TV + Series

Game of Thrones: Μπαίνοντας στα παπούτσια του Αίγκον του Κατακτητή

Το déjà vu της Νταινέρυς, ο ρόλος - κλειδί του Σαμ και ένας ανεκπλήρωτος έρωτας που αλλάζει τις ισορροπίες στο Γουέστερος (spoiler alert)

velentzas-marios.jpg
Μάριος Βελέντζας
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
368028-761070.jpg
HBO

Λένε ότι όταν ένας γέρος κλείνει για πάντα τα μάτια του, μια βιβλιοθήκη χάνεται. Στην περίπτωση της Βασίλισσας των Ακάνθων, μια κουβέντα της ήταν αρκετή για να ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο στη ζωή της Νταινέρυς.

«You are a dragon. Be a dragon» («Δείξε -στα πρόβατα- ότι είσαι δράκος») της είχε πει στο Ντράγκονστοουν, καλώντας την να αφήσει στην άκρη τα σχέδια «έξυπνων» ανθρώπων (οι οποίοι συνήθως δεν ζουν πολύ) και να περάσει στην αντεπίθεση. Μετά την τεράστια «επιτυχία» που είχαν τα σχέδια του Τύριον (καταστροφή του στόλου που θα πολιορκούσε το Κινγκς Λάντινγκ, εγκλωβισμός Άσπιλων στο Κάστερλυ Ροκ, πτώση Χαϊγκάρντεν) η Καλήσι πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Μπήκε στα παπούτσια του Αίγκον του Κατακτητή και το συντριπτικό της χτύπημα έκανε την άνευ όρων παράδοση να μοιάζει ιδανική επιλογή, ακόμη και για τον Τζέιμι.

Με τον στρατό των Λάννιστερ να έχει αποδεκατιστεί και με ένα τσούρμο αιχμαλώτων να στέκεται μπροστά της, αναμένοντας την ετυμηγορία της, η Νταινέρυς βρέθηκε αντιμέτωπη με μια γνώριμη εικόνα από το παρελθόν. Σε αυτό, όμως, το déjà vu έδωσε μια διαφορετική απάντηση: Επέλεξε τη φωτιά. Στο Μηρήν είχε δείξει υπομονή. Δεν δίστασε, μάλιστα, να παντρευτεί έναν άνδρα που δεν ήθελε, προκειμένου να σταματήσουν οι Γιοι της Άρπυιας να σκοτώνουν τους δικούς της. «Κατάπιε» τη δολοφονία του Μπάρισταν Σέλμυ. Έδειξε ανωτερότητα. Πίστεψε ότι η στάση της αυτή θα εκτιμηθεί. Τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την εντυπωσιακή φυγή της στην πλάτη του Ντρόγκον από τη φλεγόμενη αρένα, την έκαναν να συνειδητοποιήσει αρκετά πράγματα περί ηγεσίας.

Τάιγουιν και Ντάβος: Συμβούλες περί ηγεσίας

Το 5ο επεισόδιο του Game of Thrones ήταν γεμάτο ανατροπές, εστιάζοντας πολλάκις στο θέμα του ηγεμόνα και στο πώς πρέπει αυτός να συμπεριφέρεται στον εχθρό του όταν τον έχει από κάτω. Με τον Ράντυλ Τάρλυ και τον γιο του, Ντίκον, να έχουν παραδοθεί στις φλόγες (κάτι που οδήγησε τους αιχμαλώτους να λυγίσουν με συνοπτικές διαδικασίες το γόνατο), ο Βάρυς καλεί τον Τύριον να «λογικέψει» τη νόμιμη (;) διεκδικήτρια του Σιδερένιου Θρόνου.

