήλωση ο Ηλίας Μόσιαλος δεν συμφωνεί να γίνει «Πάσχα στο χωριό» και να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.

«Δεν μπορούμε με περίπου 850 συμπατριώτες μας στις ΜΕΘ και με την πίεση που υφίσταται αυτή η στιγμή το σύστημα υγείας, ενώ παράλληλα έχουν γίνει και κάποιες απελευθερώσεις εκπαιδευτικής και οικονομικής δραστηριότητας, να πάρουμε ένα επιπλέον ρίσκο αυτή τη στιγμή, όταν μάλιστα η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει με ένα άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα τον Μάιο» σημείωσε.

Λουόμενοι σε παραλία στην Αττική (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Το άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μαΐου 2021 επηρεάζει το πώς θα αρθεί το lockdown
Λουόμενοι σε παραλία στην Αττική (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Το άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μαΐου 2021 επηρεάζει το πώς θα αρθεί το lockdown © EUROKINISSI

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση να κάνει μια έκκληση στους πολίτες ότι το Πάσχα θα το περάσουμε εκεί που ζούμε, δεν υπάρχει κάποιος λόγος μεταφοράς εκατοντάδων χιλιάδων, ίσως και πάνω από ένα εκατομμύριο συμπατριωτών μας από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς περιοχές όπου η ένταση της πανδημίας δεν είναι ίδια με αυτή που υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