1821 Digital Gallery
...ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ

ΣΥΡΙΖΑ vs Έλληνες του εξωτερικού

Παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα
© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Εννοείται πως ένα χεράκι βοήθειας στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ να κάνουν τους συμπολίτες να νομίζουν ότι το θέμα είναι άλλο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα, δίνουν και κάποιοι βουλευτές της Νέας της Δημοκρατίας
  • A-
  • A+
0
Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Λίγα πράγματα μπορεί να συγκριθούν με την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην κωλοτούμπα αλλά νομίζω πως με το ζήτημα της διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα ψήφου κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του συνδυάζοντας τη χάρη της Κομανέτσι και τη σαφήνεια του αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού. Εξίσου λίγα πράγματα μπορεί να συγκριθούν με την ευκολία με την οποία οι σύντροφοι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και χρησιμοποιούν τα μέσα κοικωνικής δικτύωσης όχι για να προβάλουν τις θέσεις τους, αλλά για να πουν ψέματα.

Για αρχή οι κωλοτούμπες:

Τον Δεκέμβριο του 2019, μαζί με το ΚΚΕ, έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να μπουν εμπόδια και περιορισμοί στην  διευκόλυνση των Ελλήνων που έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Δεν ήθελαν επιστολική ψήφο, ήθελαν περιορισμούς (σε υφιστάμενο δικαίωμα) κοκ. Τον Απρίλιο του 2021 η αρμόδια για θέματα του υπουργείου εσωτερικών τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, η συντρόφισσα Θεοδώρα Τζάκρη, δίνοντας συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα λέει πως οι περιορισμοί (που το κόμμα της φαγώθηκε να μπουν) «είναι άδικοι και υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω». Για να φανεί μάλιστα πόσο δεν τους θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ τους περιορισμούς (που ο ίδιος απαίτησε) η συντρόφισσα Τζάκρη λέει «Όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας.»

Αμέσως μετά ο Υπουργός Εσωτερικών Βορίδης, που δεν ήθελε να περιμένει μέχρι τη δεύτερη φορά αριστερά, φέρνει νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς, όπως ακριβώς ήθελε η συντρόφισσα Τζάκρη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως δεν θα υπερψηφίσει τις αλλαγές που η Τζάκρη υποσχέθηκε στη συνέντευξή της.

Σχετικα
Να τα πούμε μεταρρυθμιστικά;
Να τα πούμε μεταρρυθμιστικά;

Αν θέλαμε να βάλουμε σε μια φράση τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή θα είναι «Στην αρχή αυτοί ήθελαν να μην έχουν περιορισμούς οι Ελληνες του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά εμείς θέλαμε να έχουν, μετά εμείς δεν θέλαμε και μας λένε εκείνοι εντάξει να μην έχουν και μετά εμείς είπαμε να έχουν, αυτό τίποτ΄αλλο».   

Αλλά αυτές είναι οι κωλοτούμπες που θα ήταν αρκετά διασκεδαστικές αν δεν συνοδεύονταν και από την γνωστή διαστρέβλωση της πραγματικότητας:

Θα έχετε παρατηρήσει (και ίσως κουραστεί) από τις πολλές φορές που έχω γράψει για «Έλληνες του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα ψήφου» αλλά αυτή είναι η ουσία που πάνε να διαστρεβλώσουν οι σύντροφοι. Γιατί το νομοσχέδιο για το οποίο συζητάμε δεν αφορά το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού γενικά, αλλά τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα ασκήσουν ένα δικαίωμα που ΗΔΗ έχουν. Η ερώτηση δεν είναι «και γιατί να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους και να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου αυτοί;». Η ερώτηση είναι «πώς θα διευκολυνθούν να ψηφίσουν όσοι ΗΔΗ είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν ΗΔΗ δικαίωμα ψηφου;». Κι αυτό οι σύντροφοι προσπαθούν, με τη γνωστή τους μαστοριά στην προπαγάνδα, να το κρύψουν (για να καταλάβετε, λίγο πριν ξεκινήσω να γράφω πέρασε από το τάιμ το λάιν μου ποστ στο οποίο ο πονηρός συντάκτης αναρωτιόνταν γιατί να έχει δικαίωμα ψήφου ένας Έλληνας τρίτης γενιάς που ούτε ξέρει ελληνικά ούτε έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί αυτό ακριβώς το ψέμα: ότι η συζήτηση αφορά το δικαίωμα της ψήφου ανθρώπων που δεν το έχουν.

Σχετικα
Νίκος Φίλης: Όχι στην πρόταση Τσίπρα, θα γίνουμε αρχηγικό κόμμα
Νίκος Φίλης: Όχι στην πρόταση Τσίπρα, θα γίνουμε αρχηγικό κόμμα

Με λίγα λόγια, οι σύντροφοι δεν θέλουν να υπάρχουν περιορισμοί στην απόκτηση δικαιώματος ψήφου (κάτι το οποίο καθόλου δεν θα ήταν παράλογο) αλλά περιορισμοί στη δυνατότητα να ψηφίσουν όσων ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ το δικαίωμα. Συμφέρον κομματικά, αν σκεφτούμε ότι οι συμπολίτες που κατέφυγαν στο εξωτερικό και είδαν και άλλες κοινωνίες πιο δύσκολα θα πειστούν από λαϊκίστικες κορώνες πολιτικών ξεχασμένων στον προηγούμενο αιώνα, αλλά σίγουρα ανήθικο. 

Έτσι, μαζί με το ΚΚΕ (η ειρωνία να ασχολούνται με το εκλογικό δικαίωμα κόμματα που θέλουν να το καταργήσουν), επιβάλουν φορολογικές προϋποθέσεις, αρνούνται επιστολικές ψήφους και γενικά κάνουν ό,τι μπορούν για να μην ασκηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν από τους Έλληνες εκείνους που μπορεί να το έχουν, αλλά δεν έχουν τα χρήματα να ταξιδέψουν για να το ασκήσουν. Και μπράβο τους.

YΓ – Εννοείται πως ένα χεράκι βοήθειας στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ να κάνουν τους συμπολίτες να νομίζουν ότι το θέμα είναι άλλο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα, δίνουν και κάποιοι βουλευτές της Νέας της Δημοκρατίας που επιμένουν να μιλούν για «δικαίωμα ψήφου όλων των Ελλήνων του εξωτερικού» εξυπηρετώντας τις εκλογικές τους ανάγκες, αλλά ακόμα πιο πολύ τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Και μπράβο και σ΄αυτούς.    

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5