Το θέμα της ηγεσίας αναδύεται σε πολλά επεισόδια της επιτυχημένης σειράς. Υπάρχει τέλειος ηγέτης; «Μπορείς και πρέπει να είσαι ενάρετος, αν όμως δεν απομακρύνεσαι περιστασιακά από τις αρετές, τότε κάποιος άλλος ηγέτης θα πάρει τη θέση σου» υποστήριζε ο Μακιαβέλι, επισημαίνοντας πως στόχος του ηγεμόνα δεν είναι να σώσει την ψυχή του, αλλά το κράτος, διασφαλίζοντας παράλληλα την ευημερία για τον λαό του. Ο Τζόφρυ δεν μπόρεσε ποτέ να το καταλάβει, γι' αυτό και οι συμβουλές του Τάιγουιν, από το ένα αυτί έμπαιναν και από το άλλο έβγαιναν. «Όταν οι εχθροί σου σε αψηφούν, πρέπει να τους προσφέρεις φωτιά και ατσάλι. Όταν γονατίσουν μπροστά σου όμως, πρέπει να τους βοηθήσεις να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Διαφορετικά κανείς ποτέ δε θα κλίνει το γόνυ σε εσένα» συμβούλευε τον εγγονό του, μετά τον «Κόκκινο Γάμο». Δυστυχώς, όμως, και για τους δύο, το μόνο που ενδιέφερε τον Τζόφρυ ήταν να ξεναγήσει τη Σάνσα στα παλουκωμένα κεφάλια των συγγενών της...

Μπορείς, όμως, να εμπιστευτείς τον εχθρό σου, όταν αυτός έρχεται με το μέρος σου απλά και μόνο επειδή καταλαβαίνει πως είσαι ισχυρότερος; Ο σερ Ντάβος είχε θέσει αυτήν την προβληματική στον Στάννις Μπαράθηον μετά τον θάνατο του Ρένλυ. Όταν η σκιά ξέκανε τον αδελφό του, πλήθος αρχόντων ήρθε με το μέρος του. Ο Στάνις τούς δέχτηκε χωρίς να τους τιμωρήσει για παραδειγματισμό (ο χρόνος πίεζε, το Στορμς Εντ βρισκόταν σε ξένα χέρια και ακολουθούσε η μάχη στον Μαυροπόταμο). Με τα κομμένα δάκτυλα στο πουγκί του, ο Ιππότης των Κρεμμυδιών τού υπενθύμισε το ζήτημα αυτό, ρωτώντας τον βασιλιά του «πώς είναι δυνατόν να εμπιστευτείς έναν άρχοντα που κλίνει το γόνυ με τόση ευκολία».

Με την απόφασή της να παραδώσει στη φωτιά όσους την αψηφούν, η Νταινέρυς δείχνει ότι είναι διατεθειμένη να ηγηθεί, κινούμενη μεταξύ φωτιάς και πάγου. Σε αυτήν τη λεπτή ισορροπία, αρετές όπως επιείκεια, ψυχραιμία και καθαρό μυαλό δεν αρκούν από μόνες τους για να παραμείνεις επικεφαλής. Ο διάλογος δεν οδηγεί αυτομάτως σε λύση. Ο Τζον Ταργκάρυεν (Σταρκ, Σνόου/ότ,ι προτιμάται) το βίωσε στο κορμί του, γι' αυτό και όταν επέστρεψε από τον κόσμο τον νεκρών, άρχισε να παίρνει κεφάλια (Γιάνος Σλύντ, Άλισερ Θορν κ.λπ.).

Σάμγουελ Τάρλυ, ο Άρχοντας της Μεγάλης Κοιλάδας

Το να είσαι ηγεμόνας αποτελεί δύσκολη εξίσωση (ειδικά στο Γουέστερος). Μπορείς να ανέβεις στην καρέκλα μέσα σε μια στιγμή, χωρίς να το σχεδιάζεις. Ο Τζον έγινε επικεφαλής της Νυχτερινής Φρουράς όταν κράτησε σχεδόν μόνος του το τείχος κόντρα στους Άγριους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι συγκυρίες τα φέρνουν έτσι που η καρέκλα αδειάζει για να καθίσει το απόλυτο αουτσάιντερ. Ο φρικτός θάνατος των Τάρλυ, σε συνδυασμό με το ξεκλήρισμα των Ταϊρέλ, καθιστούν αυτομάτως διάδοχο του οίκου -και έναν από τους ισχυρότερους άρχοντες του Γουέστερος- τον Σάμγουελ Τάρλυ. Οι Ταϊρέλ ήταν οι άρχοντες της Μεγάλης Πεδιάδας, αξίωμα που πέρασε στους Τάρλυ (μετά το φαρμάκι που ήπιε η Αρχόντισσα των Ακάνθων) και τώρα στα χέρια του Σαμ, ο οποίος μάζεψε τα πράγματά του και έφυγε από την Ακρόπολη (άραγε, θα τραβήξει ανατολικά ή βόρεια;). 

