TV + Series

Twin Peaks: Έρχεται ο «Ύποπτος κόσμος του Ντέιβιντ Λιντς»

Bρήκαμε λόγο για να περιμένουμε με μεγαλύτερη ακόμη λαχτάρα το φετινό καλοκαίρι

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
350719-727910.jpg

Το 1990 ήταν η χρυσή χρονιά του Ντέιβιντ Λιντς. Εκτός του Χρυσού Φοίνικα που κέρδισε τον Μάη με το «Ατίθαση καρδιά» (που αγνοήθηκε στα Όσκαρ με μόνη υποψηφιότητα εκείνη της Ντάιαν Λέιν στο β’ γυναικείο ρόλο), ένα μήνα νωρίτερα, στις 8 Απριλίου, είχε «υπνωτίσει» το έκπληκτο αμερικανικό τηλεοπτικό κοινό με το πρώτο επεισόδιο της extraordinary σειράς «Twin Peeks» που διέθετε ως συστατική επιστολή το εθιστικό μουσικό θέμα του Άντζελο Μπανταλαμέντι.

Εκείνη την εποχή ο Λιντς ήταν ήδη όνομα στον κινηματογράφο. Με τη δεκαετία του 1980 να αποτελεί την πλέον δημιουργική στην καριέρα του, και φιλμ όπως το «Άνθρωπος ελέφαντας», «Μπλε βελούδο» και φυσικά την «Ατίθαση καρδιά» στο κλείσιμό της (αλλά και την παταγώδη αποτυχία του «Ντιουν» για το οποίο ο Αμερικανός έχει παραδεχτεί πως δεν θα έπρεπε να είχε υπογράψει ποτέ καθώς ήταν η μόνη δημιουργία του στην οποία δεν είχε τον τελικό λόγο) που διαδέχτηκαν ένα σοκαριστικό ντεμπούτο («Eraserhead», 1977), ο Λιντς αναζητούσε τον τρόπο να αφήσει το στίγμα του και στη μικρή οθόνη.   

Η ευκαιρία δόθηκε όταν ο Λιντς συνάντησε τον Μαρκ Φροστ. Το brainstorming που ακολούθησε μεταξύ των δύο αντρών γέννησε τη βασική ιδέα ενός τηλεοπτικού νουάρ που ξεκινά με τη δολοφονία ενός νεαρού κοριτσιού στα απομονωμένα δάση του χωριού Twin Peaks, που βρίσκεται στα βάθη της αμερικανικής ενδοχώρας, και την άφιξη ενός ιδιοσυγκρασιακού ντετέκτιβ που αναλαμβάνει να εξυχνιάσει την υπόθεση. Τα όσα ακολουθούν είναι δύσκολο να βγάλουν νόημα αλλά, όπως υποστηρίζει κι ο δημιουργός τους, «αφού η ίδια η ζωή δεν βγάζει νόημα, γιατί περιμένετε να βγάλει μια ταινία ή μια τηλεοπτική σειρά;».

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της σειράς, που στην Ελλάδα μάς συστήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1991 από την ΕΡΤ, είναι πως άλλαξε το πρόσωπο της τηλεόρασης μια για πάντα. Μέχρι τότε μια τηλεοπτική σειρά έμοιαζε ακριβώς με ένα αυστηρά καθορισμένο προϊόν που προοριζόταν για κατανάλωση στα περιορισμένα πλαίσια της μικρής οθόνης και του εσωτερικού του σπιτιού. Ο Λιντς μαζί με τον Φροστ άνοιξαν το... κάδρο σε κάτι σαφώς μεγαλύτερο και πιο φανταχτερό. Ουσιαστικά έφεραν το σινεμά στη μικρή οθόνη ή το αντίθετο αν προτιμάτε, όπως θα έλεγε και ο διφορούμενος σε όλα του σκηνοθέτης από τη Μοντάνα, ο οποίος έκλεισε τον περασμένο Γενάρη (20/1/1946) τα 71 του. Σύγχρονες σειρές που μαζεύουν στρατιές θαυμαστών και εκατομμύρια διαφήμισης χάρη στα νούμερα τηλεθέασης απλώς δεν θα είχαν δει ποτέ το... φως της δημοσιότητας αν δεν υπήρξε το «Twin Peaks» για να ανοίξει το δρόμο πριν από 27 χρόνια. Μερικά τοτέμ της νεότερης τηλεόρασης μάλιστα («True detective», «Lost», «Six Feet Under» κ.ά.) οφείλουν πολλά περισσότερα ακόμη στον Λιντς καθώς οι ομοιότητες με τη δημιουργία του, ειδικά στη χρήση του μυστηριώδους και του γκροτέσκου, βγάζουν μάτια.

Παρά την επιτυχία του όμως, ο Λιντς δεν ξεχείλωσε το τηλεοπτικό παιδί του πέρα από τις δημιουργίες των δύο κύκλων (8 και 22 επεισοδίων αντίστοιχα) στη διετία 1990-1991, και της κινηματογραφικής ταινίας «Fire Walk With Me» που ήταν υποψήφια για άλλον έναν Φοίνικα στις Κάνες, αλλά δεν συγκρίνετε σε αξία με τα τηλεοπτικά αδελφάκια του. Ίσως μάλιστα η αποτυχία της ταινίας του 1992 να έκανε τον Λιντς να αποφασίσει να αφήσει στην ησυχία του το ταραγμένο πνεύμα της άτυχης Λόρα Πάλμερ. Μέχρι σήμερα...

