Visual Browsing

Το «Βαθύ Κράτος» ξεδιπλώνεται

Βουλή-Παράδοση κινητών τηλεφώνων πριν το υπουργικό συμβούλιο
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ένα τμήμα του «βαθέος κράτους» παρακολουθούσε με «κοριούς» ένα άλλο τμήμα του «βαθέος κράτους»
  • A-
  • A+
0
Ο Νίκος Γεωργιάδεις σχολιάζει τις εξελίξεις γύρω από την Προανακριτική Επιτροπή και τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας

Τον «χορό των αποκαλύψεων» άρχισε η επιστολή βόμβα που έφθασε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Ο σύζυγός της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου φέρεται να έχει ζημιώσει το Δημόσιο με ποσόν της τάξης των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται πάντα κατά την επιστολή της Εισαγγελίας, άρα πιο επίσημο δεν γίνεται, για υπόθεση κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Ο σύζυγος της πρώην εισαγγελέως κάνει λόγο για εκστρατεία κατασυκοφάντησής του και δηλώνει πως θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Στην Κουμουνδούρου άνοιγαν σαμπάνιες διότι αυτή η εξέλιξη θα έφερνε τα πάνω κάτω στην Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο, δηλαδή την υπόθεση Novartis (ποιος άραγε τη θυμάται;). Δεν πρόλαβε να ξημερώσει καλά-καλά η Δευτέρα 23 Ιουνίου και κατατίθεται στη Βουλή ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ και δεξί χέρι του Τσίπρα ακούγεται να ομιλεί για «προσωπικές ατζέντες του Παπαγγελόπουλου και άλλων», πως κάποιοι «βγάζουν πολλά λεφτά από αυτές τις ατζέντες». Ο Σάμι Μιωνής, γνωστός από το παρελθόν και διαχρονικός συνομιλητής ουκ ολίγων  κρατικών παραγόντων, είναι αυτός που καταθέτει το ηχητικό. Το πρόσωπο που ακούγεται είναι ο Νίκος Παππάς. Η λεπτομερής απομαγνητοφώνηση προκαλεί δέος. Η κυβέρνηση Τσίπρα για τον Νίκο Παππά, στην οποία συμμετέχει, είναι ένα «μαγαζί», έτσι το αποκαλεί διότι προφανώς αυτή την αντίληψη διατηρεί για τη διακυβέρνηση μιας χώρας. Κατήφεια στην Κουμουνδούρου, στην Πειραιώς ήταν η σειρά τους να ανοίξουν τις σαμπάνιες.

Πέρασαν λίγες μόνο ώρες και μια τρίτη βόμβα έπεφτε στην Προανακριτική. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας κατέθετε με τη σειρά του και με κάθε επισημότητα έγγραφο ένορκης κατάθεσης στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος μιας Ελληνίδας μεν, κατοίκου Ελβετίας δε, που ονομάζεται Άρτεμις Νιόρη και η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ καταγγέλλει πως μέσω δικτύου off shore στις οποίες εμπλέκεται ο Σταύρος Παπασταύρου, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και μέσω μιας εταιρείας με αποκαλυπτικό μητρώο στα Panama Papers, ονόματι «FAIRWINDS ASSETS INC», ο κ. Σαμαράς έλαβε 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Να θυμίσουμε πως όλα τα παραπάνω, ντοκουμέντα, έγγραφα, ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνίες κ.λπ. έχουν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων και συναποτελούν πλέον επίσημο ανακριτικό υλικό που αφορά τη δραστηριότητα της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Να θυμίσουμε επίσης, έτσι για την καταγραφή και μόνον αυτού του στοιχείου, πως αυτή η Προανακριτική ασχολείται με τα έργα και τις ημέρες ενός πρώην εισαγγελέως, πρώην διοικητού της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Καραμανλή και πρώην υπουργού της κυβέρνησης Τσίπρα. Πιο «βαθύ κράτος» δεν γίνεται.

Επίσης για να αντιληφθούμε περί τίνος πρόκειται, μιλάμε για καταγγελίες με έγραφα και διά της επισήμου οδού για δωροδοκία πρωθυπουργού, για αποκαλυπτικές ομολογίες που αφορούν στο παρακράτος της διαπλοκής ενός υπουργού, τις καταγγελίες ενός διαχρονικού συνομιλητή υπουργών με ποινικές εκκρεμότητες με το ελληνικό δημόσιο, και βεβαίως παρακολουθούμε ονόματα, εταιρείες και πρόσωπα να παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια μας που κατά καιρούς αναφέρθηκαν στη Λίστα Λαγκάρντ, τα «Panama Papers» και τα «Paradise Papers». Με λίγη προσοχή, ακόμη και ο πλέον ανενημέρωτος αναγνώστης θα αντιληφθεί πως τα ίδια και τα ίδια ονόματα εταιρειών και πρωταγωνιστικών προσώπων αναφέρονται συνεχώς και σε διαφορετικές υποθέσεις. Υποθέσεις ωστόσο που αφορούν μόνο τις ελίτ της εξουσίας των τελευταίων δέκα ετών.

