- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
Τεχνητή νοημοσύνη δια πάσαν νόσον; Το παράδειγμα των φοιτητικών εργασιών
Το συχνό φαινόμενο της συγγραφής πανεπιστημιακών εργασιών από «τρίτους»


H Τεχνητή Νοημοσύνη, η έκταση και το περιεχόμενο της εξωτερικής βοήθειας στο Πανεπιστήμιο
Με την έλευση, πλατιά διείσδυση και την τεράστια αποδοχή από το κοινό των υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης (εφεξής ΤΝ), οι οποίες φέρουν λογισμικό ικανότατο όχι μόνο να απαντούν επί (σχεδόν) παντός επιστητού, αλλά επιπλέον να παράγουν ολοκληρωμένα, δομημένα και αρκετά πειστικά κείμενα, κάποιοι φοιτητές καταφεύγουν στη λύση της χρησιμοποίησης τέτοιων υπηρεσιών για τη συγγραφή εργασιών χωρίς πολλές δεύτερες σκέψεις (ιδιαίτερα όταν ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος και οι προθεσμίες παράδοσης πιέζουν). Το αποτέλεσμα όμως δεν στέφεται πάντα από την προσδοκώμενη επιτυχία.
Η αρνητική κριτική που ασκείται επικεντρώνεται στο γεγονός ότι μερικές φορές, εκ της βαθμολόγησης των εργασιών, διαπιστώνεται η ύπαρξη λαθών και ανακριβειών στα κείμενα που έχουν παραχθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης υπό την επίδραση των λεγόμενων «ψευδαισθήσεων». Πρόκειται για φαινόμενο που ταυτίζεται εγγενώς με την ίδια την αρχιτεκτονική και τον τρόπο λειτουργίας της TN ως μηχανισμού πρόβλεψης πιθανών απαντήσεων με βάση γλωσσικά μοτίβα και αποδίδεται σε κάτι που την ίδια στιγμή καταλογίζεται ως πλεονέκτημα, αλλά και ως μειονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας: Από τη μία πλευρά, η τρομακτική της ικανότητα να διατρέχει σε δέκατα του δευτερολέπτου και να αντλεί υλικό από ένα τεράστιο πλήθος ψηφιακών πηγών, αλλά από την άλλη η αδυναμία της να επαληθεύει (με τρόπο που μόνο ένας άνθρωπος εξακολουθεί να μπορεί) την πιστότητα του περιεχομένου, με αποτέλεσμα κάποιες αδιασταύρωτες πληροφορίες, που στην πραγματικότητα είναι ψευδείς, να παρουσιάζονται στον χρήστη ως αληθείς.
Το ιστορικό της συγγραφής φοιτητικών εργασιών
Ορισμένες άλλες επικριτικές συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το ερώτημα της ασφαλούς αξιοποίησης τέτοιων υπηρεσιών, εννοώντας κατά πόσο τα κείμενα που παράγονται με τη συνδρομή της ΤΝ είναι εύκολα ανιχνεύσιμα μέσω αντίστοιχα ικανών λογισμικών εντοπισμού λογοκλοπής που χρησιμοποιούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για την (εύλογη) προστασία του κύρους της ακαδημαϊκής διαδικασίας.
Η ανάθεση της συγγραφής ακαδημαϊκών εργασιών σε «τρίτους» δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενο φαινόμενο που έχει πυροδοτηθεί αποκλειστικά με τον ερχομό της ΤΝ. Ανάλογες υπηρεσίες προσφέρονταν επί αντιτίμου και παλαιότερα από διάφορα «γραφεία» ακαδημαϊκής υποστήριξης, μόνο που και τότε βασίλευαν παρεμφερή παράπονα των φοιτητών για εργασίες χαμηλής ποιότητας, άρα καταδικασμένες σε βαθμολογική αποτυχία, όμως για διαφορετική αιτία: Εξαιτίας της συγγραφής των εργασιών από πρόσωπα αμφίβολης ακαδημαϊκής ικανότητας, καταλληλότητας και επάρκειας. Σε άλλες περιπτώσεις, λόγω επανειλημμένων διορθώσεων που προκαλούσαν σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εργασιών, χανόταν η προθεσμία υποβολής (και μαζί ίσως ένα εξάμηνο ή, ακόμα χειρότερα, ολόκληρο το έτος σπουδών για τον φοιτητή).
