- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι σόι λαός είμαστε τελικά;
Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε το πρόβλημα της ιδιοσυγκρασίας μας σε όλο του το μεγαλείο
Ο Γιάννης Μεϊμαρογλου εξηγεί πώς γίνεται να είμαστε ο λαός που θέλουμε να πετυχαίνουν όλα τα παιδιά στις Πανελλαδικές, ακόμα κι αυτά που δίνουν λευκή κόλλα.
Αν κάναμε ένα δημοψήφισμα για να αυτοχαρακτηριστούμε ως λαός, τα εγκωμιαστικά, αυτάρεσκα και «ανάδελφα» επίθετα θα κέρδιζαν ασφαλώς με μεγάλη πλειοψηφία. Στην πορεία, βέβαια, θα ήμασταν υποχρεωμένοι από τις εξελίξεις να ξανασκεφτούμε ή και να αναθεωρήσουμε στην πράξη αρκετά από τα επίθετα αυτά. Η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει πάντα με τις επιθυμίες μας ούτε και μπορούμε να την αποφύγουμε γυρνώντας τον καθρέφτη ανάποδα. Έτσι κι αλλιώς όμως, έχουμε συνηθίσει να ερμηνεύουμε και να προσαρμόζουμε το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος στις ανάγκες της επόμενης μέρας.
Η πανδημία ανέδειξε το πρόβλημα της ιδιοσυγκρασίας μας σε όλο του το μεγαλείο. Μείναμε μέσα όσο φοβόμαστε - άλλοι τον ιό, άλλοι τα πρόστιμα - και ξεσαλώσαμε όταν η τήρηση των υγειονομικών κανόνων «ανετέθη» από τον πρωθυπουργό στο φιλότιμο των Ελλήνων. Θέλουμε να ξαναλειτουργήσει πλήρως η οικονομία αλλά δεν δεχόμαστε περιορισμούς, θέλουμε να μην κολλήσουμε τον ιό αλλά δεν φοράμε μάσκα, θέλουμε να ακούμε τους ειδικούς εφ’ όσον όμως λένε αυτά που θέλουμε ν’ ακούσουμε. Και όλα αυτά μόνο στην περίπτωση που πειστούμε ότι υπάρχει κορωνοϊός.
Στα ελληνοτουρκικά έχουμε χαράξει από χρόνια τις κόκκινες γραμμές μας. Θέλουμε ειρήνη αρκεί να μας βολεύει, θέλουμε πόλεμο αρκεί να τον κερδίσουμε, θέλουμε να πάμε στη Χάγη αρκεί να δικαιωθούμε σε όλα. Θυμώνουμε που ο Ερντογάν έκανε τζαμί την Αγία Σοφία αλλά δεν μας νοιάζει που δεν υπάρχει ακόμα στην Αττική ένα επίσημο τζαμί για να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι. Όσο για τους ευρωπαίους, που τους θυμόμαστε όταν χρειαζόμαστε τη στήριξή τους, μας αρέσει να μας δανείζουν αλλά γινόμαστε έξαλλοι όταν μας ελέγχουν για το πως διαχειριζόμαστε τα δανεικά και κυρίως όταν μας τα ζητάνε πίσω.
Θέλουμε να πετυχαίνουν όλα τα παιδιά στις εισαγωγικές εξετάσεις, ακόμα κι αυτά που δίνουν λευκή κόλλα. Απαιτούμε να γίνουν ανώτατα όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας για να μοιράζουν πτυχία, έστω κι αν δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα. Απαγορεύουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στέλνοντας στο εξωτερικό - συχνά για πάντα - χιλιάδες πολύτιμους νέους επιστήμονες και ερευνητές. Κοιτάμε με μισό μάτι τους άριστους που κάνουν ζημιά στην προσπάθεια εξίσωσης της μόρφωσης προς τα κάτω.
Θα θέλαμε το κράτος να εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του απέναντί μας, την ώρα που οι περισσότεροι έχουμε θεσμοθετήσει δυο τιμολόγια για τις συναλλαγές μας. Ένα με απόδειξη και ένα χωρίς. Μας αρέσει να μη στεκόμαστε στις ουρές των γκισέ του δημοσίου και να τα κάνουμε όλα από το σπίτι αλλά δεν μας αρέσει να διασταυρώνονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές μας και η νέα τεχνολογία να μας παρακολουθεί και να μας ψεκάζει. Δεχόμαστε την αξιολόγησή μας αλλά μόνο αν την κάνουμε μεταξύ μας, χωρίς «εξωτερικές» παρεμβάσεις. Λέμε όχι στο πελατειακό κράτος όταν δεν κυβερνάει το κόμμα μας.
Αγαπάμε την ελευθερία και τη δημοκρατία αλλά η πλειοψηφία μαγεύεται περισσότερο από τον λαϊκισμό που χαϊδεύει τ’ αυτιά και δίνει ιδανικές κι ανέξοδες λύσεις στα προβλήματα. Εξασκούμε πάντα τα δικαιώματά μας και ανταποκρινόμαστε, όποτε μπορούμε, και στις υποχρεώσεις μας. Σεβόμαστε τους θεσμούς, όταν ταυτίζονται με τα συμφέροντά μας. Στις μεγάλες κρίσεις προτιμάμε τις εύκολες διεξόδους ακόμα κι αν, τελικά, αποδεικνύονται αυταπάτες. Στο τέλος, όλο και κάποιος θα βρεθεί να μας βοηθήσει. Έτσι κι αλλιώς η ανθρωπότητα μας χρωστάει τα φώτα της δημοκρατίας και του πολιτισμού που της δώσαμε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική αντιπαράθεση μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας
Η έγκριση βασίστηκε σε συγκοινωνιακή μελέτη και προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας
Η ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύγκρουση που ξέσπασε μετά το πρωτοσέλιδο του Documento
Συνάντηση με την Ειρήνη Πική στο Προεδρικό - Στο επίκεντρο η Έκθεση της Επιτροπής Σοφών
Ο επικεφαλής της Metron Analysis σχολιάζει τη διαμάχη - Προειδοποιεί για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό
«Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής
«Ο Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός θα αποτελέσει την πιο σημαντική παρακαταθήκη του στην πατρίδα»
Η ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Στο νοσοκομείο βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες δίνοντας μάχη με τον καρκίνο
Στο συνέδριο Powergame – Economist ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
«Με μαθηματικούς τύπους, έβγαλαν ό,τι ποσοστά ήθελαν», λέει η πρώην αντιπρόεδρος του Οργανισμού
Θεοδωρικάκος: «Δικαίωση για τις ελληνικές θέσεις»
Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας, ΗΠΑ και Νότιας Κορέας μέσω της συμφωνίας «Project Trident»
Στην ημερίδα του Economist ο πρωθυπουργός με θέμα «Επενδύοντας στην αλλαγή: Η Κρήτη σε μετάβαση»
Ξεκαθαρίζει ότι δεν συνεργάζεται με ιδιωτικές πλατφόρμες που χρεώνουν για κράτηση καταλυμάτων
Χάρης Δούκας: «Η ψηφιακή μετάβαση έχει αξία μόνο όταν διευρύνει τη δημοκρατία»
«Θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια από τώρα», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικος Τσάφος
Πώς Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα βρέθηκαν αντιμέτωπες με την άρνηση της πραγματικότητας
«Η σκέψη του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ αφελής», λέει η βουλεύτρια για το όνομα ΕΛΑΣ
Τι είπε για Τσίπρα και Καρυστιανού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.