1821 Digital Gallery
Άρθρο Σαμαρά στους Financial Times: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την Δημοκρατία»

Άρθρο Σαμαρά στους Financial Times: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την Δημοκρατία»

Θέλουν ένα λατινο-αμερικανικού τύπου ανελεύθερο καθεστώς στην Ελλάδα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Άρθρο του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, φιλοξενεί στις σελίδες της η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times», στο οποίο ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ  κατηγορεί την κυβέρνηση για υπονόμευση της Δημοκρατίας και απόπειρα εγκαθίδρυσης ενός λατινοαμερικάνικου τύπου ανελεύθερου καθεστώτος.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρεται επίσης στην υπόθεση Novartis και καταγγέλλει ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πήρε ένα σκάνδαλο που αφορά την παγκόσμια υγεία και το μετέτρεψε μια επιχείρηση λασπολογίας. Αποκαλεί επίσης τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θαυμαστή του Φιντέλ Κάστρο και του Ούγκο Τσάβες.


Ολόκληρο το άρθρο του κ. Σαμαρά έχει ως εξής:

«Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στα πρωτοσέλιδα. Καθώς η χώρα προετοιμάζεται να αποσυρθεί από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η οικονομία αναπτύσσεται ξανά και η νευρικότητα των διεθνών αγορών έχει υποχωρήσει, παρότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ακόμη αναιμικός και ο χαμηλότερος στην Ευρώπη.
Ωστόσο, στην ελληνική πολιτική σκηνή υπάρχει μια διαφορετική, πολύ πιο σκοτεινή ιστορία.

Η κυβέρνηση υπό το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνασπισμό με το εθνικιστικό δεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων,  έχουν εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένου  επίθεση στους ανεξάρτητους θεσμούς και τη  Δικαιοσύνη.

Σχετικα
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Αλλά πού εδώ;
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Αλλά πού εδώ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, ύστερα από μία φαύλη εκστρατεία εις βάρος της κυβέρνησης που ηγούμην – ενός συνασπισμού της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας και των σοσιαλδημοκρατών του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, αγνόησε το γεγονός ότι καταφέραμε να ανακάμψει η οικονομία και, ανάμεσα σε άλλες επιτυχίες, να θέσουμε υπό έλεγχο τις δαπάνες του κράτους.

Στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να υπερψηφίσει νομοσχέδια  που στόχευαν να περιορίσουν την αιμορραγία του δημόσιου ταμείου.

Σχετικα
Διαχείριση κρίσης: Άλλα θέλω και άλλα κάνω...
Διαχείριση κρίσης: Άλλα θέλω και άλλα κάνω...

Σύμφωνα με τον δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας επίσης , η Ελλάδα βελτίωσε επίσης την θέση της στην παγκόσμια κατάταξη στην μάχη κατά της διαφθοράς, ενόσω η κυβέρνησή μου βρισκόταν στην εξουσία.

Θεσμοθετήσαμε αυστηρότερες ποινές για την δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων, αντιμετωπίζοντάς το ως κακούργημα ενώ προηγουμένως θεωρείτο πλημμέλημα. 

Δυστυχώς, η επιτυχία αυτή είχε μοίρα ανάλογη αυτής που υπέστησαν τα περισσότερα από τα επιτεύγματά μας, αφ’ης στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία.

Είχαμε συγχωνεύσει όλες τις υπηρεσίες κατά της διαφθοράς σε έναν ανεξάρτητο οργανισμό, τον οποίο  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε, αντικαθιστώντας τον με μία κεντρικά ελεγχόμενη γενική διεύθυνση.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τις πολιτικές συνέπειες των καταστροφικών του πολιτικών που ακολούθησε τα τελευταία τρία χρόνια. Η δημοτικότητά του είναι μισή σε σχέση με την περίοδο που ανέλαβε την εξουσία, ενώ η Νέα Δημοκρατία , η μείζων αντιπολίτευση, προηγείται πολύ στις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Τσίπρας μέσα στην απελπισία του επέλεξε ως έσχατη λύση την εξάλειψη των αντιπάλων του. Πρώην μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και θαυμαστής του Φιντέλ Κάστρο και του Ούγκο Τσάβες, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μετατρέψει μια υπόθεση που αφορά την εταιρεία Novartis από ένα παγκόσμιο σκάνδαλο υγείας σε μια ευκαιρία για πολιτική λασπολογία.

Εγώ και ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Παναγιώτης Πικραμμένος καθώς και οκτώ ακόμη εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες κατονομαζόμαστε στη δικογραφία του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς κατηγορούμενοι για διαφθορά στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Μας επέλεξαν με βάση ασαφείς και αβάσιμους ισχυρισμούς τριών «προστατευόμενων» μαρτύρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί έτσι ένα ανησυχητικό προηγούμενο: δύο πρώην πρωθυπουργοί διώκονται βάσει αθεμελίωτων ισχυρισμών από ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες. Στόχος του κ. Τσίπρα και των συναδέλφων του είναι να δυσφημίσουν τους αντιπάλους τους. Προφανώς δεν νοιάζονται για το γεγονός ότι το τελικό θύμα των πράξεών τους θα είναι η ελληνική δημοκρατία. Τον Φεβρουάριο, ο Νίκος Σαλάτας, γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, προειδοποίησε τη Βασιλική Θάνου, επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, να μην εκφοβίσει τους δικαστές στην υπόθεση Novartis.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ομολόγησε με ειλικρίνεια στο κοινοβούλιο ότι έχει επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα που το χειρίζεται. Και ο προϊστάμενος του γραφείου τύπου του κ. Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός, δημοσίευσε ένα άρθρο για την υπόθεσή μου που προκάλεσε τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο από το 1946 έως το 1949. Η υπόθεση Novartis είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία μιας αποτυχημένης κυβέρνησης των δημαγωγών που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη δημοκρατική κυριαρχία για να εγκαθιδρύσουν ένα λατινο-αμερικανικού τύπου ανελεύθερο καθεστώς στην Ελλάδα. Δεν θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να κερδίσουν».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5