Visual Browsing

ΣτΕ: Άκυρη η ΚΥΑ για τον Μεγάλο Περίπατο - Τι λέει ο Μπακογιάννης

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας
Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας © EUROKINNISSI/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Ο Αμυράς καταθέτει στη Βουλή τροπολογία για τρίμηνη παράταση
  • A-
  • A+
0
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση για τη δημιουργία του «Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας» - Η απάντηση του Κώστα Μπακογιάννη.

Εξελίξεις στον «Μεγάλο περίπατο της Αθήνας», μετά την απόφαση ΣτΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αμυράς, με τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή, ζητά την παράταση της ρύθμισης που επιτρέπει την επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού εως και τον Φεβρουάριο 2021.

Νωρίτερα ο Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε στην ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία του «Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας». Σύμφωνα με σκεπτικό του Δ' Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου η επίμαχη απόφαση, παρότι ελήφθη στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό, εντούτοις δεν συνιστά πράγματι λήψη μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και μέσων μεταφοράς με σκοπό τον περιορισμό της πανδημίας, αλλά αμιγώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Μεταξύ άλλων στην υπ.αριθμ.1992/2020 απόφασή του το Δ' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή της Πλάκας, αλλά σε κεντρικές λεωφόρους και οδούς στο κέντρο της Αθήνας «δεν συνιστούν πράγματι μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και μέσων μεταφοράς επί σκοπώ άμεσης και επιτακτικής ανάγκης αποφυγής του συγχρωτισμού, αλλά αποτελούν αμιγώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κατά την έννοια του ΚΟΚ, θεσπίζονται δε επ' ευκαιρία της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης στη χώρα».

Απάντηση Μπακογιάννη μετά την απόφαση ΣτΕ για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας»

Ο Δήμος Αθηναίων αναφορικά με την αποφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι: «Ο Μεγάλος Περίπατος συνεχίζεται με βάση τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Η απόφαση του ΣτΕ αφορά σε διαδικαστικές συστάσεις για την πιλοτική εφαρμογή του έργου.

Σχετικα
Μένιος Φουρθιώτης: Απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημά του
Μένιος Φουρθιώτης: Απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημά του

»Ο Δήμος Αθηναίων με τον υφιστάμενο προγραμματισμό του προχωρά στην κατάθεση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τη δημόσια διαβούλευση για την οριστική μορφή του Μεγάλου Περιπάτου». 

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας
Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας © EUROKINNISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο ειχε ψηφίσει νόμο ο οποίος προέβλεπε μεταξύ άλλων πως: «7. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίσταται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης.

Σχετικα
Απέρριψε προσφυγές κατά της επένδυσης στο Ελληνικό το ΣΤΕ
Απέρριψε προσφυγές κατά της επένδυσης στο Ελληνικό το ΣΤΕ

»Με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας, η οποία εκδίδεται κατά παρέκκλιση του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄ 57) και του άρθρου 225 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), και ύστερα από μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, είναι δυνατή η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε οδούς αρμοδιότητάς τους, είτε για ορισμένες ώρες της ημέρας είτε για το σύνολο της ημέρας, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, υπό την προϋπόθεση ακώλυτης διέλευσης οχημάτων άμεσης ανάγκης και διέλευσης/στάσης/στάθμευσης οχημάτων μονίμων κατοίκων και ΑμεΑ.

»Με όμοια απόφαση είναι δυνατή η δημιουργία προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών, προσωρινών διαδρόμων κίνησης ποδηλάτου και προσωρινή δημιουργία περιοχών ήπιας κυκλοφορίας ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με μείωση του ορίου ταχύτητας στα τριάντα (30) χλμ/ώρα, σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας. Οι αποφάσεις της περίπτωσης αυτής ισχύουν μέχρι 30.11.2020».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5