Visual Browsing

Δερμιτζάκης: Δεν θα υπήρχαν κορωνοπάρτι αν είχε ανοίξει η εστίαση

Κορωνοπάρτι στην Κυψέλη
Κορωνοπάρτι στην Κυψέλη
Τι είπε για το «Πάσχα στο χωριό»
  • A-
  • A+
0
Την άποψη ότι με ανοιχτή την εστίαση θα είχε αποφευχθεί μέρος των κορωνοπάρτι εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό ενόψει του Πάσχα, τα κορωνοπάρτι αλλά και το άνοιγμα της εστίασης μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει με τους εορτασμούς του Πάσχα, ο κ. Δερμιτζάκης ξεκαθάρισε πως «υπάρχει ρίσκο» σε αυτή την επιλογή.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα δίκοπο μαχαίρι. Υπάρχει ένα ρίσκο να γίνει μια μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα και να πάει ο κόσμος στα χωριά του, αλλά είναι και ρίσκο τα μεγάλα αστικά κέντρα να μείνουν όπως είναι, με μεγάλη πυκνότητα πολιτών, που θα ψάξουν τρόπους για να βρεθούν μαζί. Δεν ξέρω αν θα είναι διαθέσιμα τα self tests για όλους, ώστε να κάνουν τεστ για να κανονίσουν συναντήσεις. Δεν είναι σίγουρο ότι η μία λύση είναι καλύτερη από την άλλη. Προσωπικά θα προτιμούσα να φύγει ο κόσμος, να διασπαρεί στην Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα αστικά κέντρα» τόνισε αρχικά.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε εκτενώς στο αν θα έπρεπε οι εμβολιασμένοι να μπορούν να κινηθούν διαφορετικά από τους υπόλοιπους, σημειώνοντας ότι «πρέπει να υπάρχει προσοχή στο τι ελευθερίες δίνουμε στους εμβολιασμένους, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους, γιατί αυτό δημιουργεί κοινωνικές αδικίες. Δεν έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικίες».

Σχετικα
Μητροπολίτης Δράμας: Στη Δικαιοσύνη κατά «ιερέων - ανταρτών»
Μητροπολίτης Δράμας: Στη Δικαιοσύνη κατά «ιερέων - ανταρτών»

Μάλιστα, σύγκρινε την περίπτωση της Ελβετίας που διατήρησε τις δραστηριότητές της πιο ανοιχτές, με την Ελλάδα:

«Νομίζω ότι η Ελλάδα διάλεξε να ακολουθήσει ένα μοντέλο περιορισμού και απαγόρευσης σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Στο πρώτο στάδιο ήταν λογικό. Αυτό που δεν κάναμε μετά, και δεν το έκανε και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, είναι να βάλουμε τον κόσμο στη διαδικασία να μάθει πώς να λειτουργεί με συστάσεις και όχι με απαγορεύσεις, και να κάνει τις επιλογές του ώστε να μειωθεί η μετάδοση. Επειδή δεν υπήρχε η λογική της σύστασης, χάθηκε η δυνατότητα της έντονης ατομικής ευθύνης» και πρόσθεσε:

«Η Ελβετία που έχει μείνει πολύ πιο ανοιχτή όλο αυτό το διάστημα, φτάνει να βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα σε νεκρούς με την Ελλάδα. Η ισορροπία που βρέθηκε από το Δεκέμβριο και μετά ήταν να απαγορευτούν κάποια πράγματα, αλλά να υπάρχει εύρος επιλογών. Το click-away λειτουργούσε καθ’ όλη τη διάρκεια» εξήγησε ο ίδιος.

Σχετικα
Χωρίς ενημέρωση για τα κρούσματα από ΕΟΔΥ σήμερα λόγω Πάσχα
Χωρίς ενημέρωση για τα κρούσματα από ΕΟΔΥ σήμερα λόγω Πάσχα

Αναφορικά με τα κορωνοπάρτι που πληθαίνουν ως φαινόμενο, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι «τα κορωνοπάρτι δεν είναι ευχάριστα. Σίγουρα θα υπάρχουν μεταδόσεις, δεν ξέρω αν θα είναι μαζικές ή θα είναι μικρή η επιβάρυνση από αυτά. Δεν θέλω να δαιμονοποιήσω όλη τη νεολαία που βρίσκεται σε τεράστια πίεση. Πρέπει να εστιάσουμε στο πώς θα αποσυμπιέσουμε την κατάσταση. Αν είχαμε ανοίξει την εστίαση 3-4 εβδομάδες νωρίτερα, που μπορούσαμε να το κάνουμε, δε θα υπήρχε αυτή η μεγάλη πίεση στους νέους να κάνουν κάτι τέτοιο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5