- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Με την αριστερά για την ψήφο του 20ού αιώνα!
Η αριστερά στον 21ο αιώνα έχει τόση σχέση με την πρόοδο όση σχέση έχει ο κονδυλοφόρος με το sms
Οι Έλληνες που ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό θα διευκολυνθούν, αλλά όχι όλοι!
Το να ταυτίζει κανείς σήμερα την αριστερά με την πρόοδο είναι αντίστοιχο του να ταυτίζει την ατμομηχανή με την τεχνολογία αιχμής. Μπορεί οι αριστεροί συμπολίτες να αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί αλλά, δυστυχώς γι’ αυτούς, η υιοθέτηση ενός επιθέτου δεν αρκεί. Μια κυρία 70 ετών μπορεί να λέει πως είναι νέα αλλά αν δεν είναι χελώνα κανείς δεν θα την πιστέψει, ένας κύριος 200 κιλών μπορεί να λέει ότι είναι αδύνατος αλλά το μόνο που θα καταφέρει είναι να προσφέρει γέλιο κι εγώ μπορώ να λέω ότι είμαι μαλλιάς αλλά... καταλαβαίνετε.
Για να είμαι δίκαιος, η αριστερά δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την κωμική μονοπώληση του όρου «προοδευτικός». Δεν φταίνε, ας πούμε, οι αριστεροί για τους συμπολίτες που στέκονται απέναντί τους και υπερήφανα δηλώνουν «συντηρητικοί», όπως δεν θα φταίνε όταν οι πνευματικοί απόγονοι των συμπολιτών αυτών δηλώνουν με υπερηφάνια οπισθοδρομικοί ή καθυστερημένοι. Δεν φταίνε οι αριστεροί που κάποιοι αντίπαλοι τους δεν θέλουν να έχουν σχέσεις με την πρόοδο και το δηλώνουν χωρίς ντροπή.
Σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε, ακόμα κι αυτοί που δυσκολεύονται να το παραδεχτούν, πως η αριστερά στον 21ο αιώνα έχει τόση σχέση με την πρόοδο όση σχέση έχει ο κονδυλοφόρος με το sms. Και αυτό εξηγεί και τη στάση των αριστερών κομμάτων στην προσπάθεια διευκόλυνσης άσκησης τους δικαιώματος ψήφου των συμπολιτών που έχουν το δικαίωμα αυτό και ζουν στο εξωτερικό.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, φαίνεται να υπάρχει μια κάποια συμφωνία σχετικά με την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά, κατόπιν επιμονής των κομμάτων της αριστεράς, η επιστολική ψήφος αποκλείστηκε και η ηλεκτρονική δεν συζητήθηκε καν, καθώς θα έπρεπε κάποιος να ενημερώσει τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ 25 για τις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων 50 ετών και ο χρόνος δεν ήταν αρκετός. Το αποτέλεσμα είναι να συμφωνηθεί η αυτοπρόσωπη ψήφος κι έτσι να μπει μπόλικο νερό στις εξαγγελίες της κυβέρνησης που όταν τις έκανε είχε μάλλον ξεχάσει ότι οι ψήφοι των κυβερνητικών βουλευτών δεν θα ήταν αρκετοί.
Με λίγα λόγια, οι Έλληνες που ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό θα διευκολυνθούν, αλλά όχι όλοι. Πολλοί από αυτούς ΔΕΝ θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους παρά τις καμαρωτές διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών, αλλά (αν έχουν χρήμα και χρόνο) κάπου στη χώρα διαμονής τους.
Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, χάρη στα κόμματα της αριστεράς, η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα μπορέσει να διασφαλίσει το πρώτο που θα έπρεπε να διασφαλίζει μια δημοκρατία: ότι η άσκηση του δικαιώματος της ψήφου θα είναι εύκολη για όλους όσους το έχουν. Χάρη στα κόμματα της αριστεράς το ελληνικό κράτος χάνει τη δυνατότητα να γίνει κι αυτό ένα από τα κράτη στα οποία η επιστολική ψήφος είναι δεδομένη όσο το τρεχούμενο νερό.
Καθόλου παράξενο για μια χώρα τόσο προσκολλημένη στον 20ό αιώνα και τα ταμπού του ώστε η κυβέρνηση της να μοιάζει με μια παρέα χέστηδων οι οποίοι, κάθε φορά που επιχειρείται η επιβολή του νόμου, αισθάνονται την ανάγκη να απολογηθούν, όχι για τον τρόπο της επιβολής (για αυτόν συχνά πρέπει να απολογούνται), αλλά για την ίδια την ιδέα της επιβολής. Καθόλου παράξενο για μια χώρα στην οποία οι θαυμαστές και απολογητές δικτατοριών καθορίζουν το πώς θα ψηφίζουν οι ψηφοφόροι των δημοκρατικών εκλογών.
Τώρα που το σκέφτομαι, η επιστολική ψήφος δεν είναι ούτε για τους Έλληνες ούτε για την Ελλάδα. Ταιριάζει περισσότερο σε κανονικά κράτη και δημοκρατίες που έχουν θωρακιστεί απέναντι σε όσους έχουν (δηλωμένο) στόχο να τις καταλύσουν. Ταιριάζει περισσότερο σε κράτη των οποίων οι αποφάσεις δεν εξαρτώνται από αυτούς που μόνη δυνατότητα επιβίωσης τους είναι η προσκόλληση στο παρελθόν. Και μπράβο της.
Υ.Γ. Για το Σύνταγμα που θα το βρουν όλοι μαζί μπροστά τους όταν θα προσπαθήσουν να θεσμοθετήσουν διακρίσεις ανάμεσα σε όσους έχουν δικαίωμα ψήφου θα τα πούμε (και θα γελάσουμε) όταν έρθει εκείνη η ώρα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.