Ο ιδανικός άνδρας

Η απάντηση στο θέμα της ηγεσίας ίσως τελικά να κρύβεται στη σχέση ενός ζευγαριού. Το ζητούμενο είναι η ποικιλία. «Μία άγριο, μία ήρεμο, μία άγριο, μία ήρεμο» συμβούλευε ο Βλάσσης τον Σπύρο στους «Απαράδεκτους», όταν ο τελευταίος σκεφτόταν έναν τρόπο να αναθερμάνει τον γάμο του με τη Δήμητρα έπειτα από οκτώ χρόνια φαγούρα.

Ο «ιδανικός άνδρας», όμως, δεν είναι μόνο αγριάδα και σπασίματα, και σίγουρα «η ποικιλία δεν βρίσκεται αποκλειστικά στα ουζάδικα». Ο συνδυασμός τρυφερότητας και περιφρόνησης είναι αυτός που βγάζει προς τα έξω την επιδιωκόμενη αίσθηση δυναμισμού, η οποία οδηγεί το αντικείμενο του πόθου σε μια παράδοση άνευ όρων. Σίγουρα, ο αιχμάλωτος που είδε τους Τάρλυ να γίνονται στάχτη μπροστά στα μάτια του, μάλλον δεν θα σαγηνεύτηκε από τη σκληρή στάση της δρακοβασίλισσας.

Η Νταινέρυς, όμως, φαίνεται πως ένα «καρακαταπαλόμουνα» το 'ριξε, όταν είδε τον Τζον να γίνεται αποδεκτός από τον Ντρόγκον. Ο δράκος μυρίζει το αίμα των δρακοβασιλιάδων και αναγνωρίζει τους καβαλάρηδες ήδη από την περίοδο που ο Όλεθρος δεν είχε ακόμη επισκεφτεί τη Βαλύρια. Δεν περιμένει κανέναν μέιστερ να επιβεβαιώσει τον γάμο ενός πρίγκιπα με μια γυναίκα από τον Βορρά σε κάποια απομακρυσμένη γωνιά του Νότου για να καταλάβει αν αυτός που στέκεται μπροστά του είναι διάδοχος του Σιδερένιου Θρόνου.

Η αίσθηση πως «κάτι τρέχει μεταξύ τους» ήταν διάχυτη στα προηγούμενα επεισόδια, ήδη από την άφιξη του Τζον στο νησί. Η συζήτηση ανάμεσα στη Μισάντεϊ και τη Νταινέρυς στα σκαλοπάτια του Ντράγκονστοουν (εικόνα βγαλμένη κατευθείαν από την εφηβεία και τα πρώτα καρδιοχτύπια στο σχολείο) ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει τη θεωρία. Θεωρία που τείνει να επιβεβαιωθεί όταν ο Τζον ανακοινώνει πως πάει καρφί για το Ανατολικό Παρατηρητήριο, προκειμένου να πιάσει έναν ζωντανό - νεκρό και να τον στείλει στον Κινγκς Λάντινγκ. Η αγωνία ζωγραφίζεται στο όμορφο πρόσωπο, καθώς το μυαλό έχει αρχίσει να επεξεργάζεται αυτό που έχει μόλις ειπωθεί και οι παλμοί αυξάνονται κατακόρυφα. Τα μη λεκτικά μηνύματα προδίδουν τα αισθήματα της καρδιάς, με τη Νταινέρυς να ξεροκαταπίνει ελαφρά...

Ο Τζον, όμως, στο ύψος του. Ούτε χαμόγελα, ούτε βλέμμα γεμάτο προσμονή, ούτε μηνύματα τύπου: «Στάσου, μη φεύγεις!». Ακόμα και όταν η αποστολή για το Ανατολικό Παρατηρητήριο ξεκινά από το Ντράγκονστοουν, αυτός που γυρνάει να κοιτάξει πίσω είναι ο συνήθης ύποπτος (και μονίμως ερωτοχτυπημένος): Τζόρα Μόρμοντ.

Το ψέμα του Ρόμπερτ

Γίνεται όμως να είναι μαζί από τη στιγμή που έχουν συγγένεια; Μπορεί η Σέρσεϊ να συνεχίζει τα υπερεντατικά μαθήματα γεωμετρίας με τον αδελφό της, ωστόσο και σε αυτόν τον τομέα ήρθε δεύτερη. Οι Ταργκάρυεν ήταν οι πρώτοι που έκαναν σημαία τους την πρακτική αυτή, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ανόθευτο το αίμα του οίκου. Πρώτος διδάξας ο Αίγκον ο Α' με τις αδελφές του, Ραίνυς και Βισένυα, τις οποίες και παντρεύτηκε.