Ωστόσο, στον συγκεκριμένο τομέα, είτε μιλούμε για κακή (προς το παρόν) απόδοση της ΤΝ είτε για ευκαιριακούς και τυχάρπαστους «επαγγελματίες συγγραφείς» (σημειωτέον ότι η ζήτηση των εν λόγω υπηρεσιών παραμένει η ίδια ή/και αυξανόμενη, απλώς ο τρόπος της προσφοράς έχει αλλάξει), η κριτική και τα παράπονα των δυνητικά ωφελούμενων φοιτητών εστιάζει στα λάθος σημεία.
Τι προβλέπουν οι κανονισμοί
Στους κανονισμούς σπουδών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων γίνεται σαφής αναφορά στην υποχρέωση των σπουδαστών να είναι οι ίδιοι οι συντάκτες των γραπτών εργασιών τους και, μάλιστα, επί ποινή επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων από τις αρμόδιες ακαδημαϊκές Αρχές (από μηδενισμό της εργασίας έως απομάκρυνση από το αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα), στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αποτελούν προϊόν αντιγραφής ή αδήλωτης υποστηρικτικής παρέμβασης από τρίτους. Επομένως, δεν θα έπρεπε καν να συζητούμε περί την αυτονόητη ανάγκη της αυστηρής προσήλωσης των σπουδαστών στον σεβασμό και την τήρηση της αρχής της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, με βάση την οποία κρίνεται ως αθέμιτη η χρησιμοποίηση των πνευματικών δημιουργημάτων τρίτων προσώπων (της ΤΝ συμπεριλαμβανομένης) και η εμφάνισή τους ως προσωπικών τους δημιουργημάτων εις ένδειξη εκπλήρωσης ανειλημμένων ακαδημαϊκών υποχρεώσεων.
Εκτός του ότι η λογοκλοπή ή η αποσιώπηση της άμεσης ή έμμεσης συνεισφοράς τρίτων στο εκάστοτε αντικείμενο επιστημονικής ενασχόλησης ή έρευνας θεωρούνται σοβαρά πειθαρχικά φοιτητικά παραπτώματα δια νόμου (άρθρο 23 παρ. 2 εδ. β' του ν. 4777/2021), αλήθεια ποιος αμφισβητεί ότι οι πάσης φύσης ακαδημαϊκές εργασίες συγκαταλέγονται στα διαθέσιμα εργαλεία αξιολόγησης του βαθμού στον οποίο ο φοιτητής έχει όντως κατακτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες του γνωστικού του αντικειμένου; Και ότι, υπό αυτή την έννοια, η ανάθεση αυτού του έργου, ολόκληρου ή τμηματικά, σε τρίτους όχι μόνο υπονομεύει σοβαρά την αντικειμενικότητα της αξιολόγησης, αλλά δημιουργεί και πλασματική εικόνα εις βάρος των πραγματικών ακαδημαϊκών επιδόσεων και προοπτικών του φοιτητή;

Επιμένω στη σημασία της αξιολόγησης, διότι ως έννοια μας απασχολεί και τη συζητούμε έντονα στην Ελλάδα, μόνο που δεν έχω καταλάβει ακόμα εάν είμαστε όλοι αναφανδόν υπέρ (τείνω προς το πολιτισμικό συμπέρασμα ότι μάλλον ως λαός μας αρέσει η αξιολόγηση, αρκεί να μην έχει δυσμενείς συνέπειες και, κυρίως, να μην αφορά εμάς τους ίδιους…).
