- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παραδοχή Τσακαλώτου: Ηττηθήκαμε και συμβιβαστήκαμε το 2015
Ομιλία σε φοιτητές στο Παρίσι
Στην παραδοχή ότι η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στη διαπραγμάτευση για το χρέος, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Διεθνών Θεμάτων του Παρισιού (Sciences Po - Paris School of International Affairs).
«Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε. Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος. Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό: αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα, γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος. Πήραμε τη συμφωνία αυτή το περασμένο καλοκαίρι».
Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι η κυβέρνηση τότε έκανε δύο βασικά λάθη, πρόσφερε ωστόσο πλήρη κάλυψη στον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη. «Δεν καταλάβαμε πως το σχέδιό μας να χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ποσό του χρέους ήταν αυτό που ήθελαν οι Γερμανοί. Δεν ήταν απειλή η έξοδος από το ευρώ. Ο Σόιμπλε την ήθελε. Το μεγαλύτερο λάθος μας, λοιπόν, ήταν ότι μάλλον υπερβάλαμε ως προς την ισορροπία δυνάμεων. Ήμασταν πιο αδύναμοι απ’ ό,τι νομίζαμε και αυτό δεν έχει να κάνει με τον προκάτοχό μου Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα με άλλον υπουργό τα πράγματα. Και τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε, τα ίδια θα συνέβαιναν! Το θέμα ήταν να νικηθεί μια αριστερή κυβέρνηση. Το δεύτερο λάθος ήταν ότι είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Grexit θα ήταν επιζήμιο για την ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι το πρόβλημα του χρέους θα πρέπει να επανεξεταστεί σε βάθος χρόνου, καθώς «η ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με τόσο μεγάλες διαφορές ως προς το ύψος του χρέους μεταξύ των κρατών-μελών, χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση».
Υποστήριξε πως η συμφωνία η οποία επετεύχθη στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν καλή» και πως ο συμβιβασμός της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2015, όταν αποδέχθηκε το 3ο Μνημόνιο, ήταν καλός, γιατί περιλάμβανε την υπόσχεση ότι στο τέλος του προγράμματος θα δοθεί λύση για το χρέος. «Η συμφωνία που πήραμε μετά το δημοψήφισμα ήταν πολύ καλύτερη, σε σύγκριση με την πρόταση που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα… Μπορώ να πω ότι πήγε καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα. Δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος πριν από τρία χρόνια ότι θα είχαμε βγει από το πρόγραμμα, θα είχαμε επιστρέψει στις αγορές, θα υπήρχε ανάπτυξη», είπε.
Στην ομιλία του, με θέμα «Συμπεράσματα από την ελληνική κρίση για την Ευρώπη» ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια για την Ελλάδα σε σχέση με το τέλος της κρίσης: εκδώσαμε 10ετές ομόλογο για πρώτη φορά ύστερα από 9 χρόνια, έχουμε επιστροφή στην ανάπτυξη, πολύ καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, τη βιομηχανική παραγωγή, μείωση της ανεργίας, παρότι παραμένει πολύ υψηλή».
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης μια συμμαχίας Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας και Οικολογίας (Red Red Green Alliance), τονίζοντας πως «είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Χριστοδούλειο Ίδρυμα Προστασίας Παιδιών, επισκέφθηκε το πρωί της Μεγάλης Τρίτης
Ο βουλευτής Σερρών ζητά την άρση ασυλίας του
Το κράτος δεν είναι υποκείμενο να καθορίζει τις πολιτικές. Αυτές είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών και φυσικά του πρωθυπουργού που εν προκειμένω απέτυχαν τελείως. Δυστυχώς.
Σταθερό προβάδισμα ΝΔ αλλά με απώλειες και ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ στη νέα μέτρηση μετά τις δικογραφίες του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης παρουσιάζει τα στοιχεία που δείχνουν 22% μείωση των νεκρών από τροχαία και τονίζει ότι η Ελλάδα χτίζει πλέον κουλτούρα οδικής ασφάλειας
Στην εκδήλωση του Υπουργείου Μεταφορών για την οδική ασφάλεια ο πρωθυπουργός
Μετά την Κυριακή του Θωμά συνεδριάζει η Επιτροπή - Στις 20 Απριλίου οι εξηγήσεις των βουλευτών
Η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας
Εντάσσονται συνολικά 13 επιχειρήσεις απ' όλη την επικράτεια, συνολικού προϋπολογισμού 320 εκατ. ευρώ
«Οποιαδήποτε πρόταση μειώνει την αξία του σταυρού είναι λάθος»
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα ερευνήσει άλλα αδικήματα και πρόσωπα
Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια
Το σχόλιο του για την ανάρτηση του δημάρχου Αθηναίων
Πώς η Ελλάδα κατάφερνε (και συνεχίζει) να κατασπαταλά του κοινοτικούς πόρους
Όσα έγιναν σήμερα στην Επιτροπή Δεοντολογίας
Αίσθηση από τη συνέντευξη Πλακιά στην Κατερίνα Παναγοπούλου
Συνεχείς ανατιμήσεις λίγο πριν την Κυριακή του Πάσχα
Η πλατφόρμα ανοίγει στις 24 Απριλίου
«Ανοησίες και ντροπή» η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είπε ο υπουργός Υγείας
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά άμεση προσφυγή στις κάλπες - Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.