Αν κάποιος αποτολμήσει να συνδέσει τις εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή με τα όσα αποκαλυπτικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη διαφθορά στα ανώτερα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου εμπλέκονται στρατηγοί, απόστρατοι ή εκδιωχθέντες αξιωματικοί, υπουργοί και οικογένειες υπουργών, επιχειρηματίες αλλά και εκπρόσωποι του κοινού εγκλήματος και της νύχτας, τότε έχουμε την πλήρη εικόνα του «βαθέος κράτους» σε πλήρη αποσύνθεση. Το κύκλωμα διαφθοράς στην ΕΛΑΣ άρχισε να αποκαλύπτεται μετά από μία δολοφονία ενός επιχειρηματία - ταμία στο Αιγάλεω. Μία κλασική ιστορία ξακαθαρίσματος λογαριασμών με πολύ μακρύ παρελθόν και πολλά υποσχόμενο μέλλον. Στην ανάκριση κάτι και κάποιος «ξέφυγε» και άρχισε να ξετυλίγεται το πουλόβερ.

Ο Μάο Τσε Τουνγκ μετά από την πρωινή παρτίδα GO, που έπαιζε ανελλιπώς, συνήθιζε να λέει «Μεγάλη αναταραχή… υπέροχη κατάσταση». Είχε δίκιο βέβαια για την εποχή και την επανάσταση που διαχειριζόταν. Μόνο που σε αυτή τη χώρα εδώ και πολλά  χρόνια ζούμε μονίμως σε μεγάλη αναταραχή που δεν οδηγεί σε καμία υπέροχη κατάσταση. Οι εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων οδηγούν στο συμπέρασμα πως συγκεκριμένοι μηχανισμοί που κινούνται στα όρια μεταξύ θεσμικού και μη θεσμικού υποκόσμου κινούν νήματα, πρόσωπα και καταστάσεις με τελικό στόχο τη διατήρηση κεκτημένων φέουδων στο «βαθύ κράτος» αυτή της ταλαίπωρης χώρας. Δεν πρόκειται περί αψιμαχιών. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό από τη στιγμή που εμπλέκονται ανώτατοι πολιτειακοί θεσμοί όπως η Βουλή και πολιτικά πρόσωπα που διοίκησαν από θέσεις ευθύνης αυτό το κράτος. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να διακινείται η πληροφορία και να μη διαψεύδεται, διότι είναι απολύτως αληθινή, πως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη για παρακολούθηση του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου από τον επίσημο μηχανισμό παρακολουθήσεων των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. Τι μας δείχνει αυτή η λεπτομέρεια; Πως ο ελέω πρωθυπουργού διοικητής της ΕΥΠ με πρωτοβουλία του παρακολούθησε τον υπουργό Άμυνας, προφανώς διότι είχε τους λόγους του ή διέθετε κάποιες πληροφορίες. Ένα τμήμα του «βαθέος κράτους» παρακολουθούσε με «κοριούς» ένα άλλο τμήμα του «βαθέος κράτους». Όταν συμβαίνουν αυτές οι «παρεκκλίσεις» ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται τρόμο διότι το «βαθύ κράτος» καταφεύγει σε κινήσεις ιδιοτελούς πανικού.

Όμως τι δεν μας έχουν πει; Δεν μας είπαν πως ο Γιάννης Ρουμπάτης εκτελούσε διαταγή εισαγγελέα για τη μυστική παρακολούθηση ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, όταν κατά τύχη έπεσαν πάνω στον Καμμένο. Το πράγμα σαφώς χειροτερεύει. Η Δικαιοσύνη, μέσω της ΕΥΠ, παρακολουθεί την ΕΛΑΣ με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Το «βαθύ κράτος» δαγκώνει την ουρά του όπως το φίδι. Να θυμίσουμε απλώς πως από τότε μέχρι σήμερα εκείνοι που πρωταγωνιστούν σε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, είτε κρύβονται πίσω από τις διάφορες πτυχές τους, είναι αυτοί που αναφέρονται στα έγγραφα, τις καταθέσεις, τις αποκαλύψεις και τα ντοκουμέντα. Έχουν δηλαδή όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5