TV + Series

Μελίνα Μερκούρη: 10 σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις της

Η Μελίνα ήξερε να γοητεύει τον φακό και τους συνομιλητές της

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μελίνα Μερκούρη Συνέντευξη
© Harry Benson/Express/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image

10 βίντεο από σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις της Μελίνας Μερκούρη, από την εποχή του αντιδικτατορικού της αγώνα μέχρι λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή.

2017. Ένα μικρό «ντοκιμαντέρ» από την αντιδικτατορική δράση της Μελίνας όταν ζούσε εξόριστη στο εξωτερικό. Από το αρχείο του Αντώνη Παπακωνσταντίνου ο οποίος γράφει: «Είχα την τεράστια τιμή να ντύσω μουσικά ένα βίντεο για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, με σπάνιο αρχειακό υλικό από την αντιδικτατορική δράση της Μελίνας..Δείτε το είναι καθηλωτική και υπέροχη! Ευχαριστώ πάρα πολύ το ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη που μου εμπιστεύτηκε κάτι τόσο τιμητικό και υπέροχο!»

Melina Mercouri - Μελίνα Μερκούρη (Αντιδικτατορική Δράση)

11 Ιουνίου 1967. Ολόκληρο επεισόδιο από τη διάσημη, χιουμοριστική εκπομπή – κουίζ της αμερικάνικης τηλεόρασης «What My Line?» όπου ένα πάνελ (Arlene Francis, Martin Gabel, Barbara Feldon, Bennett Cerf) προσπαθούν, κάνοντας ερωτήσεις, να μαντέψουν το επάγγελμα των καλεσμένων. Στο τέλος, καλύπτουν με μάσκα τα μάτια τους και πρέπει να ανακαλύψουν ποιος είναι ο σπέσιαλ καλεσμένος. Σε αυτό το επεισόδιο, καλεσμένη η Μελίνα που σάρωνε τότε το Μπρόντγουέι με το «Ίλια Ντάρλινγκ». (Εμφανίζεται από το 16:48 και μετά)

What's My Line? - Melina Mercouri; PANEL: Martin Gabel, Barbara Feldon (Jun 11, 1967)

1970. Η Μελίνα δίνει συνέντευξη στα γαλλικά, καλεσμένη στην εκπομπή «Deux sur la Deux» του Joe Dassin (γιού του Ζιλ Ντασέν). Από το αρχείο της σελίδας http://www.joedassin.info

MELINA MERCOURI interview

1975. Η Πρωτοχρονιά της Μεταπολίτευσης. Πολιτικοί και καλλιτέχνες υποδέχονται το 1975 στην τηλεοπτική εκπομπή του Δημήτρη Λιμπερόπουλου, με τη συνεργασία των Χρ. Οικονόμου και Νάσου Αθανασίου. Μελίνα, Άννα Συνοδινού, Δέσπω Διαμαντίδου, Κική Μορφονιού, Νόνικα Γαληνέα, Κ. Χατζηχρήστος, Νίκος Ζαχαρίου, Αλ. Αλεξανδράκης, Κ. Βουτσάς, Ανδρέας Φιλιππίδης, Λιλή Παπαγιάννη, Κ. Ρηγόπουλος, Ζιλ Ντασέν, Μπάμπης Δρακόπουλος, Γ. Μαγκάκης, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Τ. Λαμπρίας, Ν.Αναγνωστόπουλος και πολλοί άλλοι.
Στο 7:59 βλέπουμε την Μελίνα, καθισμένη ανάμεσα στον Κώστα Χατζηχρήστο και τον Τάκη Λαμπρία, με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στην παρέα, να δίνει ευχές και να μιλάει για το ελληνικό θέατρο.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

1978. «Οι εκπομπές που αγάπησα» παρουσιάστηκαν στην ΕΡΤ/ΕΤ-1 από τον Φρέντυ Γερμανό και αποτελούν ένα ριμέικ των παλαιότερων εκπομπών-σταθμών του μεγάλου δημοσιογράφου-συγγραφέα στην ΕΡΤ. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο (1993) παρουσιάζεται η εκπομπή «Το πορτρέτο της Πέμπτης» του 1978, αφιερωμένη στο Ζιλ Ντασέν (με αφορμή τα 21 χρόνια του στην Ελλάδα). Δίπλα του, φυσικά και η "μούσα" του Μελίνα Μερκούρη, η οποία για το σκοπό αυτό «έσπασε» το εμπάργκο που είχε κηρύξει στην ΕΡΤ με αφορμή το ανταποδοτικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. (Από το προσωπικό αρχείο του Λάμπρου Παραξενάκη).

