Τεχνολογια - Επιστημη

Πως η Google αλλάζει για πάντα την αναζήτηση με την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης

Τα νέα εργαλεία που ετοιμάζει ο high-tech κολοσσός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Google, οθονη κινητου
Η Google θέλει να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τα αποτελέσματα αναζήτησης © Unsplash/Brett Jordan

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε: Η αναζήτηση στη Google θα αλλάξει για πάντα με τη χρήση του Gemini

Στο περσινό I/O 2023, η Google είχε αποκαλύψει ότι σκοπεύει να αλλάξει ολοκληρωτικά την πασίγνωστη μηχανή αναζήτησής της χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Ο tech κολοσσός δουλεύει ακόμη πάνω σε αυτό το φιλόδοξο και σύνθετο εγχείρημα και τώρα αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το unboxoholics.

Search in the Gemini era | Google I/O 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη σε κάθε πτυχή του Google Search

Η Google θέλει να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τα αποτελέσματα αναζήτησης, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε κάθε πτυχή του Google Search.

Στο επίκεντρο αυτού του επανασχεδιασμού θα βρίσκονται τα λεγόμενα «AI Overviews», τα οποία σύντομα θα παρέχουν στους χρήστες σε όλο τον κόσμο περιλήψεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη στην κορυφή πολλών αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Πρακτικά, αντί ο χρήστης να ανοίγει ένα-ένα τα links, χάρη στην ΑΙ, το Google θα συνοψίζει από μόνο του το νόημα των κορυφαίων αποτελεσμάτων και θα απαντάει κατευθείαν στον χρήστη.

Μάλιστα, η Google θα προσφέρει στους χρήστες ακόμη και πληροφορίες που δεν αναζητούν άμεσα, αλλά που πιστεύει ότι μπορεί να χρειαστούν. Συγκεκριμένα, έχει αναπτύξει μια AI λειτουργία για την οργάνωση τον αποτελεσμάτων που αν για παράδειγμα κάποιος ψάξει για εστιατόρια σε μια νέα πόλη, θα του επιστρέφει προτάσεις χωρισμένες σε κατηγορίες, όπως εστιατόρια για κάποιο ραντεβού ή εστιατόρια για κάποιο επαγγελματικό δείπνο.

Τα νέα εργαλεία που ετοιμάζει η Google             

Αντίστοιχα, η Google θα αναβαθμίσει με μια νέα λειτουργία και το Lens που θα επιτρέπει να κάνετε αναζήτηση για κάτι καταγράφοντας ένα βίντεο. Ετοιμάζει ακόμη και ένα εργαλείο που θα βοηθά στην δημιουργία πλάνων και θα μπορεί για παράδειγμα να συντάξει ένα ολόκληρο πλάνο γευμάτων με βάση ένα μόνο ερώτημα κάποιου.

Πίσω από όλες αυτές τις εξελίξεις βρίσκεται μια ειδική έκδοση του μοντέλου Gemini, η οποία είναι ικανή να ερμηνεύει και να απαντά σε ερωτήματα μέσω κειμένου, ομιλίας, εικόνων ή βίντεο.

Βέβαια, όπως εξήγησε η πρόσφατα διορισμένη επικεφαλής του τμήματος Search της Google, Liz Reid, το Gemini δεν θα αναλαμβάνει όλες τις αναζητήσεις. Οι απλές αναζητήσεις, όπως η εύρεση ενός συγκεκριμένου ιστότοπου, θα παραμένουν αμετάβλητες. Όμως, η πραγματική αξία του Gemini, όπως τόνισε η Liz, έγκειται στο χειρισμό πιο σύνθετων ερωτημάτων που προηγουμένως απαιτούσαν εκτεταμένες αναζητήσεις από τους χρήστες.

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.