Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξαναχτίζουν ένα νέο κομματικό Κράτος (video)

Συζήτηση με παραγωγικούς φορείς στη Ρόδο

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συζήτηση Κυριάκου Μητσοτάκη με φορείς της Ρόδου

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Σύμη και τη Ρόδο, συζήτησε νωρίτερα με τοπικούς φορείς της Ρόδου.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής:
 
Με ιδιαίτερη χαρά επισκέπτομαι τα Δωδεκάνησα. Ξεκίνησα από τη Σύμη και είμαι τώρα στη Ρόδο με την πολύ σημαντική ευκαιρία της μεγάλης γιορτής της 70ης Επετείου από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στο κορμό της μητέρας Πατρίδας. Πάντα αυτές οι σημαντικές στιγμές αναγνώρισης εθνικών επιτυχιών είναι στιγμές που μας υποχρεώνουν να αναλογιστούμε την ιστορική διαδρομή του Έθνους μας. Τι ήταν αυτό το οποίο μας επέτρεψε να μεγαλουργήσουμε και να δημιουργήσουμε την Ελλάδα στα σημερινά της όρια. Και τι ήταν αυτό το οποίο σε άλλες συνθήκες, πιο σκοτεινές, επέφερε εθνικές καταστροφές. Κι αν πρέπει να συγκρατήσω κάτι για  να κάνω μια εισαγωγή στη συζήτηση την οποία θα κάνουμε, αυτό είναι το εξής: Κάθε φορά που η Ελλάδα ήταν ενωμένη και αγωνίστηκε με σχέδιο και προγραμματισμό για την επίτευξη των μεγάλων εθνικών της στόχων, τα κατάφερνε.

Βρισκόμαστε και σήμερα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Σε μια γεωπολιτική συγκυρία, όπου έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία, η οποία εκφράζει μια έντονη νευρικότητα και τολμώ να πω επιθετικότητα, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, με ενότητα αλλά και με στιβαρότητα. Δύο Έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν και κρατούνται σήμερα στην Τουρκία. Το περιστατικό αυτό πρέπει να λήξει το συντομότερο. Είχαμε και στο παρελθόν αντίστοιχα τέτοια περιστατικά, τα οποία λύνονταν πάντα σε στρατιωτικό επίπεδο. Και πρέπει τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να επιστραφούν το συντομότερο πίσω στην Ελλάδα. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες καλής γειτονίας και καλών σχέσεων που πάντα θέλουμε και πάντα επιδιώκουμε να έχουμε με την Τουρκία. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα δοθεί λύση σε αυτήν την περιπέτεια, ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε και να κοιτάξουμε μπροστά ένα καινούργιο πλαίσιο ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Το οποίο δεν θα διέπεται από την εχθρότητα και από την ένταση των τελευταίων μηνών, αλλά θα κοιτάζει περισσότερο αυτά τα οποία μας ενώνουν και λιγότερο αυτά τα οποία μας χωρίζουν.

Κατά τη συζήτηση που είχε με φορείς, αναφέρθηκε και στα θέματα της υγείας λέγοντας: «Το Ε.Σ.Υ. έχει φτάσει στα όριά του. Σχεδιάστηκε πριν από 35 χρόνια, έχοντας υπόψη άλλες απαιτήσεις και άλλες ανάγκες. Χρειάζεται έναν ουσιαστικό εξορθολογισμό ως προς τη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και ως προς τη συνολική λειτουργία του Συστήματος Υγείας, ξεκινώντας πάντα από την πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Και θα πρέπει να ξεκινήσουμε εκεί με ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τις μεγάλες μάστιγες της δημόσιας υγείας, που δεν είναι άλλες από το κάπνισμα, την παιδική παχυσαρκία και το διαβήτη». «Στα ζητήματα των δημόσιων πολιτικών πρόληψης στην υγεία, προσωπικά θα δώσω πολύ μεγάλη σημασία», τόνισε.

Όσο για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε: «Ίσως η σημαντικότερη μεταρρύθμιση την οποία μπορούμε και πρέπει να κάνουμε στη χώρα μας είναι ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και φιλικό στο περιβάλλον σχέδιο για τον εξορθολογισμό των χρήσεων γης. Και το λέω αυτό, γιατί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η γη μας. Είναι αυτό το οποίο αποκαλούμε, εντός εισαγωγικών, “οικόπεδο Ελλάδα”. Το που μπορείς να χτίζεις, τι μπορείς να χτίζεις, πως μπορείς να χτίζεις πρέπει να ξεκαθαρίσει σε επίπεδο εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, σε επίπεδο περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, σε τοπικό επίπεδο και σε κλαδικό επίπεδο». 