Τι ήταν εκείνο όμως που τον έκανε να ξαναπιάσει το στόρι από την αρχή; Ok, το δέλεαρ του πακέτου «ποιότητα και χρήμα», που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη τηλεόραση, δείχνει ακαταμάχητο και θα έκανε μέχρι και διαόλους και αγιάσουν. Ο Λιντς πιέστηκε να πει το ναι αλλά δεν έφερε και πολλές αντιρρήσεις πέραν των τυπικών του καλλιτεχνικού πρωτοκόλλου που λέει πως όσο πιο πολλά όχι λες τόσο πιο περιζήτητος είσαι. Το σόου ξεκινά στις 22 Μαΐου από τις Κάννες, επιβεβαιώνοντας την κλασική ρήση περί δολοφόνου που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Στο πλαίσιο του 70ού φεστιβάλ Καννών (17-28 Μαΐου), σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβληθούν σε ειδικές εκδηλώσεις τα παλιά επεισόδια των δύο πρώτων σειρών και οι λίγοι τυχεροί θα πάρουν μια τζούρα του νέου κύκλου. Τι θα περιλαμβάνει όμως αυτός;

Κατ' αρχάς να πούμε τα βασικά: Το καλωδιακό «Showtime» (που λογικά οι εργαζόμενοί του κάνουν πάρτι κάθε βράδυ και στην είσοδο των γραφείων τους φημολογείται πως υπάρχει εικόνα του Λιντς όπου περνούν και τη φιλούν κάθε πρωί πριν ξεκινήσουν τη δουλειά τους) θα προβάλει τα 18 επεισόδια της σειράς. Όλα είναι σκηνοθετημένα από τον Ντέιβιντ Λιντς και γραμμένα από τον ίδιο και τον Μαρκ Φροστ,  με το στόρι να ξεκινά 25 χρόνια μετά από το τέλος της προηγούμενης υπόθεσης. Εκτός του reboot όμως, υπάρχει και η αίσθηση του πρίκουελ καθώς το εκ νέου άνοιγμα της υπόθεσης «Λόρα Πάλμερ» μας δίνει την ευκαιρία να ξαναβρεθούμε με παλιούς γνωστούς (ο Κάιλ ΜακΛάχλαν, «The Good Wife», επιστρέφει στο ρόλο του πράκτορα Ντέιλ Κούπερ μαζί με τους Μάντσεν Άμικ, Ντάνα Άσμπρουκ, Σέριλιν Φεν αλλά και τον ίδιο στο σκηνοθέτη σε ένα μικρό ρόλο) αλλά και να γνωρίσουμε τα νέα μέλη της παρέας που απαρτίζεται από τους Ναόμι Γουότς, Λόρα Ντερν, Τιμ Ροθ, Αμάντα Σέιφριντ, Μάικλ Σέρα, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Μόνικα Μπελούτσι και τον Ντέιβιντ Ντουκόβνι σε ένα απίθανο ρόλο με το όνομα... Ντενίζ! Όλοι αυτοί θα μας οδηγήσουν στις νέες αποκαλύψεις που σχετίζονται με το θάνατο της Λόρα Πάλμερ, που συγκλόνισε τους κατοίκους της μικρής, αλλόκοτης, βορειοδυτικής πόλης του Twin Peaks.

Ευτυχώς λίγα πράγματα έχουν διαρρεύσει γύρω από το νέο «Twin peaks». Κάθε επεισόδιο χρειάστηκε μια βδομάδα για να γυριστεί, ενώ πληροφορίες (κάποιοι αναθεματισμένοι φαν της σειράς ανεβάζουν στο διαδίκυτο φωτογραφίες που τραβούν από τα γυρίσματα με τους παραγωγούς να τους παρακαλούν να μην το κάνουν από φόβο μήπως αποκαλύψουν spoiler της ιστορίας) αναφέρουν ότι η δράση δεν εκτυλλίσεται αποκλειστικά στο Twin Peaks αλλά ανοίγει και σε άλλες πόλεις ή περιοχές. Το σενάριο, που απλώνεται σε 400 σελίδες, έχει τη μορφή «μιας ολοκληρωμένης ταινίας χωρισμένη σε 18 μέρη», σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Λιντς ο οποίος συμπληρώνει ότι αν και κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές επιστρέφουν στο σετ «δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν τους παλιούς ρόλους τους». Ο Κάιλ ΜακΛάχλαν φυσικά έχει τον εμβληματικό χαρακτήρα του πράκτορα Ντέιλ Κούπερ και, όπως λέει, «είχα μεγάλη περιέργεια και κυριολεκτικά ρούφηξα σε μια μέρα όλο το χορταστικό σενάριο, μαζί με αρκετά φλυτζάνια καφέ (σ.σ. αγαπημένη συνήθεια και του ίδιου του Κούπερ αν θυμάστε καλά)», ενώ η Λόρα Ντέρν για να μας εξιτάρει ακόμη περισσότερο αναφέρει πως «αυτά που θα δείτε είναι απίστευτα τρομακτικά, άγρια και ξεκαρδιστικά μαζί». Εντάξει, βρήκαμε λόγο για να περιμένουμε με μεγαλύτερη ακόμη λαχτάρα το φετινό καλοκαίρι...

Info: H σειρά, που θα ολοκληρωθεί σε 18 επεισόδια διάρκειας 60 λεπτών το καθένα, κάνει πρεμιέρα σε Α' προβολή στο Cosmote Cinema 4HD, τη Δευτέρα 22 Μαΐου στις 23.00, λίγες ώρες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Αμερική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