- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Διασπορά - Παροικίες - Ευεργεσία: Από το Εγώ στο Εμείς»: Μια νέα εκπομπή της ΕΡΤ για τους ευεργέτες του ελληνικού κράτους.
Ξεκινάει το ταξίδι στις ζωές των ανθρώπων που με τις ευεργεσίες τους καθόρισαν την ίδρυση και τη δημιουργία του ελληνικούς κράτους, μέσα από την νέα εκπομπή της ΕΡΤ, «Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία: Από το Εγώ στο Εμείς».
Ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, Νίκος Μεγγρέλης, και η δημοσιογράφος, Εριφύλη Μαρωνίτη, θα αναζητήσουν τα ίχνη τους σε τρεις αυτοκρατορίες, την Τσαρική, την Οθωμανική και την Αυστροουγγρική, ξεκινώντας από τους πρώτους ευεργέτες του 18ου αιώνα, οι οποίοι δημιούργησαν έναν είδος ηθικού κανάνα.
Το πρώτο επεισόδιο: Το έργο του Ζώη Καπλάνη και των έξι αδερφών Ζωσιμάδων
Στο πρώτο επεισόδιο θα βρεθούμε στην προεπαναστατική περίοδο όπου οι ευεργέτες είναι κυρίως Ηπειρώτες έμποροι, οι οποίοι στρέφονται στην παιδεία και την εκδοτική δραστηριότητα, καθώς η καλλιέργειά της ταυτίζεται με την εθνική αναγέννηση και βεβαίως με το εκπαιδευτικό όραμα του Ιωάννη Καποδίστρια.
Σκιαγραφείται η ζωή και το έργο του Ζώη Καπλάνη καθώς και των έξι αδερφών Ζωσιμάδων. Η κάμερα της εκπομπής ταξιδεύει στα Ιωάννινα, στο Μέτσοβο, στο Βουκουρέστι, στο Κίεβο, στη Νίζνα της σημερινής Ουκρανίας, στη Βιέννη και μεταφέρει την ιστορία τους, αλλά και το σπουδαίο τους αποτύπωμα.
Η Εριφύλη Μαρωνίτη και ο Νίκος Μεγγρέλης συνομιλούν με σημαντικούς ερευνητές, ακαδημαϊκούς, και επιστήμονες όπως οι Θάνος Βερέμης, ιστορικός, ομότιμος Καθηγητής ΑΕΙ, Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας ΑΕΙ, Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος – συγγραφέας, Ευγένιος Τσερνουχίν, επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Επιστημών Ουκρανίας, Άννα Μανδυλαρά, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΕΙ, Αλέξανδρος Μορόζοβ, διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Μυκόλα Γκόγκολ στη Νίζνα της Ουκρανίας, Λένα Διβάνη, συγγραφέας, καθηγήτρια ΑΕΙ κ.ά., και αναδεικνύουν το σπουδαίο έργο αυτών των ανθρώπων για την ανάπτυξη και τη στήριξη της παιδείας, για τη διάσωση και τη διαφύλαξη της ελληνικής κληρονομιάς και για τη διασύνδεσή τους με το ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης.
Η εκπομπή «Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία. Από το Εγώ στο Εμείς» θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 17:00 στην ΕΡΤ2 καθώς και όλες τις υπόλοιπες ημέρες στο ΕΡΤflix.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σειρά αποτελεί spin off του «Υellowstone»
Η σειρά στοχεύει σε μια ρεαλιστική και ιστορικά τεκμηριωμένη αναπαράσταση της Εποχής του Χαλκού
Η σειρά που αγαπήθηκε και ξεχώρισε όσο λίγες μπορούν στην εποχή του εφήμερου content, ρίχνει αυλαία αντάξια της ήδη εντυπωσιακής ιστορίας της
Όποιος χρεοκοπεί θα αποχωρεί από το παιχνίδι, μέχρι να αναδειχθεί ο νικητής
Καθώς η εκπομπή δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία
Συγκινούν τα μηνύματα των συναδέλφων του
Η ανάρτηση της ηθοποιού στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram
Από τα Εξάρχεια της δεκαετίας του '80 μέχρι σήμερα, ο δημοφιλής ηθοποιός θυμάται πρόσωπα, ρόλους και ιστορίες
Η ανάρτησή του Έλληνα hair stylist
Το «Hacks» σημείωσε ρεκόρ ως κωμική σειρά
Η ελληνική μυθοπλασία στη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση, από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα, δεν έχει φτάσει στη «μεγάλη αφήγηση»
Τα επεισόδια που «στοίχειωσαν» τα παιδιά της εποχής
Στη διάθεση των συνδρομητών και οι 10 κύκλοι της αγαπημένης παρέας
Πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2027
Το παρασκήνιο της συμφιλίωσης
Σειρά αργόσυρτη, με ερμηνείες άνισες, πλάνα στενά, να κόβουν διαρκώς τον ορίζοντα (χαρακτηριστικό της φτηνής τηλεόρασης) σαν να διαδραματίζονται όλα σε δυο μέτρα χώρο
Χαρακτήρες που δύσκολα μπορούμε να αγνοήσουμε
Ποια είναι η ιστορία της ηθοποιού που υποδύεται τη Φέι στη σειρά του HBO
Kαθώς το Love Island USA δοκιμάζει ένα διαφορετικό μοντέλο προβολής
Η πλατφόρμα παρουσίασε αποκλειστικό υλικό από την επιστροφή της βραβευμένης με Emmy σειράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.