1821 Digital Gallery
Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να τραγουδήσουμε ξανά χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια -Ζάεφ: Μακεδόνες ο λαός μου (εικόνες, video)

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να τραγουδήσουμε ξανά χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια -Ζάεφ: Μακεδόνες ο λαός μου (εικόνες, video)

Με αναφορά στον Αριστοτέλη ξεκίνησε την ομιλία του ο Ζάεφ
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την ώρα που σε διπλανό χωριό από τους Ψαράδες, διαδηλωτές συγκρούονταν με την αστυνομία, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ εκφωνούσαν πανηγυρικούς λόγους για τη συμφωνία σε σχέση με το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Υποδοχή του Ζόραν Ζάεφ από τον Πρωθυπουργό στις Πρέσπες

Οι δύο ηγέτες καταχειροκροτήθηκαν και κατά την άφιξή τους στον χώρο και κατά το τέλος των ομιλιών τους.

ΠΡΕΣΠΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Σχετικα
Τα ζιβάγκο που έγραψαν ιστορία
Τα ζιβάγκο που έγραψαν ιστορία

© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Τσίπρα:

Σχετικα
Ο Πινοσέτ ανάμεσά μας
Ο Πινοσέτ ανάμεσά μας

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις Πρέσπες

Caption:
©EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
 • Συναντιόμαστε σήμερα εδώ στις Πρέσπες, με φόντο το τριεθνές, στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία
 • Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορική ευθύνης. Για να απευθυνθούμε στους λαούς μας και στους λαούς των Βαλκανίων. Λαούς βασανισμένους στο διάβα της ιστορίας, χτυπημένους από περιφερειακές, διεθνείς αλλά και αδελφοκτόνες συρράξεις, εθνοκαθάρσεις, αλλαγές συνόρων, παραχαράξεις της αλήθειας, την επιβολή και την κυριαρχία του φόβου.Βρισκόμαστε εδώ για να διαπράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον.
 • Φίλε Ζόραν, όταν συναντηθήκαμε πριν από 6 μήνες στο Νταβός, πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε. Η κοινή μας βούληση ξεπέρασε τους φόβους.
 • Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη μέρα για να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία από τη μέρα των γενεθλίων του Μ.Νίμιτς που επί 24 χρόνια παλεύει για αυτό το θέμα.
 • Η συμφωνία αυτή μας επιτρέπει να απευθυνθούμε σήμερα στους λαούς μας. Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται και οι δύο.
 • Η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας δεν εξαντλείται στο νομικό της τμήμα, χρειάζεται να ριζώσει στις συνειδήσεις των λαών. Γι'αυτό επενδύουμε σήμερα στα έργα σύνδεσης των δυο χωρών.Είμαι σίγουρος ότι οι λαοί μας θα αποτελέσουν παράδειγμα συναδέλφωσης σε μια περίοδο & περιοχή συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης. Ολόκληρη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα σαν το δικό μας, λαών που αποτινάσσουν το μίσος και προχωρούν.
 • Θέλω να σας εκμυστηρευτώ ότι είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής, με τα χάλκινα όργανα. Εξέχουσα θέση σε αυτήν έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια της χαράς, που υμνούν τη γέννηση και την ομορφιά της φύσης και των ανθρώπων μας. Ενα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε μαζί εδώ στις Πρέσπες. Οι λαοί μας χόρτασαν από μοιρολόγια. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξανά για τη γέννηση του κοινού μας μέλλονντος, να τραγουδήσουμε ξανά χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια.

Embedded rich media on Twitter

Με αναφορά στον Αριστοτέλη ξεκίνησε την ομιλία του ο Ζόραν Ζάεφ, ενώ έκανε αναφορά σε μακεδονικό λαό.

Η ομιλία του Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Σκοπιανού πρωθυπουργού:

 • «Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος. Το θάρρος είναι η μεγαλύτερη ανδρεία» είχε πει ο Αριστοτέλης.. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, τόλμη και ελπίδα. Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον των δυο χωρών και μπορεί να μετατοπίσει βουνά.
 • Τις 3 τελευταίες δεκαετίας διδαχτήκαμε πολλά πράγματα. (...) Πρέπει να μαθαίνουμε από την ιστορία και διαρκώς επαναλαμβαναμε ότι οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη, ώστε να επικρατεί ειρήνη και στον κόσμο.
 • Αυτό που επίκειται είναι να ανοίξουμε τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες, για συνεργασίες χωρίς εντάσεις. Να οικοδομήσουμε κοινή ευημερία μέσω ισχυρότερης συνεργασίας στον οικονομικό τομέα.
 • Σε όσους είναι κατά της συμφωνίας απευθύνω μήνυμα ότι οι πολίτες μας επιθυμούν την κυριαρχία του δικαίου, της ειρήνης της ελευθερίας. Οι αντίπαλοι της συμφωνίας έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τη γνώμη τους.

 • Είμαστε υπερήφανοι για αυτή την σημερινή συμφωνία γιατί ενωθήκαμε όλοι για την επίλυση του προβλήματος!

Embedded rich media on Twitter

Μετά το τέλος των ομιλιών τους οι δύο ηγέτες χειροκροτήθηκαν και αγκαλιάστηκαν.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5