- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το χέρι του θεού: Η καινούργια ταινία του Sorrentino στο Netflix
Νάπολη της δεκαετίας του 1980, αποχρώσεις Fellini και ένας μπαμπάς που διαβάζει, άνετα στον καναπέ του, το «Ένας άνδρας» της Oriana Fallaci
Το χέρι του Θεού: Η Νάπολη του '80, το πάθος για το ποδόσφαιρο, μια οικογενειακή τραγωδία και η αναφορά στον Μαραντόνα από τον Paolo Sorrentino στο Netflix.
«Το χέρι του Θεού» διαγωνίστηκε για τον Χρυσό Λέοντα στο 78ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας όπου κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και όπου ο Filippo Scotti κέρδισε το βραβείο Marcello Mastroianni. Η ταινία έχει επιλεγεί ως η ιταλική συμμετοχή για την καλύτερη ξένη ταινία μεγάλου μήκους στα 94α Όσκαρ.
Ο Paolo Sorrentino τοποθετεί τη δράση στη δεκαετία του 1980, όπου ο νεαρός Fabietto ζει με τον πατέρα του Saverio Schisa (Toni Servillo) και τη μητέρα του Maria Schisa (Teresa Saponangelo) στη Νάπολη· θέλει να σπουδάσει φιλοσοφία αλλά μέχρι να γίνει αυτό ακούει μουσική και παρακολουθεί τον Ντιέγκο Μαραντόνα να παίζει για την γηπεδούχο ομάδα του, τη Νάπολη. Την οικογένεια συμπληρώνει ο αδελφός του ο Marchino (Marlon Joubert), που θέλει να γίνει ηθοποιός, και η καταθλιπτική και ελαφρώς υστερική θεία Patrizia (Luisa Ranieri).
Όταν ανακοινώθηκε ότι ο Sorrentino θα έγραφε και θα σκηνοθετούσε ταινία με αναφορά στον Μαραντόνα, ο δικηγόρος του Αργεντίνου ποδοσφαιριστή που έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2020, δήλωσε ότι θα μήνυε τους συντελεστές τις ταινίας για τον τίτλο της, ο οποίος αναφέρεται στο γκολ του Μαραντόνα το 1986 στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA εναντίον της Αγγλίας: τότε ο Μαραντόνα είχε αποδώσει το γκολ σε θεϊκή παρέμβαση. Το Netflix απάντησε ότι η ταινία δεν είναι αθλητική, ούτε αφορά τον Μαραντόνα, αλλά ότι πρόκειται για μια προσωπική ιστορία εμπνευσμένη από την εφηβεία του Sorrentino. O θάνατος του Μαραντόνα επισκίασε τη διένεξη και «Το χέρι του Θεού» πήρε τον δρόμο του: μια αφήγηση ανάμεσα στη φελινική καρικατούρα –η ταινία θυμίζει τους «Vitelloni» και το «Αmarcord»–στη σάτιρα του ιταλικού Νότου και στις τελετουργίες μύησης, ανάμεσα στην κωμωδία και στην τραγωδία.
Από μια άποψη «Το χέρι του Θεού» είναι η λιγότερη φιλόδοξη ταινία του σκηνοθέτη της «Grande Bellezza»: ο Sorrentino ζωγραφίζει το πορτρέτο μιας οικογένειας, δυσλειτουργικής όπως οι περισσότερες, και στο κέντρο της τοποθετεί έναν έφηβο που αναζητεί διέξοδο στη σεξουαλικότητα και στη δημιουργικότητά του. Την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1980 –μουσική, ποδόσφαιρο, κινηματογραφικές αναφορές, το βιβλίο της Oriana Fallaci για τον Αλέξανδρο Παναγούλη, μια Νάπολη γραφική και αναχρονιστική– αποδίδει με βάθος η φωτογραφία της Daria D’Antonio: μερικές σκηνές κραυγαλέας χαράς και θορυβώδους συτντροφικότητας πράγματι θυμίζουν τις φιγούρες του Fellini.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επιστροφή της οικογένειας Χάριγκαν
Πώς ένα επεισόδιο προέβλεψε με ανατριχιαστική ακρίβεια την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, έξι ολόκληρους μήνες πριν συμβεί
Ο Γκάρι Όλντμαν ξαναγίνεται Jackson Lamb, ο Τομ Χάρντι επιστρέφει στο «MobLand» μέσα σε ένα πραγματικό θρίλερ παρασκηνίου, ενώ οι ΜακΚόναχι και Χάρελσον παίζουν, επιτέλους, τους... εαυτούς τους.
Σατιρίζουν τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να μετονομάσει λίμνες και τον Κόλπο του Μεξικού
Πίσω στα 90s δεν υπήρχε τηλεθεατής που δεν θα αναγνώριζε την πλέον εκνευριστική φωνή της σειράς
Το αστείο παραπέμπει προφανώς στη μακρά –και όχι ιδιαίτερα επιτυχημένη– σχέση του με τα τηλεοπτικά βραβεία
Σάρωσε παρά την απόφαση για αυλαία - Ο Νίκολας Κέιτζ δηλώνει πως μία σεζόν ήταν αρκετή
Πώς μια σειρά επιστημονικής φαντασίας αγαπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη, προβλέποντας ένα φωτεινό μέλλον ίσων ευκαιριών για όλους
Επικράτησε στην κατηγορία Β' Ανδρικού Ρόλου - Υποψήφιος και ως παραγωγός
Τα «Widow’s Bay», «DTF: St. Louis» και «Spider-Noir» ξεχώρισαν στις δύο βραδιές των Creative Arts Emmys – Αναλυτικά οι νικητές και οι κατηγορίες
Η σειρά με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ σταματά μετά από μία σεζόν, παρά τις διθυραμβικές κριτικές
Η σειρά που μας έβαλε στον κόσμο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης επιστρέφει σε μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από εκείνη των προηγούμενων κύκλων
Η ανακοίνωση με φόντο τις φήμες για ρήξη ανάμεσα στον ηθοποιό, τον σεναριογράφο και τον παραγωγό
Ο πρώτος κύκλος των οκτώ επεισοδίων βασίζεται στο βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος»
Πρεμιέρα στο Netflix στις 27 Οκτωβρίου
Θυμάται κανείς από τη δεκαετία του ’80 να υπήρξε φινάλε σε αυτό το ρομάντζο που το είπαμε «κινούμενα σχέδια»
Οι σειρές που πλησίασαν αλλά απέτυχαν και οι λόγοι
O ηθοποιός πρωταγωνιστεί στο «The Gentlemen»
Τι θα δούμε στα 11 επεισόδια
Πότε θα κάνει πρεμιέρα ο 6ος κύκλος της δημοφιλούς σειράς του Netflix
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.