Αλλά εντάξει, ας είμαστε ρεαλιστές. Το να αναζητούμε εξωτερική βοήθεια σε ό,τι κι αν κάνουμε δεν είναι κακό. Εκτός από ειλικρινής αναγνώριση της αδυναμίας μας να τα ξέρουμε όλα, μπορεί να είναι και ένδειξη της επιδίωξής μας να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι με τα πράγματα που καταπιανόμαστε. Το να συμπορευόμαστε με τις εξελίξεις στην τεχνολογία, ιδίως οι νέοι, που χαρακτηρίζονται από φυσική ροπή, πάλι δεν είναι διόλου κακό. Το ουσιαστικό πρόβλημα λοιπόν δεν είναι αυτή καθαυτή η αναζήτηση βοήθειας, όσο η έκταση και το περιεχόμενό της. Δηλαδή, μέχρι ποιου σημείου θέλουμε να βοηθηθούμε, ώστε να μην καταλήγει να απομειώνεται η αξία του ατομικού μόχθου και του προσωπικού επιτεύγματος.
Στην περίπτωση των φοιτητών, η ΤΝ μπορεί να έχει πολλές και καλοδεχούμενες χρήσεις, ιδίως στην υπηρεσία της εξοικονόμησης χρόνου και της καλύτερης οργάνωσης της μελέτης. Όπως, φερ’ ειπείν, να βοηθά στην κωδικοποίηση και περιληπτική απόδοση μεγάλων συγγραμμάτων, στη δημιουργία επαναληπτικών σημειώσεων, στην άμεση ανάκτηση πληροφοριών, στη μετάφραση κειμένων, στην πρακτική εξάσκηση, στη βιβλιογραφική έρευνα, άντε και μέχρι στην κατασκευή του σκελετού μιας εργασίας. Σκοπός (θα πρέπει να) είναι η -με όρια- αναζήτηση συνδρομής στην κοπιαστική (πώς αλλιώς;) πορεία κατάκτησης της γνώσης και όχι το σερβίρισμά της έτοιμης (και… αχώνευτης).
Εκτός από ζήτημα προσωπικής στάσης και αντίληψης όσο μεγαλώνουμε, η ορθή-ενδεδειγμένη χρήση (και σε καμία περίπτωση ποινικοποίηση) της ΤΝ θα πρέπει να είναι αντικείμενο εκμάθησης στα σχολεία όσο πιο νωρίς γίνεται, δίπλα στο «Λόλα, να ένα μήλο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρευνα - παράθυρο στο πώς οι τυραννόσαυροι εξελίχθηκαν για να γίνουν πανίσχυροι θηρευτές
Τι αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη για τις συνέπειες της ραδιενέργειες 39 χρόνια μετά το ατύχημα
Πρωτοποριακές παρατηρήσεις σε συνεργασία ESA και NASA - Νέα εποχή στην ηλιακή επιστήμη
Οι πρώτες πληροφορίες για το πρότζεκτ «ωδή στην hip-hop κουλτούρα και στους Wu γενικότερα»
...ακόμα κι αν δεν το δοκιμάσατε ποτέ!
Επιστήμονες του Κέμπριτζ εξηγούν την οικονομική αξία αυτών των δεδομένων και γιατί δεν πρέπει να τα υποτιμούμε
Πόσες κονσόλες έχουν πωληθεί ως τώρα
Χιλιάδες χρήστες παγκοσμίως χωρίς πρόσβαση στο δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης
Το όνειρο μιας δεκαετίας γίνεται πραγματικότητα για τους gamers - Οι νέες καινοτομίες
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Η προσελήνωση επιχειρήθηκε σε μια επίπεδη περιοχή που ονομάζεται Mare Frigoris (Θάλασσα του Κρύου)
Η ΑΙ θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει πολλές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον
Τι είναι ο HKU5-CoV-2 - Συγγενικός με τον θανατηφόρο MERS
Τι αναφέρει η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας
Ο CEO της Google DeepMind και βραβευμένος με Νόμπελ εξηγεί τι είναι αυτό που είναι περισσότερο ανησυχητικό
Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε και επίσημα ημερομηνίες για το φετινό WWDC Event
Τι ανέφερε ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας
Σε κίνδυνο οι καταναλωτές, προειδοποιούν ειδικοί
Οι επιστήμονες έκαναν περισσότερες από 100.000 προσομοιώσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.