Ερώτημα, βέβαια, παραμένει τι θα πράξει η Νταινέρυς, όταν μάθει πως ο Τζον είναι ο νόμιμος διάδοχος του Σιδερένιου Θρόνου, καθώς είναι αναγνωρισμένος γιος του Ραίγκαρ και της Λυάννα Σταρκ. Ο Σάμγουελ είχε αλλού το μυαλό του, ωστόσο αυτό που είπε η Γκίλλυ δεν αλλάζει την εξέλιξη των πραγμάτων. Ο Ρόμπερτ είπε ψέματα, πρώτα στον ίδιο του τον εαυτό και στη συνέχεια στα αγαπημένα του πρόσωπα, μην μπορώντας να αποδεχτεί την απόρριψη. Δεν υπήρξε απαγωγή, αλλά έρωτας. Και έρωτας σημαίνει απόρριψη για εκείνους που μπαίνουν αυτομάτως εκτός κύκλου. Ο Ρόμπερτ δεν την αποδέχτηκε και έσπρωξε τα επτά βασίλεια σε πόλεμο.

Το γεγονός ότι ο Τζον παύει να είναι Σνόου (ή Ρίβερς αν προτιμάτε) απομακρύνει τον κίνδυνο επανάληψης αιματηρών γεγονότων τύπου «Χορός των Δράκων» ή «Επανάσταση των Μπλάκφαϊρ». Η Καλήσι, πάντως, είχε πει στον πρώτο κύκλο του GOT πώς δεν θα είχε πρόβλημα να παντρευτεί τον αδελφό της, τον Ραίγκαλ. Γιατί, όχι, λοιπόν τον γιο του (και ανηψιό της)...

Οι... ζαλάδες της Σέρσεϊ

Ένας βασιλικός γάμος, όμως, προϋποθέτει και διαδόχους. Με βάση τα γεγονότα της σειράς, η Νταινέρυς δεν μπορεί να τεκνοποιήσει (αν και για όσους διαβάζουν τα βιβλία, αφήνεται μια υπόνοια λίγο πριν οι Ντοθράκι εντοπίσουν την Καλήσι στην ύπαιθρο). Η Μίρρι Μαζ Ντουρ ήταν ξεκάθαρη επί του θέματος: «Πρώτα θα ανατείλει ο ήλιος από τη Δύση και μετά θα κάνεις παιδιά».

Το ίδιο είχε πει και μια άλλη Μέετζι, η Βατραχομούρα Μάγκυ -στη Σέρσεϊ αυτήν τη φορά, η οποία εξέπληξε τους πάντες όταν είπε στον Τζέιμι πως είναι έγκυος. «Χρυσά θα είναι τα μαλλιά των τριών παιδιών σου, χρυσά και τα σάβανά τους» είχε πει στη νεαρή κόρη του Τάιγουιν, που τότε ονειρευόταν παντρολογήματα με τον πρίγκιπα Ραίγκαρ. Η προφητεία έχει επιβεβαιωθεί σε όλα τα επίπεδα και μένει να φανεί αν το τέλος της Σέρσεϊ θα έρθει από το χέρι του Valonquar της (μικρός αδελφός στα βαλυριανά).

Και φυσικά, το αν η Σέρσεϊ κυοφορεί ή όχι το παιδί του αδελφού της ή πρόκειται για ένα ακόμη ψέμα που χρησιμοποιεί για να περάσει το δικό της (στην προκειμένη περίπτωση να παραμείνει ο Τζέιμι πιστός σε εκείνη μέχρι το τέλος), είναι κάτι που θα φανεί λίαν συντόμως...

H Νova είναι ο απόλυτος προορισμός για το GOT. Τα καινούργια επεισόδια προβάλλονται αποκλειστικά στη Nova, κάθε Κυριακή στις 04:00 μετά τα μεσάνυχτα, ταυτόχρονα με την Αμερική, και σε prime time προβολή κάθε Δευτέρα στις 22.00. Όλοι οι προηγούμενο κύκλοι, καθώς και ο νέος κύκλος, είναι διαθέσιμοι εντελώς δωρεάν και μέσω των υπηρεσιών Nova On Demand και Nova GO.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