ΕΡΤ/ΕΤ-1 ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΣ "ΜΕΛΙΝΑ-ΝΤΑΣΕΝ"(1993/1978)

1979. Από τα αρχεία του CBC. Η Μελίνα μιλάει σε συνέντευξη για το πώς νοιώθει να είναι εθνική ηρωίδα, για την εξορία, για τον σοσιαλισμό στην Ελλάδα κ.λπ.

 

Greek actor/politician Melina Mercouri on being a national hero: CBC Archives | CBC

1979. Η Μερκούρη για την Γκάρμπο. Συνέντευξη από το αρχείο του CBC στην οποία η Μελίνα μιλάει για το θαυμασμό που έχει για την μεγάλη Γκρέτα Γκάρμπο και πώς, για χάρη της, χόρεψε πάνω σε σπασμένα κομμάτια γυαλί χωρίς καν να ματώσει.

RetroBites: Mercouri on Garbo (1979) | CBC

24/2/1990. Η Μελίνα καλεσμένη στο Mega, στην εκπομπή της Λιάνας Κανέλλη «Ψηλά τα χέρια». Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο.

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ: ΜΕΛΙΝΑ "ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ" (Λιάνα Κανέλλη) 24/2/1990 MEGA

16/5/1991. Η Μελίνα συμπαρουσιάστρια του Φρέντυ Γερμανού στο Mega. Από το αρχείο του Λάμπρου Παραξενάκη: «Η Ώρα της Αλήθειας υπήρξε η προτελευταία εκπομπή του αξέχαστου δημοσιογράφου-συγγραφέα Φρέντυ Γερμανού στην τηλεόραση και το μοναδικό πέρασμά του από την ιδιωτική. Παρτενέρ του στην εκπομπή ήταν η ηθοποιός Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο την «αντικαθιστά» επάξια η μοναδική Μελίνα Μερκούρη σε μια πραγματική «Ώρα της αλήθειας». Μαζί της στο studio είναι ο λατρεμένος της και μοναδικός Τζούλι (Ζυλ Ντασέν) και ο πολύ καλός της φίλος Λάκης Λαζόπουλος, ενώ μιλούν στην κάμερα ο τότε βουλευτής του ΚΚΕ/ΣΥΝ, Μίμης Ανδρουλάκης, ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και οι ηθοποιοί Όλια Λαζαρίδου, Λυδία Κονιόρδου, Πέμυ Ζούνη, Γρηγόρης Βαλτινός και Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Παρουσιάζονται ρεπορτάζ από την αγαπημένη της Κοκκινιά (βουλευτής της οποίας υπήρξε, στη Β' Πειραιά), με λαϊκούς ανθρώπους να μιλούν για τη δικιά τους Μελίνα, ενώ η έκπληξη ολοκληρώνεται με την παρουσία της κυρά-Μαρίας, μιας Μικρασιάτισας από τη Νίκαια»

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ: ΜΕΛΙΝΑ-ΦΡΕΝΤΥ "Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ" 16/5/1991 MEGA

4/5/1993. Η Μελίνα, 10 μήνες πριν φύγει από τη ζωή, καλεσμένη στην εκπομπή «Τέλος εποχής» του Γιάννη Πρετεντέρη στον ΑΝΤ1. Από το αρχείο του Λάμπρου Παραξενάκη: «Στη συγκεκριμένη εκπομπή θέμα είναι «Τα είδωλα» (εξ' ου και η παρουσία της Μελίνας) και καταθέτουν τις απόψεις τους: Νίκος Διαμαντόπουλος (φωτογράφος), Ζαν Κοέν (διαφημιστής), Φίλιππος Συρίγος (δημοσιογράφος), Νίκος Μουρατίδης (πολυπράγμων), Αλίκη Βουγιουκλάκη («εθνική σταρ»), Ζακ Σεγκελά (διεθνούς φήμης διαφημιστής που είχε αναλάβει την προεκλογική καμπάνια της Μελίνας στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας το 1990), Πάνος Λουκάκος (δημοσιογράφος), Λεωνίδας Κύρκος (βουλευτής ΣΝ), Γρηγόρης Φαράκος (βουλευτής ΣΥΝ), Βάνα Μπάρμπα (ηθοποιός), Λάκης Λαζόπουλος και πολλοί άλλοι».

ΑΝΤ1 ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ/1993: "ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ" (Γιάννης Πρετεντέρης)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