1821 Digital Gallery
Σπυράκη: Η ΝΔ δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Σπυράκη: Η ΝΔ δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

«Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε 10.000 κληρικούς σε καθεστώς ανασφάλειας»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κατηγορηματική ότι «η ΝΔ και ο Πρόεδρός της προσωπικά δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο», εμφανίστηκε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6, η ΝΔ «από θέση αρχής και χωρίς δεύτερη σκέψη» επισήμανε δύο πράγματα: «Το πρώτο είναι ότι διαφωνεί απόλυτα με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών. Το είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση μαζί τους. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να οδηγήσουμε 10.000 κληρικούς σε καθεστώς ανασφάλειας μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί χώρος ώστε η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις προεκλογικού χαρακτήρα. Και το δεύτερο βεβαίως είναι ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Άλλωστε εμείς ξεκινήσαμε το 2013 την προσπάθεια αξιοποίησης των ακινήτων που ανήκουν στην Εκκλησία και έχουν καθαρούς τίτλους. Άρα αυτό είναι επί της αρχής μια πρωτοβουλία που είχαμε λάβει. Αυτά είναι τα δύο ζητήματα στα οποία έχουμε τοποθετηθεί».
 
Όσον αφορά στο δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ. περί συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο και για το αν ασκήθηκε πίεση από τη ΝΔ σε μητροπολίτες η κ. Σπυράκη είπε: «Ο Πρόεδρος της ΝΔ και η ΝΔ δεν είχε καμία ενημέρωση από καμία πηγή για τα όσα ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος και θα ήθελα να μείνω σε αυτό.  Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω είναι ότι τοποθετηθήκαμε δημόσια. Το αν οι Μητροπολίτες άκουσαν ή όχι τις αντιρρήσεις των κληρικών τους, αυτό είναι μια υπόθεση που αφορά τους Μητροπολίτες. Εμείς ως πολιτικό κόμμα διαφωνούμε απόλυτα με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών. Δεν θέλουμε να οδηγηθούν στην ανασφάλεια προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Κυβέρνηση να προσλάβει άλλους 10.000 υπαλλήλους στο δημόσιο προεκλογικά. Δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες φορολογούμενοι να πληρώσουν και τους κληρικούς με τη μορφή της επιχορήγησης προς την Εκκλησία και να πληρώσουν και τους επιπλέον υπαλλήλους που ετοιμαζόταν να  προσλάβει η κυβέρνηση στη θέση των κληρικών. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει δεκτό από εμάς για τους λόγους που μόλις προανέφερα».
 
Για το Σκάνδαλο Κιτσάκου (ΔΕΠΑ)
 
Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε επίσης και στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ τονίζοντας τα εξής: «Έχουμε τώρα μια εβδομάδα που ρωτάμε: ο κ. Κιτσάκος, ο οποίος ήταν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και επελέγη ως επικεφαλής της ΔΕΠΑ και κατονόμασε τους έξι υπουργούς, τι λέει; Λέει αλήθεια ή ψέματα; Λέει αλήθεια ότι γνώριζαν οι υπουργοί -ο νυν και ο πρώην Ενέργειας, ο κ. Δραγασάκης, ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Πιτσιόρλας και η κ. Τζάκρη- ότι η ΔΕΠΑ πουλούσε επί πιστώσει και έπαιρνε μεταχρονολογημένες επιταγές από τα λιπάσματα Καβάλας, τα ELFE,  ιδιοκτησίας του κ. Λαυρεντιάδη; Λέει αλήθεια ή λέει ψέματα; Ο κ. Κιτσάκος διώκεται για κακούργημα. Και ο κ. Κιτσάκος αυτά που λέει δημοσίως θα τα πει και στη δικαιοσύνη. Δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες τα πρακτικά και τα φιλοξένησε ο Ελεύθερος Τύπος. Ως εκ τούτου, είναι ένα ζήτημα για το οποίο ζητάμε απάντηση. Η λαλίστατη κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει πει λέξη για το θέμα αυτό. Λέξη.  Στο μεταξύ, όμως, φαίνεται ότι ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ, έδινε φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ στην πρώην εταιρία του, στα ELFE. Και έπαιρνε μεταχρονολογημένες επιταγές. Και αυτό κατά τον ίδιο το γνώριζαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Ο κ. Κιτσάκος, το ίδιο αυτό πρόσωπο, επιχείρησε επίσης να ανταλλάξει δεσμευμένα ακίνητα των ELFE έναντι χρέους που όφειλαν τα πρώην λιπάσματα Καβάλας στη ΔΕΠΑ. Αυτό το γνώριζαν οι υπουργοί; Ο κ. Κιτσάκος λέει ότι οι κινήσεις που έκανε ήταν σε γνώση των υπουργών της κυβέρνησης. Και αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα. Είναι ένα θέμα που εκ των πραγμάτων θα έρθει στη Βουλή, διότι ο κ. Κιτσάκος διώκεται και θα πάει στη Δικαιοσύνη  και αυτά που λέει δημόσια θα τα πει και στους δικαστές και τότε θα ζητήσουμε απαντήσεις. Έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του κ. Κιτσάκου και είμαστε σίγουροι ότι η Δικαιοσύνη  θα κάνει τη δουλειά της».
 
Για τη συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ με τον Διοικητή της ΤτΕ
 
Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια η κ. Σπυράκη τόνισε ότι «είναι προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη η επαναφορά της ρευστότητας στην οικονομία και η αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων στις τράπεζες».

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5