Ελλαδα

Εστίαση: Ανοίγει τη Δευτέρα 3 Μαΐου - Το ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Τι αλλάζει σε απαγόρευση κυκλοφορίας - Πότε επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εστίαση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ανοίγει τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021
Εστίαση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ανοίγει τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021 © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η εστίαση ανοίγει τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021 όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να πηγαίνει στις 23.00.

Το πότε ανοίγει η εστίαση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του προς τους πολίτες, μέσω του οποίου γνωστοποίησε ότι οι πολίτες θα κάνουν φέτος «Πάσχα στην πόλη».

Όπως είπε, η εστίαση ανοίγει τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021 αποκλειστικά στους εξωτερικούς χώρους, με self test για τους εργαζόμενους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ακόμη ότι από τις 3 Μαΐου 2021 η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 23.00 το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι για το πότε θα ανοίξει η εστίαση υπήρξε σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ειδικοί όπως ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασαν την άποψη ότι με ανοικτά εστιατόρια και καφέ δεν θα υπήρχαν κορωνοπάρτι.

«Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self test, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει. Αφού, λοιπόν, ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ορατότητα και προοπτική. Από έναν σαφή, "οδικό χάρτη" για το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτόν θα σας μιλήσω σήμερα» ανέφερε στην αρχή του μηνύματός του προς τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος ειδικά στην εστίαση τόνισε: «Τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι Γυμνάσια και Δημοτικά ανοίγουν στις 10 Μαΐου, ενώ για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις από νομό σε νομό τόνισε ότι επιτρέπονται και πάλι από τις 15 Μαΐου 2021 -ημέρα που ανοίγει επίσημα και ο Τουρισμός.

«Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας» σημείωσε επίσης στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Εστίαση - Άνοιγμα: Το «πράσινο» φως από τους λοιμωξιολόγους

Νωρίτερα, οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους στις 4 Μαΐου.

Ειδικότερα, η Επιτροπή των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας συνεδρίασε προκειμένου να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα «χαλάρωσης» του lockdown και τον «οδικό χάρτη» μετά το Πάσχα.

Μετά από έντονη συζήτηση σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες να επανεκκινήσει νωρίτερα η λειτουργία της εστίασης, αλλά μόνον σε εξωτερικούς χώρους, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αποδέχτηκε την πρόταση, η οποία είχε κατατεθεί από την αρχή της συνεδρίασης.

Με υποχρεωτικό self test για τους εργαζόμενους το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου 2021
Με υποχρεωτικό self test για τους εργαζόμενους το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου 2021 © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Έτσι, η Επιτροπή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση την επανεκκίνηση της λειτουργίας της εστίασης από τις 4 Μαΐου και μόνο με τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους.

Ολόκληρο το διάγγελμα Μητσοτάκη - Τι είπε ο πρωθυπουργός για το άνοιγμα της εστίασης

«Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self test, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει.

» Αφού, λοιπόν, ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ορατότητα και προοπτική. Από έναν σαφή, "οδικό χάρτη" για το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτόν θα σας μιλήσω σήμερα.

» Η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. Το Σύστημα Υγείας, χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών μας, ανταποκρίνεται στην πίεση. Και η πολιτική της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιορισμών αποδίδει. Γιατί, έστω και αργά, ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί. 

» Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

» Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας.

» Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους. Αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή, που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και βέβαια, η μόνη που θα μας επιτρέψει, αμέσως μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων.

» Υπό την προϋπόθεση, συνεπώς, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς:

» Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

» Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

» Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

» Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Γιατί τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία. Όμως, προϋποθέτουν και πειθαρχία.

» Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους.

» Επανέρχομαι, ωστόσο, στο πιο κρίσιμο θέμα: τους εμβολιασμούς. Παρά την άψογη οργάνωσή τους, δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θα θέλαμε, ιδίως μεταξύ των πλέον ευπαθών. Κι όμως, η ασφάλεια και η αποτελεσματική δράση των εμβολίων αποδεικνύονται κάθε μέρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί.

» Θα σας καλέσω, λοιπόν, για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό.

» Από τη Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας. Ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self test. Σε λίγο ο Υπουργός Υγείας θα προβεί και σε πιο αναλυτικές ανακοινώνεις.

» Όλα αυτά μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας. Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στους εαυτούς μας. Κι ας το υποδεχτούμε ασφαλείς, ενωμένοι και αισιόδοξοι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