1821 Digital Gallery

Covid-19, ο σκοτεινός ρυθμιστής των εκλογών στις ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ
© EPA/Chris Kleponis
Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ κατεβαίνει την κατηφόρα της ιστορίας με σπασμένα τα φρένα
  • A-
  • A+
0
Άμεση ανάλυση - Αμερικανικές εκλογές: Πώς η νόσος Covid-19 μπορεί να αναδειχθεί στον σκοτεινό ρυθμιστή των πολιτικών ισορροπιών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό. Η σύζυγός του επίσης. Όπως θυμίζουν, χαιρέκακα είναι η αλήθεια, οι New York Times της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου, ο Τράμπ ήταν εκείνος ο οποίος σάρκασε επανειλημμένα τους επιστήμονες οι οποίοι προειδοποιούσαν ως προς την επικινδυνότητα του Covid- 19. Ήταν αυτός ο οποίος αμφισβήτησε δημόσια τον ίδιο τον σύμβουλο της κυβέρνησης, τον Dr. Fauci ως προς τις οδηγίες που έδινε για την επιβεβλημένη δημόσια συμπεριφορά των πολιτών και τα μέτρα ασφαλείας τα οποία έπρεπε να ληφθούν. Επί μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ αρνιόταν κατηγορηματικά να φορέσει μάσκα προστασίας. Σάρκαζε μάλιστα όλους εκείνους οι οποίοι επέμειναν στην  χρήση και την αποτελεσματικότητα της.

Τόσο οι New York Times όσο και ο βρετανικός Guardian επισημαίνουν και όχι αδίκως πώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πλέον υποχρεωμένος να αποσυρθεί για ένα άγνωστο χρονικό διάστημα από την προεκλογική του εκστρατεία. Κατ αρχάς λόγω καραντίνας. Αν ασθενήσει σοβαρά και επιβαρυνθεί η κατάσταση του τότε κατά τους ειδικούς αναλυτές επί θεμάτων διακυβέρνησης προκύπτουν δύο νέα στοιχεία. Το εάν θα μεταβιβαστούν προσωρινά οι εξουσίες στον αντιπρόεδρο Πένς κατά την 25η τροπολογία του Συντάγματος ή στην Νάνσι Πελόζι, την Πρόεδρο της Βουλής αν και ο αντιπρόεδρος ασθενεί. Κατά τους New York Times εάν ο Ντόναλντ Τραμπ ασθενήσει σοβαρά τότε θα προκύψει και θέμα παραμονής του ως υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση κατά την Samantha Vinograd του CNN, ειδική σε θέματα ασφαλείας, από το απόγευμα της Πέμπτης 1ης Οκτωβρίου ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας δεδομένου ότι η «διακυβέρνηση Τραμπ σε ένα απολύτως προεδροκεντρικό πολιτικό σύστημα δεν είναι σε θέση να παρατάξει ένα πλήρες πλήρωμα στο κατάστρωμα του κυβερνητικού σκάφους». Η Vinograd επικαλείται στελέχη του Λευκού Οίκου τα οποία αναρωτιούνται πόσοι σύμβουλοι, συνεργάτες και υπουργοί του Τράμπ έχουν κολλήσει τον Covid-19 τα τελευταία εικοσιτετράωρα κατά τις συνεχείς προσωπικές επαφές τους με τον Πρόεδρο.

Τόσο η «Huffington Post» όσο και οι «New York Times» αναρωτιούνται πώς, ακόμη και εάν όλα κυλήσουν ομαλά και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επιχειρούσε να «εξοστρακίσει» από την δημόσια συζήτηση  την πανδημία από την προεκλογική του ατζέντα, θα εξηγήσει στους αμερικανούς πολίτες το ανεξήγητο. Ότι δηλαδή αυτό που θεωρούσε έλασσον και μη σοβαρό, τον νέο κορωνοϊό, τελικά τον κτύπησε καίρια και αυτόν τον ίδιο, και την σύζυγό του και το άμεσο περιβάλλον των συμβούλων του.

Όμως αν η δημόσια εικόνα του αμερικανού προέδρου έχει ήδη πληγεί από την «εκδικητική μανία» του Covid-19, ακόμη περισσότερο έχει υποστεί πανωλεθρία όλο το δίκτυο προώθησης και αναπαραγωγής των θεωριών συνομωσίας και άρνησης της ύπαρξης του κορωνοϊού. Πρόκειται για τον πυρήνα του δικτύου στήριξης της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για την καρδιά του στενόμυαλου και αμόρφωτου Τέξας, πρόκειται για την ψυχή των ψηφοφόρων – οπαδών του Τραμπισμού στις Μεσοδυτικές Πολιτείες. Πρόκειται για τους κύκλους των ισπανόφωνων μαφιών που στηρίζουν αναφανδόν τον Τραμπ. Πρόκειται για τους φανατικούς  Καθολικούς και Ευαγγελιστές. Όλοι αυτοί ανάσαιναν και επιχειρηματολογούσαν με επίκεντρο τον συστηματικό σαρκασμό του Ντόναλντ Τραμπ προς ό,τι είχε να κάνει με την επιστημονική προσέγγιση της πανδημίας.

Τώρα ο Covid-19 τρύπωσε για τα καλά στο «Οβάλ Γραφείο» και μόλυνε έναν πρόεδρο που διάγει την όγδοη δεκαετία της ζωής του σε μία χώρα που μετρά 207.000 θανάτους από την Πανδημία και όπου έξι στους δέκα θανάτους αφορά άτομα άνω των 65 ετών όπως (πάλι χαιρέκακα) σημειώνουν οι «New York Times». Είναι τόσο διχασμένη η αμερικανική κοινωνία 32 μόνον ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές που ακόμη και η παραδοσιακή αστική ευγένεια των θεσμικών εκπροσώπων των αμερικανικών μίντια παραμερίζεται δίνοντας χώρο σε πρωτόγνωρες προσεγγίσεις. Άλλωστε η δημόσια εικόνα των δύο μονομάχων της προεκλογικής τηλεμαχίας κατέδειξε πώς το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ κατεβαίνει την κατηφόρα της ιστορίας με σπασμένα τα φρένα. Ενδεχομένως ο Covid-19 να αναδειχθεί στον σκοτεινό ρυθμιστή των πολιτικών ισορροπιών στην ταλαιπωρημένη από την πολιτική παρακμή Ουάσιγκτον του 2020.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5