Για την υπερφορολόγηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε: «Σήμερα, το άθροισμα των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων έχει καταστήσει απαγορευτική την εργασία και την επιχειρηματική επιτυχία. Όσο πιο επιτυχημένος είσαι, τόσο περισσότερο τιμωρείσαι. Αυτό ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ισχύει για όλους τους επαγγελματίες». 

«Φορολογούμε», συμπλήρωσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «μέχρις εξάντλησης, τη μεσαία τάξη, την παραγωγική ραχοκοκαλιά της χώρας, προκειμένου να δημιουργήσουμε πλεονάσματα και να τα μοιράσουμε μετά με τη μορφή επιδομάτων σε αυτούς που θεωρούμε εκλογική πελατεία. Αυτή ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα η πολιτική της Κυβέρνησης. Είναι μια λάθος πολιτική, διότι δεν μπορείς ποτέ να δίνεις προτεραιότητα στην αναδιανομή σε βάρος της ανάπτυξης». 

Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς έτσι «θα απελευθερώσουμε τις πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας και θα βελτιώσουμε τη φορολογική και την ασφαλιστική συμμόρφωση. Διότι, όταν μειώνουμε τη φορολογία είτε μιλάμε για άμεση φορολογία είτε μιλάμε για έμμεση φορολογία μειώνεται και το κίνητρο για φοροδιαφυγή». 

«Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», επισήμανε, «δεν είναι το να απολύεις δημόσιους υπαλλήλους και να μικραίνεις με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο. Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις είναι να παίρνεις πρωτοβουλίες, με σημαντικότερη την αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία περνάει μέσα από μία σειρά από δράσεις, με πρώτη τη σωστή και όχι τιμωρητική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. 

Αναφερόμενος στους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους κατηγόρησε ότι δημιουργούν θέσεις «χωρίς κανένα απολύτως λόγο, μόνο και μόνο για να τακτοποιούνται συγγενείς και φίλοι της Κυβέρνησης. Ξαναχτίζουμε, δηλαδή, με άλλα λόγια ένα νέο κομματικό Κράτος. Επαναλαμβάνουμε, δηλαδή, τα ίδια σφάλματα, τα οποία μας οδήγησαν στη χρεωκοπία. Αυτό εμείς, δεν πρόκειται να το ανεχτούμε την επόμενη μέρα. Θέλουμε ένα Δημόσιο, το οποίο να είναι εξορθολογισμένο. 

Όπου θα γνωρίζει ο καθένας ποια είναι η αποστολή του, θα έχει ξεκάθαρα οργανογράμματα, θα χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία, για να μπορεί να απλοποιεί τις επαφές του πολίτη και της επιχείρησης με το Δημόσιο, αλλά και την ίδια τη λειτουργία του Δημοσίου. Πιστεύω πολύ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, έχουμε κάνει μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι σχετικά γρήγορα θα μπορούμε να υλοποιήσουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες θα απλοποιήσουν πολύ και τη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τη ζωή των πολιτών που έρχονται σε επαφή με τη Δημόσια Διοίκηση».

Για το ζήτημα της οργάνωσης των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα δήλωσε: «Θέλουμε ένα Δημόσιο, το οποίο να είναι εξορθολογισμένο, το οποίο να έχει ξεκάθαρα οργανογράμματα, και το οποίο να χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία, για να μπορεί να απλοποιεί τις επαφές του πολίτη και της επιχείρησης με το Δημόσιο». Συνέχισε λέγοντας: «Πιστεύω πολύ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, έχουμε κάνει μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι σχετικά γρήγορα θα μπορούμε να υλοποιήσουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες θα απλοποιήσουν πολύ και τη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τη ζωή των πολιτών που έρχονται σε επαφή με τη Δημόσια Διοίκηση. Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία και για τα νησιά μας, ιδιαίτερα για τα απομονωμένα νησιά, ώστε να μη χρειάζεται κάποιος να πάρει το πλοίο, να έρθει π.χ. στη Ρόδο, στην έδρα της Περιφέρειας ή στον Πειραιά για να κάνει μια δουλειά».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι ευνουχισμένη στην Ελλάδα. Και διαχειρίζεται κατά μέσο όρο το 1/3 των πόρων που διαχειρίζονται αντίστοιχες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, είναι μπλεγμένη στα γρανάζια μια γραφειοκρατίας που δεν της επιτρέπει καν να αξιοποιήσει τις δυνατότητες τις οποίες έχει».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