- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μπουτάρης για Νοτοπούλου: Με στεναχωρούν οι κομματικοί υποψήφιοι
Η απάντηση της υφυπουργού
Τη δυσαρέσκειά του για τους κομματικούς υποψηφίους εξέφρασε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά στην υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου για τον δήμο Θεσσαλονίκης από τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη.
«Οι κομματικοί υποψήφιοι εμένα με στεναχωρούν, αυτή είναι πάντα η δική μου άποψη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Νίκο Ταχιάο, για να προσθέσει σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη συγκρότηση ενός μετώπου στην Κεντροαριστερά: «Ο πρωθυπουργός είπε κάποια στιγμή να ηγηθώ ενός ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου προκειμένου να μην αλλάξει χέρια ο δήμος. Εκείνο που μετράει πρώτα για μένα είναι, ότι εμείς σαν "Πρωτοβουλία" δεν ανεχόμαστε κομματικές υποψηφιότητες. Επιπλέον έγινε ένα λάθος, δεν ξέρω αν είναι λάθος ή εσκεμμένο, ένα μέλος της νομαρχιακής είπε ότι ο Τσίπρας στηρίζει Μπουτάρη και όχι Πρωτοβουλία. Αυτό είναι λάθος. Μπουτάρης και Πρωτοβουλία είναι το ίδιο πράγμα. Ή στηρίζετε Πρωτοβουλία ή αντίο».
Από την πλευρά του ο Νίκος Ταχιάος, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της νυν υφυπουργού Εσωτερικών για τον δήμο Θεσσαλονίκης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως δεν τη γνωρίζει.
«Δεν ξέρω την κ. Νοτοπούλου, δεν την έχω γνωρίσει ποτέ. Δεν έχω άποψη είναι ένα πρόσωπο νέο. Εγώ μπορώ να απαντήσω για μένα. Δεν προέκυψα out of the blue στην πόλη. Μπορεί κανείς να μιλήσει για μένα θετικά ή αρνητικά είμαι έτοιμος να απάντησω στα πάντα», τόνισε.
Η απάντηση της Νοτοπούλου
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Μπουτάρη, η Κατερίνα Νοτοπούλου σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρθηκε στο έργο της ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη και τους τελευταίους μήνες ως υφυπουργός:
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως η πρωτοβάθμια ήταν θύμα των μνημονίων. Υποστελέχωση και ελλιπείς πόροι.
Εμείς -παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς-δώσαμε μάχη και αναστρέψαμε την κατάσταση.
Δείξαμε εμπιστοσύνη στην τοπική αυτοδιοίκησή και στις διοικήσεις των δήμων.
-Αυξήσαμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια την κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ (ΚΑΠ) το 2018 και το 2019.
-Προχωρήσαμε (στον Κλεισθένη) και στη θέσπιση νέων κριτηρίων για την πιο δίκαιη και ορθολογική κατανομή τους. Εκτός από τον πληθυσμό, τώρα λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά άλλοι παράμετροι όπως η ορεινότητα, η νησιωτικότητα, το επίπεδο της ανεργίας και της φτώχειας.
-Πέρα ωστόσο , από τους ΚΑΠ, στο ΥΠΕΣ αξιοποιήσαμε το ξεχασμένο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από τα προγράμματα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της λειψυδρίας δόθηκαν στους ΟΤΑ περισσότερα από 124 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2018. Θυμίζω ότι αντίστοιχο ποσό για την περίοδο 2012-2014 ήταν λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ.
-Ακόμη, από το πολύ σημαντικό πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι ΟΤΑ ενισχύθηκαν την ίδια περίοδο (2015-2018) με άλλα 134 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, 41 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών δήμων.
Και 95 εκατ. ευρώ διατίθενται τώρα για την αναβάθμιση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και την εναρμόνιση τους με τις προδιαγραφές που ορίζει το νέο προεδρικό διάταγμα.
-Και το πιο σημαντικό, προχωρήσαμε στη δημιουργία νέων καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψή τους, όπως το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», που ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ αλλά θα ξεπεράσει το 1,8 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους. Η ανταπόκριση στο πρόγραμμα ήταν τεράστια. Από 15 Ιουνίου έως και σήμερα εντάσσονται κάθε μέρα δύο έργα ύψους έως και 5 εκατ. ευρώ.
Με τον ΦιλόΔημο μπορούν για πρώτη φορά οι Δήμοι να καλύψουν βασικές ανάγκες σε υποδομές στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, αλλά και σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, κατασκευή-ανέγερση νέων δημοτικών κτιρίων και σχολικών κτιρίων, ανέγερση παιδικών σταθμών.
-Πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν άλλες δύο προσκλήσεις για την επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων και για τη σύνταξη Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης.
Με πολιτική βούληση, με προσπάθεια, με αγώνα, με σχέδιο, με όραμα τα καταφέρνουμε. Προχωράμε».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Πρόεδρος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μαθητές, συλλόγους και τη Μπάντα Ενόπλων Δυνάμεων για τα κάλαντα
«Το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι 20% - 30% ακριβότερο από το ήδη ακριβό περσινό» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Οι αγρότες βρίσκονται εκεί για να διαμαρτυρηθούν και πολύ καλά κάνουν, είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
Φέτος καταγράφεται πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων
Οι παθογένειες της χώρας με ιστορίες, γεγονότα και στοιχεία
Η Ε.Ε. εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί με τρόπο που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι αδύνατη- τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και την ταχύτατη εφαρμογή τους στη ζωή
Ο πρώτος καφές της ημέρας, οι συναντήσεις και ο παλμός της αγοράς της πόλης
Συζητήθηκαν οι δράσεις της «Διογένης ΜΚΟ - Σχεδία», που επικεντρώνονται στην υποστήριξη των αστέγων
Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης που έγιναν πράξη φέτος
Τι αναφέρει η βουλευτής της ΝΔ σε δήλωσή της
Σε εξέλιξη πρόγραμμα 500.000 ωφελούμενων για αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανακατάρτιση
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μιλάει για τις δυσκολίες αλλά και την πρόοδο της κοινωνικής πολιτικής
Τα λάθη και η πελατειακή νοοτροπία είδαμε πού μας οδήγησαν. Οι επιλογές που γίνονται σήμερα θα καθορίσουν αν θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση ή αν θα ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο.
Τι προβλέπεται για την κύρια σύνταξη και τη προσωπική διαφορά
Το μήνυμα προς τους αγρότες - Τι λέει για τους οδικούς αποκλεισμούς
Τι θα παρέχει στους δικαιούχους
«Με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν χαθεί πόροι δισεκατομμυρίων για τον πρωτογενή τομέα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.